Külföldre csábítanák a frissdiplomás mérnököket: hiányzik a kedv?

Pénzcentrum
2008. április 11. 09:30

Idén is sok külföldi állást ajánló cég vett részt a műegyetem állásbörzéjén, de sokuknak úgy tűnt, hiányzik a mérnökök nyelvtudása és mobilitási hajlandósága - írja a Napi Gazdaság.

Az április 9-10 között megrendezésre került tavaszi műegyetemi állásbörzén közel kétszáz kiállító cég vett részt. Közülük több olyan vállalat is akadt, ami hazai munkalehetőségek mellett anyavállalatánál is ajánlott pozíciót.

A Deutsche Bahn AG például már másodjára vett részt a börzén, és közel 120 németországi pozícióra, illetve trainee-programra keresett gépész-, villamos- és közeledésmérnököket. Azonban hiába a német piaci átlagfizetés, ami évi 40-44 ezer eurónak felel meg - a cég toborzó munkatársa úgy látja - a fiatalokból hiányzik a mobilitási kedv. Pedig képzettségük és kreativitásuk versenyképessé teszi őket a német fiatalokkal szemben.

A Csepel Process Group is több száz, mérnököknek szóló ajánlattal érkezett a kiállításra, akik többségét franciaországi tréningre vinnék először. Természetesen nem kizárt az sem, hogy a tréning után kinti állásajánlatot kapjanak a jelentkezők.

A Bentler Autótechnikai Kft. móri gyártóegysége mellett, a német anyacéghez is igyekezett gyártástechnológiában alkalmazható mérnököket toborozni. A cég BOS trénere, Kalincsák Zoltán azonban úgy látja, hogy hiányzik a magyar oktatásból a gyakorlati képzés. Véleménye szerint legalább fél- egy éves gyakorlati időre lenne szükség.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A mobilitási kedv mellett a nyelvtudást is erősíteni kellene - emelte ki több hr-szakember is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?