21 °C Budapest

Tippek hogyan élj túl egy céges átszervezést?

2009. április 1. 13:00

Majdnem minden cég életében előfordul olyan időszak, van mikor több is, mikor újra kell gondolni a működési folyamatokat, a termelést/szolgáltatást, értékesítést, ami sokszor munkakörök átszervezését is igényli. Az új feletteshez, vagy kollegákhoz való alkalmazkodás nem könnyű, de elengedhetetlen, ha meg kívánjuk őrizni állásunkat.

A csökkenő keresletet, finanszírozási gondokat, végső soron a csőd elkerülését a cégek általában az üzleti folyamatok átszervezésével, reorganizációval igyekeznek megoldani, amibe a létszámleépítéseken túl a megmaradt munkaerővel történő újfajta "gazdálkodás" beletartozik.

Ha tehát meg is őrizzük állásunkat egy ilyen reorganizáció végén, nem dőlhetünk hátra a székünkbe, bele kell tanulnunk az esetleges új feladatokba, és a megváltozott munkakörülményekbe.

Ehhez ad némi tanácsot egy Wall Street Journalnak nyilatkozó humánerőforrás-specialista.

1. Igyekezzünk a legtöbbet kihozni az első meetingből!
Az átszervezést követő első meetingen a lehető legtöbb kérdést fel kell tenni, például az új felettes elvárásairól, az általa jónak tartott munkastílusról, és kommunikációról, vagy akár arról is, hogy az átszervezésnek lesznek-e költségcsökkentő elemei is. Minél többet kérdezünk, annál kevesebb meglepetés érhet minket a jövőben.

2. Végezzünk önértékelést!
Változások, változtatások idején érdemes számot vetnünk önmagunkkal, végigvenni erősségeinket, és gyengeségeinket, azokat a képességeinket, melyeknek korábban hasznát vettük munkánk során, és felmérni, hogy ezek elegendők lesznek-e az új felállásban, az új főnökünk számára is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

3. Ülj le a főnököddel beszélgetni!
Érdemes erre minél előbb sort keríteni, és úgy felkészülni rá, mint egy interjúra, hiszen az új főnök szemében még ismeretlenek vagyunk, "el kell adni magunkat" ismét. Ha túlvagyunk már néhány átszervezésen, vagy cégen belüli változáson, érdemes a korábbi tapasztalatokat, esetleges problémákat átbeszélni, és felhívni a főnök figyelmét, hogy bármilyen kérdésben a rendelkezésére állunk.

4. Tedd fel a kínos kérdéseket!
Ha megérzéseid azt súgják, hogy hamarosan megválik a cég néhány alkalmazottjától, jobb ha inkább megkérdezed főnöködet, hogy mik a szándékaik veled, lesz-e helyed az új szervezetben, felállásban, és hogy ott milyen szerepet szánnak neked. Ha a válasz kellemetlenül is érintene minket, még mindig jobb előre tudni, mi vár ránk, és időben felkészülni arra.

5. Fogadd el az újat!
Az emberek többsége hajlamos arra, hogy a változásokhoz negatívan álljon, és minden új dolgot, munkaszervezési módszert eleve hülyeségnek, a régi jól bevált folyamatok felesleges felbolygatásának érezzen. Jobban tesszük azonban, ha nem mérgelődünk feleslegesen az újdonságokon, hanem inkább alkalmazkodunk azokhoz.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm