14 °C Budapest

Surranópályán a minimálbér elől - bevállalod százezrekért?

Pénzcentrum
2007. október 31. 05:40

Mihez kezdj külföldön? Friss diplomával a kezedben úgy érzed Tiéd a világ? Vagy egyszerűen csupán úgy gondolod, külföldön több babér terem számodra? A cél tehát munkát vállalni az Európai Unió valamely tagállamában. Persze ezt nem lehet csak úgy hűbelebalázs módjára megtenni, a külföldi munkavállalás gondos tervezést és előrelátást, pontos tájékozódást igényel. Legalábbis, ha nem szeretnél pórul járni, érdemes tovább olvasnod!

A képzettség odakint is ugyanaz?

A rengeteg kérdés között, amelyek szöget ütnek fejünkbe, mikor arra gondolunk, hogy külhonban próbálunk szerencsét, ott sorakozik az is, hogy vajon képzettségünkkel tudunk-e valamit kezdeni, vagy az csupán itthon ér valamit.

A személyek és szolgáltatások szabad mozgásának alapelvének keretében az unió állampolgárai szabadon gyakorolhatják foglalkozásukat, önfoglalkoztatói vagy akár alkalmazotti alapon olyan tagállamokban, amelyik nem azonos azzal, ahol a szakképesítést megszerezték. Ez tehát azt jelenti, hogy szabadon "áramolhatunk" az egyes tagállamok között.

Ez persze nagyon szép és jó, de természetesen nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ez minden foglalkozás és ország esetében igaz. Ennek érdekében hoztak létre egy európai szintű rendszert, az ENIC-NARIC hálózatot, amely segíthet a diplomák elismertetésében. A szakképzésekről egyébiránt a Nemzeti Referencia Központokban tájékozódhatunk.

Szerencsére azért akad néhány szakma, amelyekben a diplomák automatikusan elismerésre kerülnek, ilyen az építész, a szülésznő, a gyógyszerész, az orvos, az ápoló, a fogorvos, valamint az állatorvos képesítés.

Emellett 2005. január elsejétől került bevezetésre az unióban az Europass elnevezésű keretrendszer. Az úgynevezett Europass portfolió segítségével az egyes állampolgárok egy olyan dokumentumcsomaghoz juthatnak hozzá, amely segít megszerzett képesítéseik, képességeik, szaktudásuk - egységes - bemutatására az Európai Unióban.

A dokumentumcsomag két részre bontható, az egyik részhez tartozó iratokat mi töltjük ki teljesen önkéntes alapon. Ebbe a körbe tartozik az Europass önéletrajz, és a nyelvi útlevél. Előbbi tulajdonképpen egy formanyomtatvány, utóbbi pedig egy, a gyakorlati nyelvtudást rögzítő, önértékelést igénylő dokumentum.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A dokumentumcsomag másik részét azok a dokumentumok képezik, amelyeket az érintett szervezeteknek kell kiállítaniuk számunkra. Ez az oklevélmelléklet, a bizonyítvány-kiegészítő, illetve a mobilitási igazolvány.

Az oklevélmellékletet a főiskolán és egyetemen végzettek kapják meg, s ebben olyan információk kerülnek bemutatásra, amelyek a diplomában nem kerülnek kifejezésre. A bizonyítvány-kiegészítő igazolványt az OKJ-s képzésekben részt vevők kapják, az oklevélmelléklet esetében már részletezett információkkal.

A mobilitási igazolvány pedig arra szolgál, hogy az uniós országok valamelyikében folytatott szakmai gyakorlat, tanulmány, illetve önkéntes munka során megszerzett készségeket, illetve kompetenciákat megfelelő formában tudjuk igazolni.

E nélkül el ne indulj!

Aki keres, talál

Ha már a képzettségek - lássuk be, nem is olyan egyszerű kérdésein - átverekedtük magunkat, akkor nem árt azt tudni, hol érdemes keresni a nekünk megfelelő állást. Ha nagyon céltudatosak vagyunk, s tudjuk, hogy melyik szervezet jelentheti karrierálmunk csúcsát, akkor érdemes az adott szervezet oldalán keresni a lehetőségeket.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem