16 °C Budapest

Életveszélyes országok - kerüld el, ha jót akarsz!

Pénzcentrum
2008. január 18. 13:00

Míg az 1970-es években a gépeltérítés jelentette a legnagyobb kockázatot a sokat utazó üzletemberek számára, addig manapság már a tömegközlekedési csomópontokat célzó bombarobbantásoktól és a szállodákat érő merényletektől tartanak azok, akik a világ kockázatosabb felébe utaznak.

Nap mint nap világszerte öngyilkos merénylőkről és áldozatok soráról szólnak a híradások, a békefenntartók és a politikai vezetők ellen irányuló merényleteknek igen gyakran több tíz civil áldozata van, helyiek és külföldiek. Gondoljunk csak a pakisztáni ellenzéki vezető, Benazir Bhutto ellen elkövetett merényletre, a tömeggyűlésen történt robbantásnak itt is több áldozata volt.

Az amerikai Forbes a nemzetközi kockázatelemző társaságok segítéségét felhasználva ismételten felállította a világ legveszélyesebb országainak rangsorát, mely az iJet és a brit Contol Risks minősítései alapján készült el.

A legkockázatosabb minősített Szomália mellett Irakkal, Pakisztánnal, Szudánnal, Haitivel, Kongóval, Libanonnal, Zimbabwével és Palesztinával is találkozhatunk. Az felsorolt országokban felmerülő kockázatok közül a biztonsági, utazási, geopolitikai és terrorista kockázatot vizsgálták a kockázatelemzők.

Szomáliát, a jogrend nélküli országot, a droggal és fegyverrel kereskedő bandavezérek és felfegyverzett utcagyerekek teszik igazán veszélyessé. Az ország határain belül a váltságdíj reményében elkövetett emberrablás, a katonai csapásmérés, de még a kalóztámadás sem ritka. A helyi erők pedig még a segélyszervezetek munkatársait sem kímélik.

Bár a közbiztonság sok helyen javult a háborúval sújtott országban, a kockázatelemzők szerint a két vezető vallási erő kibékítésére irányuló törekvések kudarca továbbra is hosszan tartó küzdelmekhez vezet majd Irakban. A Control Risk szerint a legveszélyesebb területnek Bagdad számít, illetve annak kiterjedt vonzáskörzete.

Afganisztánt a gerillavezérek, a felfegyverzett bűnözők, az al-Kaida és a tálibok teszik továbbra is veszélyessé, akik megtagadják az ország jelenlegi vezetését, és merényleteket hajtanak végre civilek és külföldi állampolgárok ellen. A politikai vezetők és a katonaság ellen irányuló terrorista támadások és robbantások főként Kabulra koncentrálódnak, de az ország egyéb területein is megjelennek.

Kiemelten magas kockázatúnak minősítette az iJet Haitit, a jogrend hiánya és a sorozatos emberrablások miatt. Bár a közbiztonság egyértelműen javult a 2006-os demokratikus választások után, a Control Risk szerint továbbra is könnyű lőfegyverhez jutni, a rendőrségi korrupció elterjedt, az igazságszolgáltatás pedig kevéssé hatékony.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az iJet a kiemelkedően magas geopolitikai kockázat miatt Pakisztánt is az elkerülendő országok közé sorolja, amely a szunniták és a síiták egymás ellen elkövetett merényleteitől hangos. Az al-Kaidához közel álló helyi szélsőséges csoportok és az egyre csúszó választások okozta feszültség végül az ellenzék vezetőjének meggyilkolásához vezetett. Benazir Bhuttót 2007 decemberében lőtték le egy tömeggyűlésen.

Szudánban a helyi lázadók okoznak gondot a kormánynak. Jelenleg Darfurban és Dél-Szudánban folynak a harcok, ezért semmiképpen sem ajánlják az ideutazást, ahol a kormányzati erők helyi lázadókkal harcolnak.

A Kongói Demokratikus Köztársaság területén 1998-ban kitört polgárháború 2003-ban véget ért, a gyakorlatban azonban még mindig robbanásig feszült a hangulat. A bűnözési ráta rendkívül magas, a biztonsági kockázat pedig gyorsan változik kis távolságokon belül is.

Zimbabwe esetében a biztonsági kockázat mellett jelentős az a pénzügyi kockázat is, melyet az országban jellemző rekordmértékű infláció jelent. De jelentős a biztonsági kockázattal is számolnia kell mindazoknak, akik ide szeretnének utazni.

A nemzetközi szakértők azon üzletemberek számára, akik nem tudják elkerülni ezeket az országokat azt ajánlják, hogy mindenképpen tájékozódjanak indulás előtt és tegyék meg a szükséges lépéseket.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?