13 °C Budapest

Rejtegetett pókerpénzek: az APEH nem alszik!

Pénzcentrum
2007. november 6. 05:55

Újdonság problémákkal Szemlátomást nem alszanak nyugodtan az illetékes állami szerveknél a póker töretlen hazai népszerűsödését, ezzel együtt az adózatlan jövedelmek duzzadását látva, erre enged következtetni a legfrissebb gazdasági bizottsági javaslat is, mely a Pénzügyminisztérium támogatásával tulajdonképpen külön kezelné a pókerjátékot a szerencsejáték-törvényben. A tervezettel kapcsolatban az lett volna igazán meglepő, ha az teljesen világos és megalapozott, mivel azonban nem ez a helyzet, indokoltnak látjuk körüljárni, milyen terheket is kellene lerónia azon honfitársainknak, akiknek "valami véletlen folytán" pókeres jövedelme keletkezett, akár online, akár az egyre szaporodó kártyaklubok valamelyikében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mi az újdonság? Elég sok a kérdőjel...

A gazdasági bizottság elképzelése szerint jövőre szervezett szórakoztató kártyajáték néven új kategória jelenne meg a szerencsejáték-törvényben. A javaslat külön kategóriaként kezelné a pókert, mivel itt a játékosok nem a bank, hanem egymás ellen játszanak.

A jövőben szervezett szórakoztató játékot kártyaklubokban lehetne végezni, az elképzelés tehát legalizálná a már most is tömegesen jelenlévő pókerszalonokat, legalábbis azokat, amelyek adóhatósági engedéllyel rendelkeznek és legalább 25 millió forint tőkét fel tudnak mutatni. (Feltehetően utóbbi küszöböt azért sok újonnan alakult klub - márpedig ezek vannak többségben - nem tudja majd teljesíteni.)

A legalizálás célja természetesen nem más, mint a sarcoltatás, ám az adóztatás résznél is elég érdekes a tervezet. A játékosok által befizetett összeg 85%-a lenne visszaosztható a nyertesnek, a maradék 15% pedig a szervező társaság bevételeként jelenne meg, melyből havonta 30%-ot adózik. (Hogy ezen felül miként alakul a társasági adó, milyen korrekciós lehetőségek lesznek, az egy újabb érdekes kérdés.)

A problémák hosszú sorát csak két érdekes esettel vetjük fel:

- Mi történik akkor, ha az éles versenyben egy-egy induló terem ingyenes nevezésű (freeroll) versenyeket hirdet a játékosok becsalogatásáért, amiből ugye nem származik bevétele? Ekkor mi lesz az adó alapja? Az így elszenvedett veszteséggel csökkentheti a terem az adóalapját valamikor?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


- A tervezetből az látszik, hogy egy szimpla cash-game esetén 15%-os a rake (azaz a kaszinó jutaléka), ami azért nem nevezhető éppen jutányosnak, különösen ha azt vesszük, hogy egy gigantikus pot esetén sincs maximálva az összeg... Amennyiben ez a 15% a verseny nevezésekre is vonatkozik, akkor az eléggé elüt a szokásos nyereményalap+5%-os konstrukcióktól. (Az pedig megint más lapra tartozik, hogy a Szerencsejáték Zrt. résztulajdonában álló kaszinóknál messze nem ekkora a rake mértéke, egy játékos számára pedig ez az elsődleges szempontok egyike.)

Mindent összevéve a tervezet jelenlegi állapotában szinte életképtelenné tenné a már létrejött pókerszalonokat, így a legtöbb játékos feltehetően megmarad az online-nál, ami után szintén adózni kellene. Lássuk, miként!

Online sincs menekvés, elvileg...

Az online játék adózása ugyan szabályozott, a rendszer kuszasága miatt azonban igen sok fórumon heves vita folyik arról, miként is kellene értelmezni a jogszabályokat. A diskurzus persze merőben elméleti, adózni ugyanis nem igen szokás ezen műfajban, hiszen meglehetősen kevés az esélye, hogy egy jóakaró hiányában bekopogjon az adóhatóság egyik érdeklődő munkatársa.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
perfekt  |  2021.10.26 09:15
A Kormány 2021 októberében benyújtotta a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 20...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09