15 °C Budapest

Tippek hogyan élj túl egy céges átszervezést?

2009. április 1. 13:00

Majdnem minden cég életében előfordul olyan időszak, van mikor több is, mikor újra kell gondolni a működési folyamatokat, a termelést/szolgáltatást, értékesítést, ami sokszor munkakörök átszervezését is igényli. Az új feletteshez, vagy kollegákhoz való alkalmazkodás nem könnyű, de elengedhetetlen, ha meg kívánjuk őrizni állásunkat.

A csökkenő keresletet, finanszírozási gondokat, végső soron a csőd elkerülését a cégek általában az üzleti folyamatok átszervezésével, reorganizációval igyekeznek megoldani, amibe a létszámleépítéseken túl a megmaradt munkaerővel történő újfajta "gazdálkodás" beletartozik.

Ha tehát meg is őrizzük állásunkat egy ilyen reorganizáció végén, nem dőlhetünk hátra a székünkbe, bele kell tanulnunk az esetleges új feladatokba, és a megváltozott munkakörülményekbe.

Ehhez ad némi tanácsot egy Wall Street Journalnak nyilatkozó humánerőforrás-specialista.

1. Igyekezzünk a legtöbbet kihozni az első meetingből!
Az átszervezést követő első meetingen a lehető legtöbb kérdést fel kell tenni, például az új felettes elvárásairól, az általa jónak tartott munkastílusról, és kommunikációról, vagy akár arról is, hogy az átszervezésnek lesznek-e költségcsökkentő elemei is. Minél többet kérdezünk, annál kevesebb meglepetés érhet minket a jövőben.

2. Végezzünk önértékelést!
Változások, változtatások idején érdemes számot vetnünk önmagunkkal, végigvenni erősségeinket, és gyengeségeinket, azokat a képességeinket, melyeknek korábban hasznát vettük munkánk során, és felmérni, hogy ezek elegendők lesznek-e az új felállásban, az új főnökünk számára is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

3. Ülj le a főnököddel beszélgetni!
Érdemes erre minél előbb sort keríteni, és úgy felkészülni rá, mint egy interjúra, hiszen az új főnök szemében még ismeretlenek vagyunk, "el kell adni magunkat" ismét. Ha túlvagyunk már néhány átszervezésen, vagy cégen belüli változáson, érdemes a korábbi tapasztalatokat, esetleges problémákat átbeszélni, és felhívni a főnök figyelmét, hogy bármilyen kérdésben a rendelkezésére állunk.

4. Tedd fel a kínos kérdéseket!
Ha megérzéseid azt súgják, hogy hamarosan megválik a cég néhány alkalmazottjától, jobb ha inkább megkérdezed főnöködet, hogy mik a szándékaik veled, lesz-e helyed az új szervezetben, felállásban, és hogy ott milyen szerepet szánnak neked. Ha a válasz kellemetlenül is érintene minket, még mindig jobb előre tudni, mi vár ránk, és időben felkészülni arra.

5. Fogadd el az újat!
Az emberek többsége hajlamos arra, hogy a változásokhoz negatívan álljon, és minden új dolgot, munkaszervezési módszert eleve hülyeségnek, a régi jól bevált folyamatok felesleges felbolygatásának érezzen. Jobban tesszük azonban, ha nem mérgelődünk feleslegesen az újdonságokon, hanem inkább alkalmazkodunk azokhoz.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.03.04 11:54
Örök vitatéma a munkatársak között az, hogyan állítsák be a helyiség hőmérsékletét, pedig nemcsak az...
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
perfekt  |  2024.03.04 09:45
A Perfekt Zrt. Baranya vármegyében 30 éve kezdte meg a működését és a kezdetektől folyamatosan a Péc...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkor rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm