18 °C Budapest

Szűkül a munkaerőpiac az utolsó negyedévben!

Pénzcentrum
2008. szeptember 11. 13:00

A Manpower által végzett globális felmérés során 33 ország 55 ezer munkáltatóját kérdezték meg, hogy az előttünk álló negyedévben milyen változásokra számítanak a munkaerőpiacon. Az összesített eredmények azt mutatják, hogy az idei utolsó negyedévben kevesebben állhatnak majd munkába, mint az előző év azonos időszakában.

A legfrissebb tengerentúli statisztikák szerint a munkanélküliségi ráta 5,7 %-ról 6,1 %-ra emelkedett, mely adat a mostani felmérésben is visszatükröződik. Az elmúlt időszakban 84 ezer állás szűnt meg és az utolsó negyedévben 9 %-kal kevesebben kaphatnak állást, mint egy évvel korábban. Az elemző cég vezetője szerint nem csak az USA-ban, hanem a világ többi országában is bizonytalanság érzékelhető a munkaerőpiacokon.

A pekingi olimpia és a folyamatosan növekvő gazdaság megélénkítette a kínai munkaerőpiacot és az elmúlt év adataihoz hasonlóan az idei utolsó negyedévben is 12 % körüli bővülést prognosztizálnak. A gazdasági növekedéssel egyenesen arányosan tovább erősödött a kínai középosztály is. A lista élen végzett Szingapúrral ellentétben Kínának óriási belföldi piaca van, míg a globális hatások jobban megingathatják az Amerikába és Nyugat-Európába termelő szingapúri munkaerőpiacot.

A kereskedelmi szektorban működő vállalkozások képviselői arra panaszkodnak, hogy a nyári szezon végével folyamatosan csökken a forgalmuk és a karácsonyi vásárlási láz ellenére is rendkívül gyenge lehet az utolsó negyedév.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem