3 °C Budapest

Mit ér a diploma - hol érdemes tanulni?

Pénzcentrum
2008. július 3. 16:00

Annak ellenére, hogy egyre javul az európai egyetemek finanszírozása, a vállalati szféra és a felsőoktatás valamint a tagállamok közötti együttműködés, még mindig jelentős az uniós felsőoktatási intézmények lemaradása világszíntéren, csak az Amerikai Egyesült Államok és Ázsia mögött kullogunk.

Az uniós célkitűzések szerint 2010-re Európának a legversenyképesebb, s a dinamikus tudás vezérelte gazdasággá kell válnia. Az uniós oktatási miniszterek mind egyetértenek abban, hogy a kreativitás az innováció elsődleges forrása, amely végső soron a növekedés és a jólét kialakításában döntő tényező - írja az EUObserver.

Mindez nagyon szép és jó, azonban a megvalósulás iránt érzett remény könnyen szertefoszlik, ha tisztában vagyunk az adatokkal, az idei évre ugyanis az uniós növekedést 2 százalékosra prognosztizálják, szemben a 2,4 százalékos amerikai és a 10 százalékos kínai adattal. Ráadásul az európai intézmények sem remekelnek a nemzetközi rangsorokban.

A legújabb Times Higher Education Supplement felmérés szerint a legjobb 50 egyetem közül csupán 12 európai, miközben 20 amerikai. Ami Kínát illeti, még a 2004-es felmérés idején nem kerültek be a legjobb 50 közé, addig a 2007-es listán már kettő is szerepel. A listát egyébként több kritérium alapján állítják fel, így például a megszerzett Nobel díjak, tudományos kutatási publikációk, illetve a nemzetközi diákok száma. A legjobbak közül természetesen nem maradhat ki a Harvard, a Yale, a Princeton, illetve az Oxford és a Cambridge. A THES listájára magyar egyetemnek nem sikerült bejutnia.


A magyarázat szerint az ok részben a finanszírozási oldalon keresendő. Az Európai Unióban átlagosan a GDP 1,3 százalékát fordítják a felsőoktatásra, ami diákonként 8700 eurót (2 millió forintot) jelent. Ennek nagy részét az állami költségvetésből fizetik ki. Az Egyesült Államokban a GDP-arányos finanszírozás 3,3 százalékos (ez 36 500 euro, vagyis 8,6 millió forint), azonban a pénz legnagyobb része szponzorációból származik.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57