27 °C Budapest

Rejtegetett pókerpénzek: az APEH nem alszik!

Pénzcentrum
2007. november 6. 05:55

Újdonság problémákkal Szemlátomást nem alszanak nyugodtan az illetékes állami szerveknél a póker töretlen hazai népszerűsödését, ezzel együtt az adózatlan jövedelmek duzzadását látva, erre enged következtetni a legfrissebb gazdasági bizottsági javaslat is, mely a Pénzügyminisztérium támogatásával tulajdonképpen külön kezelné a pókerjátékot a szerencsejáték-törvényben. A tervezettel kapcsolatban az lett volna igazán meglepő, ha az teljesen világos és megalapozott, mivel azonban nem ez a helyzet, indokoltnak látjuk körüljárni, milyen terheket is kellene lerónia azon honfitársainknak, akiknek "valami véletlen folytán" pókeres jövedelme keletkezett, akár online, akár az egyre szaporodó kártyaklubok valamelyikében.

Mi az újdonság? Elég sok a kérdőjel...

A gazdasági bizottság elképzelése szerint jövőre szervezett szórakoztató kártyajáték néven új kategória jelenne meg a szerencsejáték-törvényben. A javaslat külön kategóriaként kezelné a pókert, mivel itt a játékosok nem a bank, hanem egymás ellen játszanak.

A jövőben szervezett szórakoztató játékot kártyaklubokban lehetne végezni, az elképzelés tehát legalizálná a már most is tömegesen jelenlévő pókerszalonokat, legalábbis azokat, amelyek adóhatósági engedéllyel rendelkeznek és legalább 25 millió forint tőkét fel tudnak mutatni. (Feltehetően utóbbi küszöböt azért sok újonnan alakult klub - márpedig ezek vannak többségben - nem tudja majd teljesíteni.)

A legalizálás célja természetesen nem más, mint a sarcoltatás, ám az adóztatás résznél is elég érdekes a tervezet. A játékosok által befizetett összeg 85%-a lenne visszaosztható a nyertesnek, a maradék 15% pedig a szervező társaság bevételeként jelenne meg, melyből havonta 30%-ot adózik. (Hogy ezen felül miként alakul a társasági adó, milyen korrekciós lehetőségek lesznek, az egy újabb érdekes kérdés.)

A problémák hosszú sorát csak két érdekes esettel vetjük fel:

- Mi történik akkor, ha az éles versenyben egy-egy induló terem ingyenes nevezésű (freeroll) versenyeket hirdet a játékosok becsalogatásáért, amiből ugye nem származik bevétele? Ekkor mi lesz az adó alapja? Az így elszenvedett veszteséggel csökkentheti a terem az adóalapját valamikor?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


- A tervezetből az látszik, hogy egy szimpla cash-game esetén 15%-os a rake (azaz a kaszinó jutaléka), ami azért nem nevezhető éppen jutányosnak, különösen ha azt vesszük, hogy egy gigantikus pot esetén sincs maximálva az összeg... Amennyiben ez a 15% a verseny nevezésekre is vonatkozik, akkor az eléggé elüt a szokásos nyereményalap+5%-os konstrukcióktól. (Az pedig megint más lapra tartozik, hogy a Szerencsejáték Zrt. résztulajdonában álló kaszinóknál messze nem ekkora a rake mértéke, egy játékos számára pedig ez az elsődleges szempontok egyike.)

Mindent összevéve a tervezet jelenlegi állapotában szinte életképtelenné tenné a már létrejött pókerszalonokat, így a legtöbb játékos feltehetően megmarad az online-nál, ami után szintén adózni kellene. Lássuk, miként!

Online sincs menekvés, elvileg...

Az online játék adózása ugyan szabályozott, a rendszer kuszasága miatt azonban igen sok fórumon heves vita folyik arról, miként is kellene értelmezni a jogszabályokat. A diskurzus persze merőben elméleti, adózni ugyanis nem igen szokás ezen műfajban, hiszen meglehetősen kevés az esélye, hogy egy jóakaró hiányában bekopogjon az adóhatóság egyik érdeklődő munkatársa.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 20:53
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem