16 °C Budapest

Csehország hazaküldené a munkanélküli külföldieket

2009. február 10. 15:30

Anyagilag is támogatja a prágai kormány a Csehországban munkahelyüket elveszített külföldiek visszatérést hazájukba. Azoknak akik a hazatérés mellett döntenek, a cseh állam megfizeti a repülőjegyet, és 500 eurós támogatást is kapnak.

A kabinet az első szakaszban mintegy 2000 ember számára teremti meg a feltételeket a hazájukba való visszatérésre. A projekt kezdeti költségeit 60,7 millió koronában (620 millió forint) állapították meg: a hazatérő külföldieknek a cseh állam megfizeti a repülőjegyet és 500 eurós (145 ezer forint) támogatást is kapnak.
Ugyanakkor a Cseh Köztársaság korlátozza a hosszabb idejű tartózkodásra feljogosító vízumok kiadását egyes országokban, és szigorúbban fogják ellenőrizni azokat az ügynökségeket is, amelyek külföldieket toboroznak csehországi munkákra.

Csehországban a tavalyi év végén több mint 250 ezer külföldi állampolgár dolgozott hivatalos engedéllyel, de az illegális külföldi munkások száma is több tízezerre becsülhető. A belügyminisztérium kimutatása szerint a nemzetközi gazdasági válság következtében Csehországban március végéig mintegy 12 ezer külföldi állampolgár veszíti el munkahelyét, az év közepén pedig mintegy 68 ezer külföldi munkavállaló engedélye jár le.

A Cseh Köztársaságban a külföldi munkaerő többségét a szlovákok, az ukránok, a lengyelek és a vietnamiak teszik ki. A kormány által jóváhagyott intézkedés csomag elsősorban az utóbbiakat érinti.

Magyarországon a külföldiek foglalkoztatása második éve mutat csökkenő tendenciát. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a külföldieknek kiadott új engedélyek és munkaviszony-létesítések száma 2008 első kilenc hónapjában 25 százalékkal csökkent, miközben az országban dolgozó külföldiek összlétszáma 30 százalékkal esett vissza.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem