5 °C Budapest

Rejtegetett pókerpénzek: az APEH nem alszik!

Pénzcentrum
2007. november 6. 05:55

Újdonság problémákkal Szemlátomást nem alszanak nyugodtan az illetékes állami szerveknél a póker töretlen hazai népszerűsödését, ezzel együtt az adózatlan jövedelmek duzzadását látva, erre enged következtetni a legfrissebb gazdasági bizottsági javaslat is, mely a Pénzügyminisztérium támogatásával tulajdonképpen külön kezelné a pókerjátékot a szerencsejáték-törvényben. A tervezettel kapcsolatban az lett volna igazán meglepő, ha az teljesen világos és megalapozott, mivel azonban nem ez a helyzet, indokoltnak látjuk körüljárni, milyen terheket is kellene lerónia azon honfitársainknak, akiknek "valami véletlen folytán" pókeres jövedelme keletkezett, akár online, akár az egyre szaporodó kártyaklubok valamelyikében.

Mi az újdonság? Elég sok a kérdőjel...

A gazdasági bizottság elképzelése szerint jövőre szervezett szórakoztató kártyajáték néven új kategória jelenne meg a szerencsejáték-törvényben. A javaslat külön kategóriaként kezelné a pókert, mivel itt a játékosok nem a bank, hanem egymás ellen játszanak.

A jövőben szervezett szórakoztató játékot kártyaklubokban lehetne végezni, az elképzelés tehát legalizálná a már most is tömegesen jelenlévő pókerszalonokat, legalábbis azokat, amelyek adóhatósági engedéllyel rendelkeznek és legalább 25 millió forint tőkét fel tudnak mutatni. (Feltehetően utóbbi küszöböt azért sok újonnan alakult klub - márpedig ezek vannak többségben - nem tudja majd teljesíteni.)

A legalizálás célja természetesen nem más, mint a sarcoltatás, ám az adóztatás résznél is elég érdekes a tervezet. A játékosok által befizetett összeg 85%-a lenne visszaosztható a nyertesnek, a maradék 15% pedig a szervező társaság bevételeként jelenne meg, melyből havonta 30%-ot adózik. (Hogy ezen felül miként alakul a társasági adó, milyen korrekciós lehetőségek lesznek, az egy újabb érdekes kérdés.)

A problémák hosszú sorát csak két érdekes esettel vetjük fel:

- Mi történik akkor, ha az éles versenyben egy-egy induló terem ingyenes nevezésű (freeroll) versenyeket hirdet a játékosok becsalogatásáért, amiből ugye nem származik bevétele? Ekkor mi lesz az adó alapja? Az így elszenvedett veszteséggel csökkentheti a terem az adóalapját valamikor?


- A tervezetből az látszik, hogy egy szimpla cash-game esetén 15%-os a rake (azaz a kaszinó jutaléka), ami azért nem nevezhető éppen jutányosnak, különösen ha azt vesszük, hogy egy gigantikus pot esetén sincs maximálva az összeg... Amennyiben ez a 15% a verseny nevezésekre is vonatkozik, akkor az eléggé elüt a szokásos nyereményalap+5%-os konstrukcióktól. (Az pedig megint más lapra tartozik, hogy a Szerencsejáték Zrt. résztulajdonában álló kaszinóknál messze nem ekkora a rake mértéke, egy játékos számára pedig ez az elsődleges szempontok egyike.)

Mindent összevéve a tervezet jelenlegi állapotában szinte életképtelenné tenné a már létrejött pókerszalonokat, így a legtöbb játékos feltehetően megmarad az online-nál, ami után szintén adózni kellene. Lássuk, miként!

Online sincs menekvés, elvileg...

Az online játék adózása ugyan szabályozott, a rendszer kuszasága miatt azonban igen sok fórumon heves vita folyik arról, miként is kellene értelmezni a jogszabályokat. A diskurzus persze merőben elméleti, adózni ugyanis nem igen szokás ezen műfajban, hiszen meglehetősen kevés az esélye, hogy egy jóakaró hiányában bekopogjon az adóhatóság egyik érdeklődő munkatársa.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?