Az egész ország területére kiterjedt Szja-s csalássorozatot leplezett le az APEH

Pénzcentrum
2008. június 6. 08:37

A gyanú szerint egy bűnbanda az országban több helyen is megpróbált hamis személyi jövedelemadó bevallásokkal pénzt visszaigényelni a magyar adóhatóságtól. Az ellenőrző rendszer jól működött, így az APEH csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes/ek/ ellen feljelentést tett.

Az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatóság Kockázatkezelési Osztálya a 2007. évre vonatkozó, beérkezett személyi jövedelemadó bevallások közül 34 db. bevallást ellenőrzésre választott ki.

A bevallásokban a figyelmet felkeltő közös elem az volt, hogy mindegyiken ugyanazt a címet adták meg levelezési címként, a bevallások adó-visszaigénylést tartalmaztak, 100.000 - 150.000 Ft. összegben.

Az ellenőrzések során a bevallásokkal érintett magánszemélyek nyilatkozatukban elmondták, hogy 2007. évre még nem nyújtották be a személyi jövedelemadó bevallásukat, a benyújtott bevalláson szereplő aláírást nem ismerték el sajátjuknak, a bevallásban szereplő, levelezési címet sem ismerték, továbbá a bevallásban megjelölt bankszámlát sem ők nyitották.

Ez alapján feltehető, hogy az adózók nem maguk nyújtották be a visszaigénylést tartalmazó bevallásaikat, ismeretlen személy vagy személyek használták fel jogosulatlanul a személyes adataikat.

Ezzel az üggyel párhuzamosan a Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságnak is feltűntek azok a bevallások, amelyen azonos levelezési cím került megjelölésre. Itt is ellenőrzés alá vonták az érintett adózókat, akik hasonlóan az Észak-Alföldön megállapítottakhoz, nem tudtak arról, hogy a nevükben valaki, vagy valakik hamis adatokkal visszaigénylést tartalmazó személyi jövedelemadó bevallást nyújtottak be az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságához.

Mivel két régióban is felmerültek az azonos levelezési címmel beküldött, hamisnak bizonyult bevallások, felmerült a gyanú, hogy esetleg más regionális igazgatósághoz is érkezett hasonló adattartalmú hamis bevallás. Ennek megállapítása érdekében az adóhatóság informatikai rendszerét érintően a szükséges intézkedések megtörténtek és megállapítható volt, hogy 243 darab olyan bevallást rögzítettek, amelyen ugyan az a levelezési cím szerepelt.

Az eddigi adatok szerint a csoport tagjai mintegy 27 millió forintot próbáltak jogtalanul visszaigényelni. Az APEH szerdán csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes/ek/ ellen feljelentést tett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jelenség nem új, a hivatal számít az ilyen és ehhez hasonló csalásokra, így az évek során számos olyan ellenőrzéssel egészítette ki a bevallás-feldolgozó rendszerét, amely a gyanúra okot adó eseteket kiszűri. Így például, ha a visszautalandó adó összegét az adózó lakossági folyószámlára kéri kiutalni, akkor a kiutalás előtt ellenőrizzük, hogy a megadott számlaszámra volt-e már szja bevallásból adódó kiutalás.

Ha már volt, akkor a második utalás után a harmadik esetben csak akkor történhet meg az összeg kiutalása, ha az illetékes adóhatóság meggyőződött arról, hogy az azonos bankszámlaszám előfordulása mögött, nem egy esetleges jogtalan adó-visszaigénylés húzódik meg.

Az APEH az SZJA bevallások feldolgozása során ellenőrzi azt is, hogy a magánszemély által a bevallásban megjelölt levelezési cím megegyezik-e a törzsadatai között nyilvántartott állandó lakcímével. Az eltérés esetenként szintén alapot adhat visszaélés gyanújára. Ilyenkor az ügy az ellenőrzési szakterülethez kerül a tényállás tisztázása céljából.

A személyi jövedelemadóban 2008. április végéig mintegy 2100 kiutalás előtti ellenőrzésre került sor, ahol a megállapított jogosulatlan visszaigénylés összege meghaladta a 136.000.000 Ft-t, amely összeg visszafizetését az adóhatóság nem teljesítette. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy a személyi jövedelemadó bevallás benyújtásának határideje már lejárt, így a benyújtott bevallások feldolgozása, illetve az esetleges ellenőrzésekre történő kiválasztás folyamatosan zajlik a továbbiakban is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm