15 °C Budapest

Rejtegetett pókerpénzek: az APEH nem alszik!

Pénzcentrum
2007. november 6. 05:55

Újdonság problémákkal Szemlátomást nem alszanak nyugodtan az illetékes állami szerveknél a póker töretlen hazai népszerűsödését, ezzel együtt az adózatlan jövedelmek duzzadását látva, erre enged következtetni a legfrissebb gazdasági bizottsági javaslat is, mely a Pénzügyminisztérium támogatásával tulajdonképpen külön kezelné a pókerjátékot a szerencsejáték-törvényben. A tervezettel kapcsolatban az lett volna igazán meglepő, ha az teljesen világos és megalapozott, mivel azonban nem ez a helyzet, indokoltnak látjuk körüljárni, milyen terheket is kellene lerónia azon honfitársainknak, akiknek "valami véletlen folytán" pókeres jövedelme keletkezett, akár online, akár az egyre szaporodó kártyaklubok valamelyikében.

Mi az újdonság? Elég sok a kérdőjel...

A gazdasági bizottság elképzelése szerint jövőre szervezett szórakoztató kártyajáték néven új kategória jelenne meg a szerencsejáték-törvényben. A javaslat külön kategóriaként kezelné a pókert, mivel itt a játékosok nem a bank, hanem egymás ellen játszanak.

A jövőben szervezett szórakoztató játékot kártyaklubokban lehetne végezni, az elképzelés tehát legalizálná a már most is tömegesen jelenlévő pókerszalonokat, legalábbis azokat, amelyek adóhatósági engedéllyel rendelkeznek és legalább 25 millió forint tőkét fel tudnak mutatni. (Feltehetően utóbbi küszöböt azért sok újonnan alakult klub - márpedig ezek vannak többségben - nem tudja majd teljesíteni.)

A legalizálás célja természetesen nem más, mint a sarcoltatás, ám az adóztatás résznél is elég érdekes a tervezet. A játékosok által befizetett összeg 85%-a lenne visszaosztható a nyertesnek, a maradék 15% pedig a szervező társaság bevételeként jelenne meg, melyből havonta 30%-ot adózik. (Hogy ezen felül miként alakul a társasági adó, milyen korrekciós lehetőségek lesznek, az egy újabb érdekes kérdés.)

A problémák hosszú sorát csak két érdekes esettel vetjük fel:

- Mi történik akkor, ha az éles versenyben egy-egy induló terem ingyenes nevezésű (freeroll) versenyeket hirdet a játékosok becsalogatásáért, amiből ugye nem származik bevétele? Ekkor mi lesz az adó alapja? Az így elszenvedett veszteséggel csökkentheti a terem az adóalapját valamikor?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


- A tervezetből az látszik, hogy egy szimpla cash-game esetén 15%-os a rake (azaz a kaszinó jutaléka), ami azért nem nevezhető éppen jutányosnak, különösen ha azt vesszük, hogy egy gigantikus pot esetén sincs maximálva az összeg... Amennyiben ez a 15% a verseny nevezésekre is vonatkozik, akkor az eléggé elüt a szokásos nyereményalap+5%-os konstrukcióktól. (Az pedig megint más lapra tartozik, hogy a Szerencsejáték Zrt. résztulajdonában álló kaszinóknál messze nem ekkora a rake mértéke, egy játékos számára pedig ez az elsődleges szempontok egyike.)

Mindent összevéve a tervezet jelenlegi állapotában szinte életképtelenné tenné a már létrejött pókerszalonokat, így a legtöbb játékos feltehetően megmarad az online-nál, ami után szintén adózni kellene. Lássuk, miként!

Online sincs menekvés, elvileg...

Az online játék adózása ugyan szabályozott, a rendszer kuszasága miatt azonban igen sok fórumon heves vita folyik arról, miként is kellene értelmezni a jogszabályokat. A diskurzus persze merőben elméleti, adózni ugyanis nem igen szokás ezen műfajban, hiszen meglehetősen kevés az esélye, hogy egy jóakaró hiányában bekopogjon az adóhatóság egyik érdeklődő munkatársa.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm