A világ legjobb MBA képzései!

Pénzcentrum
2008. szeptember 30. 16:00

A Wall Street Journal idén első alkalommal elkészítette MBA képzési rangsorát, amely több ezer hallgató, és több száz cég megkérdezésén alapul, elsősorban a különböző vezetői skillek fejlesztésére helyezve a hangsúlyt. Lássuk, ez alapján hol tanulhat a legtöbbet egy üzleti szakember!

9 ország 53 egyetemének 72 MBA képzésén végzett 4060 hallgatót kérdezett meg az újság, illetve egy piackutató cég arról, hogy mi a véleményük a képzésről, mennyiben felelt meg előzetes várakozásaiknak, az ott tanultakat hogyan tudják átültetni a munkájukba, mi alapján választották ki az adott intézményt, stb.

A cégek körében végzett felmérés során 455 hr-szakembert kérdeztek meg, hogy a cégüktől ilyen képzésen részt vett munkavállalók milyen tudással gazdagodtak, hasznára volt-e ez a cégnek, miért tartják hasznosnak az MBA programokat, és hogyan értékelik ezek alapján az intézményeket.

A fenti táblázat az összesített rangsort mutatja, amit a Kellogg és a Wharton is a cégektől kapott rendkívül magas pontszámával nyert meg, ezzel szemben a hallgatók csak 15., illetve 24. helyre sorolták őket a 25-ből.

A harmadik helyen végzett Thunderbird ezzel szemben a hallgatóktól kapott olyan magas pontot, hogy az ő rangsorukban második helyre került, olyan szempontok miatt, mint a programok minősége, vagy a vezetői képességek oktatása.

A hallgatók válaszai alapján a legtöbben az iskola, a képzés hírneve alapján választanak, amit sokszor az iskolák úgy próbálnak meg felsrófolni, hogy neves professzorokat hívnak meg óraadóként.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezzel szemben a költségek és az iskola elhelyezkedése, vagyis a távolság nem különösebb szempont a választásnál, már csak azért sem, mert a képzés díját a munkáltató gyakran kifizeti, és zömében ezek hétvégenként zajlanak.

Mindössze a válaszolók 34 százaléka állta teljes egészében maga a költségeket, ami 65 és 160 ezer dollár közötti összeget, az "önfinanszírozók" átlagát tekintve pedig 45 ezer dollárt jelent.

Az, hogy a távolság nem számít, igazolja a hallgatók által megtett távolság is, mert bár a többség 80 kilométernél kisebb távolságra utazik az iskoláig, azonban a válaszolók 9 százaléka 1600 kilométernél is távolabb lévő intézményt látogat.

Nem véletlen persze, hogy a megkérdezett cégek többsége támogatja munkavállalói MBA képzésen történő részvételét, hiszen ezáltal fejleszti őket, lojalitásukat erősíti - hiszen kevesen hagyják el a céget azután, hogy az megfinanszírozta több tíz milliós képzését.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?