Kevés még itthon a részmunkaidőben dolgozó

Pénzcentrum
2008. május 22. 09:00

Míg az Európai Unióban rohamosan terjed a részmunkaidős foglalkoztatási forma, addig nálunk ez csak a foglalkoztatottak 2,7 százalékára jellemző. Hollandiában visszaszorítani, hazánkban támogatnák ezt a munkavállalási formát - írja a Világgazdaság.

Az EU-ban elsősorban a nők és fiatalok körében kedvelt a részmunkaidős foglalkoztatás, sokszor nem is marad más alternatíva számukra. A 2004 előtti tagállamok átlagában 1986-ban még csak a foglalkoztatottak 12,8 százaléka dolgozott heti 30 óránál kevesebbet, 20 év alatt ez 18 százalékra nőtt.

Egyes országokban, mint például Hollandiában, ahol ez az arány már eléri a 35,5 százalékot, problémákat is szülhet a részmunkaidős foglalkoztatási forma. Maria Van Der Hoeven holland gazdasági miniszter már azon is gondolkodik, hogy a 36 órás munkahetet 40 órásra emeli, nehogy a gazdasági növekedés és versenyképesség rovására menjen.

Hiába az alacsony munkanélküliségi ráta, illetve az aktív nők és fiatalok aránya, munkaerőhiánnyal is küzd egy-egy ágazat, mivel nem akarják betölteni a teljes idős állásokat.

Térségünkre a másik véglet jellemző, kevesen tekintik "rendes" állásnak a részmunkaidőset, holott ezzel javítani lehetne a foglalkoztatási rátán. A dolgozóknak ez azért előnyös, mert jobban össze tudják egyeztetni a munkát a családi élettel, a munkáltatónak pedig rugalmasabb munkaszervezést jelenthet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gátolja a kialakulást azonban hazánkban a fejlettebb tagállamokéinál alacsonyabb jövedelemviszonyok, hiszen közel annyit keresünk itthon teljes állásban, mint a holland részmunkaidőben dolgozók.

A munkaügyi szolgáltatások fejlesztésére irányuló EU-program keretében a Távmunka és rugalmas foglalkoztatás című projekt célja, hogy aktivizálja a vállalkozásokat az említett foglalkoztatási formák kiszélesítésére. A kormányzat is támogatja ezt a formát azzal, hogy kevesebb fix összegű egészségügyi hozzájárulást kell a vállalkozásoknak fizetniük, a Prémiumévek programmal pedig az idősek körében próbálják kedvezőbbé tenni a részmunkaidős foglalkozást.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?