13 °C Budapest

Csak a rugalmas munkavégzés a nyerő?

Pénzcentrum
2008. július 1. 10:26

A vállalatok csupán 17 százaléka gondoskodott arról, hogy valamennyi alkalmazottjuknak biztosítsák a rugalmas munkavégzéshez* szükséges feltételeket, miközben az európai munkavállalók 94 százaléka igényelné ezt a lehetőséget. Egy olyan kontinensen, ahol a munkavállalók 31 százaléka akár fel is mond és munkahelyet is vált, ha munkaadója nem biztosítja ezeket a feltételeket, egyre növekvő rizikófaktornak tűnik a vállalatok rugalmas munkavégzés iránti nyitottsága vagy elzárkózása.

A tények egy független kutatás eredményei, amely az Avaya megbízásából készült Európában és Oroszországban a rugalmas munkavégzéssel kapcsolatban. A kutatás során több mint 3000 európai munkavállalót kérdeztek meg. Az eredmények alapján az Avaya szerint az európai vállalatok ezzel a hozzáállással nem csupán azt kockáztatják, hogy elvesztik versenyhelyzeti előnyüket, de emellett eredményes alkalmazottaikat is, mivel egy óriási digitális szakadékot hoznak létre a munkavállalók között azáltal, hogy a többségüktől megvonják ezeket a privilégiumokat.

A kutatás végeredménye alapján az európai munkavállalók 78 százaléka fontolóra venné a munkahelyváltást, ha biztosítanák számukra a rugalmas munkavégzést és az ahhoz szükséges technikai eszközöket. A megoldással járó előnyöket nem csupán a családos nők és férfiak igénylik, a megkérdezettek 78 százaléka jelezte, hogy nyugdíjazásuk után szívesen folytatnák a munkát, amennyiben felajánlanák számukra a lehetőséget.

"A digitális szakadék kifejezést eddig abban az esetben használtuk csupán, mikor arról beszéltünk, hogy egyesek számára elérhetőek az új technológiai eszközök, míg mások számára nem." - mondta Dancsi András, az Avaya Magyarország ügyvezető igazgatója. "A kutatás eredményei bizonyítják, hogy egy új digitális szakadék is kialakulóban van: vannak vállalatok, melyek képesek a munkaerő termelékenységét és hatékonyságát fenntartani, sőt növelni azáltal, hogy legjobb munkatársaikat megtartják - míg más vállalatok piaci helyzetüket kockáztatják, mivel nem biztosítják munkavállalóik számára azt a technológiai támogatást, melyre igényt tartanának."

A kutatás további eredményei:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

• A szenior menedzserek 30 százaléka véli úgy, hogy a rugalmas munkavégzés lehetőségének és az ahhoz szükséges technikai eszközöknek a biztosításával vállalatuk sikeresebben szállhat versenybe a versenytársakkal szemben a világpiacon.
• A kis- és középvállalatok jóval kevésbé (57 százalék) ajánlják fel munkavállalóik számára a rugalmas munkavégzés lehetőségét, mint a nagyobb vállalatok (74 százalék).
• A munkavállalók közel fele (44 százalék) véli úgy, hogy az a vállalat, amelyik biztosítja a rugalmas munkavégzés lehetőségét alkalmazottainak, az szakít az elavult munkalehetőségekkel.
• A munkavállalók több mint egyharmada (35 százalék) - akik olyan vállalatnál dolgoznak, ahol nem biztosítják a rugalmas munkavégzést - gondolja úgy, hogy munkáltatójának meglenne a technológiai fejlettsége hozzá, de nem kívánja azt erre felhasználni.

"Az egyszerű egységes kommunikációs megoldások segítségével a munkáltatók gyorsan, könnyedén és ráadásul költséghatékonyan teljesíthetnék alkalmazottaik elvárásait, miközben még produktivitásuk is növekedne. Ezzel a lépéssel mindkét fél csak nyerne." - folytatta Dancsi András.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04