4 °C Budapest

Fontos hírek az adóbevallással kapcsolatban

2009. május 7. 15:02

Már csak alig két hete van a magánszemélyeknek arra, hogy elkészítsék és megküldjék az adóhivatalnak SZJA- bevallásukat. Az APEH mai sajtótájékoztatóján a személyi jövedelemadó bevallás újdonságait értékelték a szervezet vezetői, illetve felhívták az adózók figyelmét a bevallásban lévő változásokra.

Mogyorósiné dr. Gábor Hajnalka, az APEH elnökhelyettese elmondta: lassan finisébe érkezik az idei személyi jövedelemadó bevallási kötelezettség teljesítése, hiszen közeleg május 20-a, az SZJA bevallásának határideje.

Ez a határidő érvényes az egyéni vállalkozónak nem minősülő és az általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemélyekre, illetve az egyéni vállalkozói tevékenységüket 2008. évben megszüntető magánszemélyekre is.

Az adóhivatal szerint megfelelő ütemben érkeznek a bevallások: az egyszerűsített ajánlatokkal együtt már 2,1 millióan tettek eleget bevallási kötelezettségüknek, és körülbelül 1,5 millió bevallás érkezését várják még a következő napokban.

Részletfizetés

Az adózók az idei évtől élhetnek az újonnan bevezetett kedvező részletfizetési lehetőséggel is, eddig több mint 5 ezer ilyen bevallás érkezett. Az új szabály szerint a magánszemély -100 ezer forintot meg nem haladó- személyi jövedelemadóját havi egyenlő részletekben, legfeljebb 4 hónap alatt, pótlékmentesen megfizetheti. A pótlékmentes részletfizetési lehetőség igénybevételéről a 0853-as bevallás főlapján lehet nyilatkozni. A részletfizetési lehetőséget az egyszerűsített bevallást benyújtó magánszemélyek is választhatják. Aki úgy érzi, nem elég számára a 4 hónapos részletfizetés, akkor a "hagyományos módon", az adóhivataltól egyéni elbírálás alapján kérhet további könnyítést.

Egyszerűsített bevallás

A magánszemély a személyi jövedelemadó megállapítási kötelezettségének az önadózás keretén belül, az állami adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallással is eleget tehet. Az adóhatóság egy lehetőséget kínál annak érdekében, hogy minél kevesebb időt kelljen a magánszemélynek a bevallása kitöltésére fordítani.

Az APEH április 30-áig több mint 295 ezer nyilatkozatot "postázott" azoknak, akik kérték, hogy az adóhivatal készítse el számukra a személyi jövedelemadó bevallását. Az egyszerűsített bevallások visszaküldési határideje egyezik a személyi jövedelemadó bevallás határidejével, azaz május 2O.

1+1%

Az előző évhez hasonlóan a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról rendelkező nyilatkozat a bevallási nyomtatvány részét képezi. Így az a magánszemély, aki egyszerűsített bevallást ad, vagy az adóhatóság közreműködése nélkül készíti el a bevallását, a nyomtatvány megfelelő lapjának kitöltésével rendelkezhet az általa megjelölt kedvezményezettek javára.

Újdonság a 2008. évről benyújtott személyi jövedelemadó bevalláshoz kapcsolódó 1+1%-os nyilatkozatok rendelkezését illetően, hogy a kedvezményezettekhez célba érkező felajánlásokról az adóhatóság tájékoztatja a felajánlókat. A tájékoztatás kizárólag elektronikusan történik. Az a magánszemély is kaphat tájékoztatást, aki nem elektronikusan nyújtotta be a bevallását, ha azt - az erre irányuló nyilatkozatával - külön kéri, és legkésőbb a tájékoztatás elküldéséig az okmányirodánál regisztráltatja magát.

Természetesen azon magánszemélyek is rendelkezhetnek az adójuk 1+1 százalékáról, akiknek az adóját a munkáltató állapítja meg. Ilyen esetben a rendelkező nyilatkozatot lezárt borítékban legkésőbb 2009. május 10-éig kell átadni a munkáltatónak, aki (amely) 2009. május 20-áig eljuttatja azt az adóhatósághoz.

A legfontosabb hibák

Továbbra is sok hibás bevallás érkezik be -hívták fel a figyelmet az adóhatóság munkatársai. Az egyik legtipikusabb, hogy hiányzik az adózó aláírása a papíralapon benyújtott bevallásról, de gyakran előfordul a téves adóazonosító szám feltüntetése is - például a férj adóazonosítóját írja a be a feleség vagy elír adózó egy számot - ilyenkor a bevallás hibásnak minősül.
Sokszor előfordul, hogy nem jelölik meg a bevallás főlapján, ha a visszaigényelhető összeget vissza szeretnék kérni adózók. Abban az esetben, ha a magánszemély jövedeleméből a kifizető adóelőleget vont le, azt az összeget nem a megfelelő sorban tünteti fel adózó, mert saját kötelezettségként írja be, nem a kifizető által levont adóelőlegként. Ekkor fizetési kötelezettsége keletkezhet adózónak a bevallása szerint, holott valójában erről szó sincs.

Gyakran előfordul, hogy adózó munkáltatójának nyilatkozott és kérte a munkáltatói adómegállapítást, és utóbb beadja a 0853-as bevallását is, de erről nem értesíti az adómegállapítással megbízott munkáltatóját.

Sokan követik el a rendelkezési jogosultság (önkéntes kölcsönös biztosító pénztári kedvezmény esetében) során, hogy a saját folyószámlájukat tüntetik fel az utalás helyeként. Többen felejtkeznek el a különadó fizetési kötelezettségük bevallásáról is.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
laskainelli  |  2022.11.25 14:26
Minden pillanatban üzenünk valamit a külvilág felé, még akkor is, ha nem szólunk egy szót sem. A tes...
perfekt  |  2022.11.25 09:20
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
hrdoktor  |  2022.11.21 04:37
A stressz szót általánosan használjuk a mindennapokban, azonban a pontos jelentésével kevesen vannak...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16