24 °C Budapest

Az egész ország területére kiterjedt Szja-s csalássorozatot leplezett le az APEH

Pénzcentrum
2008. június 6. 08:37

A gyanú szerint egy bűnbanda az országban több helyen is megpróbált hamis személyi jövedelemadó bevallásokkal pénzt visszaigényelni a magyar adóhatóságtól. Az ellenőrző rendszer jól működött, így az APEH csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes/ek/ ellen feljelentést tett.

Az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatóság Kockázatkezelési Osztálya a 2007. évre vonatkozó, beérkezett személyi jövedelemadó bevallások közül 34 db. bevallást ellenőrzésre választott ki.

A bevallásokban a figyelmet felkeltő közös elem az volt, hogy mindegyiken ugyanazt a címet adták meg levelezési címként, a bevallások adó-visszaigénylést tartalmaztak, 100.000 - 150.000 Ft. összegben.

Az ellenőrzések során a bevallásokkal érintett magánszemélyek nyilatkozatukban elmondták, hogy 2007. évre még nem nyújtották be a személyi jövedelemadó bevallásukat, a benyújtott bevalláson szereplő aláírást nem ismerték el sajátjuknak, a bevallásban szereplő, levelezési címet sem ismerték, továbbá a bevallásban megjelölt bankszámlát sem ők nyitották.

Ez alapján feltehető, hogy az adózók nem maguk nyújtották be a visszaigénylést tartalmazó bevallásaikat, ismeretlen személy vagy személyek használták fel jogosulatlanul a személyes adataikat.

Ezzel az üggyel párhuzamosan a Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságnak is feltűntek azok a bevallások, amelyen azonos levelezési cím került megjelölésre. Itt is ellenőrzés alá vonták az érintett adózókat, akik hasonlóan az Észak-Alföldön megállapítottakhoz, nem tudtak arról, hogy a nevükben valaki, vagy valakik hamis adatokkal visszaigénylést tartalmazó személyi jövedelemadó bevallást nyújtottak be az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságához.

Mivel két régióban is felmerültek az azonos levelezési címmel beküldött, hamisnak bizonyult bevallások, felmerült a gyanú, hogy esetleg más regionális igazgatósághoz is érkezett hasonló adattartalmú hamis bevallás. Ennek megállapítása érdekében az adóhatóság informatikai rendszerét érintően a szükséges intézkedések megtörténtek és megállapítható volt, hogy 243 darab olyan bevallást rögzítettek, amelyen ugyan az a levelezési cím szerepelt.

Az eddigi adatok szerint a csoport tagjai mintegy 27 millió forintot próbáltak jogtalanul visszaigényelni. Az APEH szerdán csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes/ek/ ellen feljelentést tett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jelenség nem új, a hivatal számít az ilyen és ehhez hasonló csalásokra, így az évek során számos olyan ellenőrzéssel egészítette ki a bevallás-feldolgozó rendszerét, amely a gyanúra okot adó eseteket kiszűri. Így például, ha a visszautalandó adó összegét az adózó lakossági folyószámlára kéri kiutalni, akkor a kiutalás előtt ellenőrizzük, hogy a megadott számlaszámra volt-e már szja bevallásból adódó kiutalás.

Ha már volt, akkor a második utalás után a harmadik esetben csak akkor történhet meg az összeg kiutalása, ha az illetékes adóhatóság meggyőződött arról, hogy az azonos bankszámlaszám előfordulása mögött, nem egy esetleges jogtalan adó-visszaigénylés húzódik meg.

Az APEH az SZJA bevallások feldolgozása során ellenőrzi azt is, hogy a magánszemély által a bevallásban megjelölt levelezési cím megegyezik-e a törzsadatai között nyilvántartott állandó lakcímével. Az eltérés esetenként szintén alapot adhat visszaélés gyanújára. Ilyenkor az ügy az ellenőrzési szakterülethez kerül a tényállás tisztázása céljából.

A személyi jövedelemadóban 2008. április végéig mintegy 2100 kiutalás előtti ellenőrzésre került sor, ahol a megállapított jogosulatlan visszaigénylés összege meghaladta a 136.000.000 Ft-t, amely összeg visszafizetését az adóhatóság nem teljesítette. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy a személyi jövedelemadó bevallás benyújtásának határideje már lejárt, így a benyújtott bevallások feldolgozása, illetve az esetleges ellenőrzésekre történő kiválasztás folyamatosan zajlik a továbbiakban is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05