13 °C Budapest

Tanulj te is külföldön: már 1,7 millióan megtették Erasmussal...

Pénzcentrum
2008. május 14. 16:00

A nemzetközi kapcsolatok szerzése, a külföldön való tanulás egyre több diákot vonz. Az Erasmus program keretein belül is egyre több diák utazik külföldre, ráadásul egyre bővül azoknak az oktatási intézményeknek a köre, akik részt vesznek a programban és hajlandóak fogadni a más országokból érkező diákokat.

Az 1987 óta létező program európaszerte biztosít helyet a tanulni vágyóknak. Az Európai Unió Élethosszig Tartó Tanulás Programja keretein belül 2007 és 2013 között az Erasmus 450 millió eurót kap évente. A pénzre szükség is van, ugyanis a program dinamikusan fejlődik, a 2006/2007-es évben 3 százalékkal több diák és 10 százalékkal több egyetemi tanár utazott külföldre az előző évhez képest.

Idén az összes programban részt vevő diák száma eléri a 160 ezret, miközben a tanárok 26 ezren képviseltetik magukat. A legnagyobb emelkedés a részvételi arányt tekintve a közép- és kelet-európai országban, valamint Törökországban volt tapasztalható. Uniós szakértők szerint a közösségnek szüksége van a magasabb szintű mobilitásra, és az Erasmus program erre egy kiváló lehetőséget ad.

Az eddigi adatok is a hatékonyságról tanúskodnak. A program 20 éves történetében megközelítőleg 1,7 millió diák tanulhatott valamely másik országban, közülük 2006/2007-ben 159 324-en jutottak ehhez a lehetőséghez. A növekedés továbbra is megvan a részt vevők számában, 3,2 százalék, viszont nem akkora mértékű, mint a tavalyi évben, amikor 7,2 százalék volt.

A programban továbbra is Németország a legaktívabb, innen származik a részt vevő diákok legnagyobb százaléka, 23 884 fő, majd Franciaország 22 981 fővel, Spanyolország 22 322 fővel és Olaszország 17 195 fővel következik. A célországokat tekintve Spanyolország maradt a legkedveltebb célpont, idén 27 464 jelentkezőt fogad. Franciaország itt is a második helyet kapta meg, 20 673 fővel, majd Németország 17 878 fővel.

A 2004-ben csatlakozott tagokból érkező diákok száma a csatlakozás óta 10 százalékkal emelkedett, ami jelentősen az uniós átlag felett van. Miközben a diákok száma összességében emelkedik, vannak olyan országok, ahol csökken, min Ciprus, Dánia, Finnország, Görögország, Málta, vagy Spanyolország, és ahol nem változik, mint Németországban, Hollandiában vagy Svédországban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Magyarországon 1998/99 óta egy év kivételével folyamatosan emelkedik azoknak a diákoknak a száma, akik a program keretein belül utaznak már országokba tanulni. A magyar diákok által leginkább kedvelt célpont idén MÉetország, 751-en utaznak oda, második helyen Franciaország 329 fővel, harmadik helyen pedig 275 fővel Olaszország áll. A külföldieket tekintve idán 312-en jönnek Magyarországra tanulni Németországból, 240-en Franciaországból, és 137-en Olaszországból.

A tanulmányok tekintetében az üzleti szakok a legnépszerűbbek az Erasmussal utazók körében. A második és harmadik helyet a nyelvi és nyelvészeti szakok, és a társadalomtudományok képviselik. Az átlagos idő, amit egy diák külföldön tölt, 6,5 hónap.

A tanárok és diákok számának emelkedése ellenére a növekedési ütem lassult. Ahhoz, hogy 2012-re el lehessen érni a tervezett 3 millió résztvevőt, évi 9-10 százalékos növekedésre lenne szükség.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm