22 °C Budapest

Megszűnne az EVA - jön a káosz?

Pénzcentrum
2008. augusztus 27. 10:00

Komoly problémát okozhatna mintegy 100 ezer vállalkozás számára, ha az adóreform keretén belül megszűnne az EVA, hiszen amellett, hogy minden eszközt és vagyonelemet arányosítva leltározni kellene, úgy az áthúzódó kifizetések megítélése sem volna zökkenőmentes - tudósít a Napi Gazdaság.

Egyre többször kerül napvilágra olyan értesülés, amely szerint az adóreform részeként megszűnnének az egyes adónemek, melyek közül viszonylag egyszerűen megoldható az áttérés az átalányadózást választó egyéni vállalkozók, az ekhósok vagy az őstermelők esetében, hiszen itt nem egy komplett adónem, csupán egy adózási forma tűnne el.

Az evával azonban teljesen más a helyzet, ugyan papíron már most is lehetőség van a visszatérésre, a valóságban azonban ennek nincs kiforrott gyakorlata. Jelenleg összesen 98 ezer evás szerepel az APEH nyilvántartásában, amely már évek óta állandónak tekinthető. Az evakörből jelenleg néhány ezren lépnek ki évente, akiknek viszonylag bonyolult procedúrát kell követniük ahhoz, hogy visszatérhessenek a klasszikus adózási rendszerbe. Persze ez még nem jelent áthághatatlan akadályt, mivel a kevés számú kilépő még nem generál akut problémát.

Ha mégis kiiktatnák a rendszerből az evát, úgy a régi-új társaságiadó-alanynak egy tételes leltár alapján nyitómérleget kellene csinálnia, sőt, ha a számviteli törvény hatálya alá tartozik, úgy könyvvizsgálót is be kell vonnia. A nyitómérleg elkészítése azonban nem annyira egyszerű, ugyanis az evakör elhagyásának a legkritikusabb része a tárgyi eszközök, vagyonelemek kezelése, melyek még az evás adóalanyiság előtt álltak rendelkezésre, s külön procedúra volt azokat evakompatibilissá tenni, s a visszatérésnél ugyanezt kell majd eljátszani a cégeknek, csak éppen fordított irányba.

Az arányosított értéken szereplő eszközök mellett a nyitómérlegben fel kell tüntetni a követeléseket is, s a nem evás időkre visszanyúló céltartalék, s adott esetben az elhatárolt veszteség összegét is. Az is elképzelhető, hogy a vállalkozásnak a készleteit is szerepeltetnie kell a mérlegben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerint egy sor olyan más elem is van, ami nem lenne egyértelmű az eva megszűnését követően. Így például nincs meghatározva az áfabeli megítélése például a számlázott, de még be nem érkezett bevételeknek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?