25 °C Budapest

Fontos hírek az adóbevallással kapcsolatban

2009. május 7. 15:02

Már csak alig két hete van a magánszemélyeknek arra, hogy elkészítsék és megküldjék az adóhivatalnak SZJA- bevallásukat. Az APEH mai sajtótájékoztatóján a személyi jövedelemadó bevallás újdonságait értékelték a szervezet vezetői, illetve felhívták az adózók figyelmét a bevallásban lévő változásokra.

Mogyorósiné dr. Gábor Hajnalka, az APEH elnökhelyettese elmondta: lassan finisébe érkezik az idei személyi jövedelemadó bevallási kötelezettség teljesítése, hiszen közeleg május 20-a, az SZJA bevallásának határideje.

Ez a határidő érvényes az egyéni vállalkozónak nem minősülő és az általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemélyekre, illetve az egyéni vállalkozói tevékenységüket 2008. évben megszüntető magánszemélyekre is.

Az adóhivatal szerint megfelelő ütemben érkeznek a bevallások: az egyszerűsített ajánlatokkal együtt már 2,1 millióan tettek eleget bevallási kötelezettségüknek, és körülbelül 1,5 millió bevallás érkezését várják még a következő napokban.

Részletfizetés

Az adózók az idei évtől élhetnek az újonnan bevezetett kedvező részletfizetési lehetőséggel is, eddig több mint 5 ezer ilyen bevallás érkezett. Az új szabály szerint a magánszemély -100 ezer forintot meg nem haladó- személyi jövedelemadóját havi egyenlő részletekben, legfeljebb 4 hónap alatt, pótlékmentesen megfizetheti. A pótlékmentes részletfizetési lehetőség igénybevételéről a 0853-as bevallás főlapján lehet nyilatkozni. A részletfizetési lehetőséget az egyszerűsített bevallást benyújtó magánszemélyek is választhatják. Aki úgy érzi, nem elég számára a 4 hónapos részletfizetés, akkor a "hagyományos módon", az adóhivataltól egyéni elbírálás alapján kérhet további könnyítést.

Egyszerűsített bevallás

A magánszemély a személyi jövedelemadó megállapítási kötelezettségének az önadózás keretén belül, az állami adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallással is eleget tehet. Az adóhatóság egy lehetőséget kínál annak érdekében, hogy minél kevesebb időt kelljen a magánszemélynek a bevallása kitöltésére fordítani.

Az APEH április 30-áig több mint 295 ezer nyilatkozatot "postázott" azoknak, akik kérték, hogy az adóhivatal készítse el számukra a személyi jövedelemadó bevallását. Az egyszerűsített bevallások visszaküldési határideje egyezik a személyi jövedelemadó bevallás határidejével, azaz május 2O.

1+1%

Az előző évhez hasonlóan a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról rendelkező nyilatkozat a bevallási nyomtatvány részét képezi. Így az a magánszemély, aki egyszerűsített bevallást ad, vagy az adóhatóság közreműködése nélkül készíti el a bevallását, a nyomtatvány megfelelő lapjának kitöltésével rendelkezhet az általa megjelölt kedvezményezettek javára.

Újdonság a 2008. évről benyújtott személyi jövedelemadó bevalláshoz kapcsolódó 1+1%-os nyilatkozatok rendelkezését illetően, hogy a kedvezményezettekhez célba érkező felajánlásokról az adóhatóság tájékoztatja a felajánlókat. A tájékoztatás kizárólag elektronikusan történik. Az a magánszemély is kaphat tájékoztatást, aki nem elektronikusan nyújtotta be a bevallását, ha azt - az erre irányuló nyilatkozatával - külön kéri, és legkésőbb a tájékoztatás elküldéséig az okmányirodánál regisztráltatja magát.

Természetesen azon magánszemélyek is rendelkezhetnek az adójuk 1+1 százalékáról, akiknek az adóját a munkáltató állapítja meg. Ilyen esetben a rendelkező nyilatkozatot lezárt borítékban legkésőbb 2009. május 10-éig kell átadni a munkáltatónak, aki (amely) 2009. május 20-áig eljuttatja azt az adóhatósághoz.

A legfontosabb hibák

Továbbra is sok hibás bevallás érkezik be -hívták fel a figyelmet az adóhatóság munkatársai. Az egyik legtipikusabb, hogy hiányzik az adózó aláírása a papíralapon benyújtott bevallásról, de gyakran előfordul a téves adóazonosító szám feltüntetése is - például a férj adóazonosítóját írja a be a feleség vagy elír adózó egy számot - ilyenkor a bevallás hibásnak minősül.
Sokszor előfordul, hogy nem jelölik meg a bevallás főlapján, ha a visszaigényelhető összeget vissza szeretnék kérni adózók. Abban az esetben, ha a magánszemély jövedeleméből a kifizető adóelőleget vont le, azt az összeget nem a megfelelő sorban tünteti fel adózó, mert saját kötelezettségként írja be, nem a kifizető által levont adóelőlegként. Ekkor fizetési kötelezettsége keletkezhet adózónak a bevallása szerint, holott valójában erről szó sincs.

Gyakran előfordul, hogy adózó munkáltatójának nyilatkozott és kérte a munkáltatói adómegállapítást, és utóbb beadja a 0853-as bevallását is, de erről nem értesíti az adómegállapítással megbízott munkáltatóját.

Sokan követik el a rendelkezési jogosultság (önkéntes kölcsönös biztosító pénztári kedvezmény esetében) során, hogy a saját folyószámlájukat tüntetik fel az utalás helyeként. Többen felejtkeznek el a különadó fizetési kötelezettségük bevallásáról is.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?