17 °C Budapest

A kevesebb több: hivatalnokok távmunkáját támogatja Amerika

Pénzcentrum
2008. június 4. 16:00

A USA Kongresszusának képviselőháza elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a szövetségi hivatalok képzett alkalmazottai otthonról, de legalábbis irodán kívül végezzék munkájukat. Véleményük szerint hatékonyabb lehetne a hivatalok működése, ha több hivatalnok inkább otthon maradna.

A törvény értelmében két munkahét esetében legalább két munkanapnak megfelelő munkaidőt otthonról tölthetnének le a köztisztviselők. A törvényjavaslat benyújtója azzal érvelt, hogy növelhetné a hatékonyságot az otthoni munkavégzés, hiszen maga oszthatná be idejét az alkalmazott, ráadásul jelentős időt spórolhatnának meg az ingázók, csökkenhetne a hiányzás és a szervezet is rugalmasabban működhetne.

A szövetségi kormány már most is engedélyezi az otthoni munkavégzést beosztottainak, azonban a menedzsment ellenállása, biztonsági aggályok és technikai problémák okán eddig kevesen éltek ezzel a lehetőséggel.

2006-ban 110 ezer közhivatalnok dolgozott havonta legalább egy napot otthonról, ez mintegy 6 százaléka az 1,8 milliós szövetségi alkalmazottaknak.

A törvény értelmében ezentúl minden hivatalnak, amelyik engedélyezné a távmunkát, ki kell neveznie egy vezetőt, aki koordinálja és oktatja az abban résztvevőket.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A távmunka államapparátusban való elterjedésétől azt várják, hogy fiatal és tehetséges alkalmazottakat tudnak a "kiöregedők" helyére találni, és sikerül felzárkózni a versenyszférában jellemző munkakörülményekhez.

A törvény ellenzői nem az elvi megfontolásokat támadják, inkább magát a megfogalmazást, ugyanis véleményük szerint a törvény nem ösztönzi a hivatalokat, hogy részt vegyenek a programban.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?