7 °C Budapest

Adóbevallás: napjaid meg vannak számlálva!

2009. május 15. 06:20

Már csak alig hat napod van arra, hogy elkészítsd és eljuttasd az adóhivatalnak SZJA- bevallásodat! Május 20: a bűvös határidő, és a legfontosabb, hogy ne felejtsd el aláírni!

Itt a hétvége, az idő rohan, Neked pedig május 20-án éjfélig be kell adnod az adóbevallásodat! A szerdai határidő érvényes az egyéni vállalkozónak nem minősülő és az általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemélyekre, illetve az egyéni vállalkozói tevékenységüket 2008. évben megszüntető magánszemélyekre is.

Az SZJA-t, a különadót, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást, az egészségügyi hozzájárulást és a magánszemélyek járulékát a 0853-as nyomtatványon kell bevallanod és megküldened az adóhatóságnak. Ezt megteheted elektronikusan vagy hagyományos, postai úton is. A bevallás az egységcsomagban található borítékban 2009. május 20-áig díjmentesen postára adható.

Idén -az egyszerűsített adózás miatt- várhatóan nem lesz akkora tömeg a bevallások feladásánál, mint korábban. Budapesten várhatóan a Keleti és a Nyugati pályaudvarok melletti posták éjfélig tartanak nyitva, a Mammutban található posta este 10-ig lesz nyitva, míg a Pillangó utcai Tescoban egy non-stop kirendeltség üzemel. A megyeszékhelyek főpostái 8-ig tartanak nyitva, de a legjobb, ha indulás előtt megnézed a Magyar Posta Zrt. honlapját, ahol a legfrissebb információkat is megtalálhatod.

A fentebb említett egyszerűsített adózás lehetőségét egyébként idén lehetett először igénybe venni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha kérted, az APEH elkészítette a bevallásodat. Ezt április 30-ig lehetett kérni a kipostázott egységcsomagban lévő nyilatkozattal. Az egyszerűsített adózást kérőknek az APEH kiszámította a fizetendő adót és eljuttatta a bevallási ajánlatot, amit szintén május 20-ig kell visszaküldened

 

Elektronikus bevallás

SZJA- bevallásodat természetesen elektronikus úton is elkészítheted. A folyamat menetét legegyszerűbben a magyarorszag.hu idevágó oldala magyarázza el, ezért kattints ide!

Fontos tudni, hogy januártól valamennyi bevallás, adatszolgáltatás kitöltő programjának kitöltése kizárólag AbevJava programmal lehetséges, amely platform független, ezáltal nem csak Windows operációs rendszerekre, hanem különböző operációs rendszerrel működő gépekre is telepíthető.


A leggyakoribb hibák: Te ne kövesd el!

A leggyakoribb hiba, amit az adózók elkövetnek - bármennyire banálisnak is hangzik- az, hogy nem írják alá a bevallásukat, vagy tévesen töltik ki az adószámot.

Gyakran megesik, hogy az adózó nem jelölik meg a bevallás főlapján, hogy a visszaigényelhető összeget vissza szeretné kérni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A levont adóelőleget sokan a kötelezettségek között tüntetik fel, ekkor a bevallásuk szerint fizetniük kellene- valójában erről szó sincs. Előfordul, hogy az adózó korábban már kérte a munkáltatói adómegállapítást, utólag azonban mégis beadja a bevallását. Sokan pedig elfelejtkeznek különadó fizetési kötelezettségük bevallásáról.

A gyakori hibákról szól korábbi cikkünk:  APEH: erre figyelj az adóbevallásnál!

Mit tehetsz, ha elakadtál?

Egyrészt használd a kitöltési segédletet. Ez akkor is jól jöhet, ha azt gondolod magadról, vérprofi adózó vagy (ezt az APEH-tól kapott egységcsomagban találod).

Szinte minden kérdésre választ ad az APEH honlapja, nézd meg például ezt a tájékoztató anyagot, de könnyen lehet, hogy a megfejtés a "Leggyakoribb kérdések" menüpontban szerepel. Ha minden kötél szakad, próbálkozz telefonon. Az APEH Contact Centere hétfőtől csütörtökig 8.30-16 óráig, pénteken 8.30-13.30 óráig tart nyitva, és az alábbi kék számokon hívhatod őket:

40/42-42-42

1+1%

Ne felejtsd el idén is felajánlani adód 1 százalékát valamely egyház vagy alapítvány számára. Az 1+1 százalékáról rendelkező nyilatkozat idén is a bevallási nyomtatvány részét képezi. Így az a magánszemély, aki egyszerűsített bevallást ad, vagy az adóhatóság közreműködése nélkül készíti el a bevallását, a nyomtatvány megfelelő lapjának kitöltésével rendelkezhet az általa megjelölt kedvezményezettek javára.

A civil kedvezményezettek listáját itt, az egyházak és kiemelt költségvetési előirányzatok listáját pedig itt találod.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem