Az 1 %-os felajánlásokkal akartak visszaélni

Pénzcentrum
2008. augusztus 4. 08:58

A személyi jövedelemadó 1+1 %-ának felajánlásával akartak visszaélni egy gazdasági társaság alkalmazottainak nevében oly módon, hogy jogosulatlanul támogatást szereznek egy alapítványnak úgy, hogy a gazdasági társaságban szerepet játszó tulajdonosok a cég dolgozói nevében vélhetőleg meghamisították a rendelkező nyilatkozatokat, és azt az egyikőjük által vezetett alapítvány javára "utaltatták" volna. Az APEH nyugat-Dunántúli Regionális Igazgatósága azonban a rendelkező nyilatkozatok feldolgozása közben felfedezte a "csalást", és magánokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt büntető feljelentést tett.

A gazdasági társaság a munkáltatói adó-megállapításhoz kapcsolódóan egy kísérő jegyzéket, és 130 darab 1+1 %-os rendelkező nyilatkozatot csatolt. Az APEH figyelmét az keltette fel, hogy a csatolt névsoron szereplő aláírások több esetben is nagyon hasonlítottak. A rendelkező nyilatkozatok megvizsgálása során pedig kiderült, hogy mind a 130 felajánlásnak ugyanaz a kedvezményezettje, mind a civil, mind pedig az egyházi felajánlás tekintetében.

A gazdasági társaság, és a rendelkező nyilatkozatokban civil kedvezményezettként megjelölt alapítvány adatainak ellenőrzésekor pedig egyértelművé vált, hogy a cég egyik képviselője, valamint az alapítvány képviselője kapcsolatban áll egymással (névegyezőség és bejelentett lakcím egyezősége).

Az APEH Nyugat-Dunántúli Regionális Igazgatósága az eset kapcsán magánokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt büntető feljelentést tett, mivel az adóhatósági ellenőrzés során felmerült annak gyanúja, hogy egy ismeretlen személy az adózó cég alkalmazottai helyett aláírta a névsort, illetve hamis rendelkező nyilatkozatokat állított ki és nyújtott be az adóhatósághoz, és így akarta jogosulatlan bevételhez juttatni az alapítványt.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
perfekt  |  2023.03.16 13:04
Miután megismertük a mikrogazdálkodói beszámoló jellemzőit, dönthetünk úgy, hogy az elszámolások egy...
laskainelli  |  2023.03.16 10:06
Úgy érzed, hogy lekapcsolódtál önmagadról? Leginkább mások igényei határozzák meg a döntéseidet és e...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?