15 °C Budapest

Tippek hogyan élj túl egy céges átszervezést?

2009. április 1. 13:00

Majdnem minden cég életében előfordul olyan időszak, van mikor több is, mikor újra kell gondolni a működési folyamatokat, a termelést/szolgáltatást, értékesítést, ami sokszor munkakörök átszervezését is igényli. Az új feletteshez, vagy kollegákhoz való alkalmazkodás nem könnyű, de elengedhetetlen, ha meg kívánjuk őrizni állásunkat.

A csökkenő keresletet, finanszírozási gondokat, végső soron a csőd elkerülését a cégek általában az üzleti folyamatok átszervezésével, reorganizációval igyekeznek megoldani, amibe a létszámleépítéseken túl a megmaradt munkaerővel történő újfajta "gazdálkodás" beletartozik.

Ha tehát meg is őrizzük állásunkat egy ilyen reorganizáció végén, nem dőlhetünk hátra a székünkbe, bele kell tanulnunk az esetleges új feladatokba, és a megváltozott munkakörülményekbe.

Ehhez ad némi tanácsot egy Wall Street Journalnak nyilatkozó humánerőforrás-specialista.

1. Igyekezzünk a legtöbbet kihozni az első meetingből!
Az átszervezést követő első meetingen a lehető legtöbb kérdést fel kell tenni, például az új felettes elvárásairól, az általa jónak tartott munkastílusról, és kommunikációról, vagy akár arról is, hogy az átszervezésnek lesznek-e költségcsökkentő elemei is. Minél többet kérdezünk, annál kevesebb meglepetés érhet minket a jövőben.

2. Végezzünk önértékelést!
Változások, változtatások idején érdemes számot vetnünk önmagunkkal, végigvenni erősségeinket, és gyengeségeinket, azokat a képességeinket, melyeknek korábban hasznát vettük munkánk során, és felmérni, hogy ezek elegendők lesznek-e az új felállásban, az új főnökünk számára is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

3. Ülj le a főnököddel beszélgetni!
Érdemes erre minél előbb sort keríteni, és úgy felkészülni rá, mint egy interjúra, hiszen az új főnök szemében még ismeretlenek vagyunk, "el kell adni magunkat" ismét. Ha túlvagyunk már néhány átszervezésen, vagy cégen belüli változáson, érdemes a korábbi tapasztalatokat, esetleges problémákat átbeszélni, és felhívni a főnök figyelmét, hogy bármilyen kérdésben a rendelkezésére állunk.

4. Tedd fel a kínos kérdéseket!
Ha megérzéseid azt súgják, hogy hamarosan megválik a cég néhány alkalmazottjától, jobb ha inkább megkérdezed főnöködet, hogy mik a szándékaik veled, lesz-e helyed az új szervezetben, felállásban, és hogy ott milyen szerepet szánnak neked. Ha a válasz kellemetlenül is érintene minket, még mindig jobb előre tudni, mi vár ránk, és időben felkészülni arra.

5. Fogadd el az újat!
Az emberek többsége hajlamos arra, hogy a változásokhoz negatívan álljon, és minden új dolgot, munkaszervezési módszert eleve hülyeségnek, a régi jól bevált folyamatok felesleges felbolygatásának érezzen. Jobban tesszük azonban, ha nem mérgelődünk feleslegesen az újdonságokon, hanem inkább alkalmazkodunk azokhoz.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságn...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17