Kiszorítja a maffiát az APEH: egyre többet kaszálnak...

Pénzcentrum
2008. február 18. 05:40

Hogy működik? Az eddigi problémák, a maffia jelenléte, és az ennek köszönhető alacsony eladási árak miatt az adóhatóság év elején bevezette az internetes árverést. A terv az volt, hogy egy olyan felületet hozzanak létre, amelyen a liciteket nem lehet befolyásolni, vagyis nem lehet kiszorítani a jelentkezők közül azokat, akik viszonylag korrekt árat fizetnének egy-egy ingó vagyontárgyért vagy ingatlanért. Addig ugyanis közel negyedáron keltek el az árverésre meghirdetett vagyontárgyak, ami még a be nem fizetett adót sem fedezte, ami miatt lefoglalták...

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint a végrehajtás alá vont vagyontárgyat az adóhatóság árverésen köteles értékesíteni. 2008. január 7-e óta már elektronikusan is lehet licitálni, bár ez a rendszer egyelőre még csak a járművek esetén került bevezetésre. Az egyéb ingó és ingatlan vagyontárgyakat továbbra is a hagyományos árverésen lehet megszerezni, bár az eddigi tapasztalatok szerint a maffia jelenléte miatt erre nem biztos, hogy sok lehetőség van.

Az Elektronikus Árverési Felületen (EÁF) viszont a licitálók az árverés végéig anonim módon vehetnek részt. A korábbi gyakorlattal ellentétben, amikor bárki megtekinthette az árverést, az internetes változatnál csak az lehet vevő, aki az Ügyfélkapun regisztráltatta magát, és elfogadta a részvétel feltételeit. Ezt eddig 500-an tették meg, összesen 215 településről. Egy tételre 8 naptári napig lehet licitálni, és az árverés nyertese az illetékes adóhivatalnál veheti át az ingóságot.

Az árverésen való részvételből nincsenek kizárva a cégek sem, bárki tehet ajánlatot, mind természetes, mind jogi személyek, de jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, vagy képviseleti joggal rendelkező magánszemélyek is licitálhatnak. A licitáló személyével kapcsolatban két kitétel van, az adós nem vehet részt sem közvetlenül, sem közvetve (valamilyen megbízott útján) az árverésen.

Nem vehet részt továbbá az adóhatóság regionális igazgatóságainak és a Kiemelt Adózók Igazgatóságának dolgozója az igazgatóság illetékességi körébe tartozó árveréseken.

Az árverést az adóhatóság hirdetményben tűzi ki, ami legalább 15 napig megtekinthető, és csak ez után következik a 8 napig tartó licit. A hirdetmény az ingóság adatait, az árverés kezdő és záró időpontját, és a minimumárat is tartalmazza. A becsérték 50 százaléka a minimumár, de autók esetén ez magasabb is lehet. Az ez alatti ajánlatok nem minősülnek érvényesnek, így jobban biztosított az adós tartozásának megtérülése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Akármilyen szép is az autó, vagy jól hangzik az ajánlat, azt minden résztvevőnek tudomásul kell vennie, hogy a licit nem vonható vissza, a megtett ajánlat minden körülmények között érvényes. Ha két ugyanakkora ajánlat érkezik be, akkor az érvényes, amelyiket időben előbb tették. A nyertes postai úton értesítést kap, ami után 8 napja van az ár kifizetésére. Ha ezt nem teszi meg, akkor a második helyezett nyeri meg az autót, de az eredeti nyertesnek ki kell fizetnie a két licit közötti különbséget az adóhatóságnak.


Lehet, hogy mégsem olyan jó?

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem