6 °C Budapest

Adóbevallás: napjaid meg vannak számlálva!

2009. május 15. 06:20

Már csak alig hat napod van arra, hogy elkészítsd és eljuttasd az adóhivatalnak SZJA- bevallásodat! Május 20: a bűvös határidő, és a legfontosabb, hogy ne felejtsd el aláírni!

Itt a hétvége, az idő rohan, Neked pedig május 20-án éjfélig be kell adnod az adóbevallásodat! A szerdai határidő érvényes az egyéni vállalkozónak nem minősülő és az általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemélyekre, illetve az egyéni vállalkozói tevékenységüket 2008. évben megszüntető magánszemélyekre is.

Az SZJA-t, a különadót, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást, az egészségügyi hozzájárulást és a magánszemélyek járulékát a 0853-as nyomtatványon kell bevallanod és megküldened az adóhatóságnak. Ezt megteheted elektronikusan vagy hagyományos, postai úton is. A bevallás az egységcsomagban található borítékban 2009. május 20-áig díjmentesen postára adható.

Idén -az egyszerűsített adózás miatt- várhatóan nem lesz akkora tömeg a bevallások feladásánál, mint korábban. Budapesten várhatóan a Keleti és a Nyugati pályaudvarok melletti posták éjfélig tartanak nyitva, a Mammutban található posta este 10-ig lesz nyitva, míg a Pillangó utcai Tescoban egy non-stop kirendeltség üzemel. A megyeszékhelyek főpostái 8-ig tartanak nyitva, de a legjobb, ha indulás előtt megnézed a Magyar Posta Zrt. honlapját, ahol a legfrissebb információkat is megtalálhatod.

A fentebb említett egyszerűsített adózás lehetőségét egyébként idén lehetett először igénybe venni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha kérted, az APEH elkészítette a bevallásodat. Ezt április 30-ig lehetett kérni a kipostázott egységcsomagban lévő nyilatkozattal. Az egyszerűsített adózást kérőknek az APEH kiszámította a fizetendő adót és eljuttatta a bevallási ajánlatot, amit szintén május 20-ig kell visszaküldened

 

Elektronikus bevallás

SZJA- bevallásodat természetesen elektronikus úton is elkészítheted. A folyamat menetét legegyszerűbben a magyarorszag.hu idevágó oldala magyarázza el, ezért kattints ide!

Fontos tudni, hogy januártól valamennyi bevallás, adatszolgáltatás kitöltő programjának kitöltése kizárólag AbevJava programmal lehetséges, amely platform független, ezáltal nem csak Windows operációs rendszerekre, hanem különböző operációs rendszerrel működő gépekre is telepíthető.


A leggyakoribb hibák: Te ne kövesd el!

A leggyakoribb hiba, amit az adózók elkövetnek - bármennyire banálisnak is hangzik- az, hogy nem írják alá a bevallásukat, vagy tévesen töltik ki az adószámot.

Gyakran megesik, hogy az adózó nem jelölik meg a bevallás főlapján, hogy a visszaigényelhető összeget vissza szeretné kérni.

A levont adóelőleget sokan a kötelezettségek között tüntetik fel, ekkor a bevallásuk szerint fizetniük kellene- valójában erről szó sincs. Előfordul, hogy az adózó korábban már kérte a munkáltatói adómegállapítást, utólag azonban mégis beadja a bevallását. Sokan pedig elfelejtkeznek különadó fizetési kötelezettségük bevallásáról.

A gyakori hibákról szól korábbi cikkünk:  APEH: erre figyelj az adóbevallásnál!

Mit tehetsz, ha elakadtál?

Egyrészt használd a kitöltési segédletet. Ez akkor is jól jöhet, ha azt gondolod magadról, vérprofi adózó vagy (ezt az APEH-tól kapott egységcsomagban találod).

Szinte minden kérdésre választ ad az APEH honlapja, nézd meg például ezt a tájékoztató anyagot, de könnyen lehet, hogy a megfejtés a "Leggyakoribb kérdések" menüpontban szerepel. Ha minden kötél szakad, próbálkozz telefonon. Az APEH Contact Centere hétfőtől csütörtökig 8.30-16 óráig, pénteken 8.30-13.30 óráig tart nyitva, és az alábbi kék számokon hívhatod őket:

40/42-42-42

1+1%

Ne felejtsd el idén is felajánlani adód 1 százalékát valamely egyház vagy alapítvány számára. Az 1+1 százalékáról rendelkező nyilatkozat idén is a bevallási nyomtatvány részét képezi. Így az a magánszemély, aki egyszerűsített bevallást ad, vagy az adóhatóság közreműködése nélkül készíti el a bevallását, a nyomtatvány megfelelő lapjának kitöltésével rendelkezhet az általa megjelölt kedvezményezettek javára.

A civil kedvezményezettek listáját itt, az egyházak és kiemelt költségvetési előirányzatok listáját pedig itt találod.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?