7 °C Budapest

Mennyit ér a diplomád? A rangsor

Pénzcentrum
2007. október 25. 13:00

Megjelent a Heti Válasz és a Central European Management Intelligence által összeállított Felsőoktatási Rangsor 2007, amelyben a jelentkezések alapján legnépszerűbb négy - közgazdász, jogász, szálloda-, idegenforgalmi és vendéglátó-ipari, valamint a kommunikációs - szakra készítettek listát.

A rangsor felállítása során összesen hat - a szálloda-, idegenforgalmi és vendéglátó-ipari, valamint a kommunikációs szakon 5 - mutatószámot vizsgáltak. A túljelentkezést a népszerűség vizsgálatára használták. A listába beleszólt az egyes vállalatok véleménye is, az OTDK-helyezések mutatószám pedig az országos tanulmányi versenyen elért eredmények alapján rangsorolja az egyes intézményeket.

A diák/tanár mutató azt vizsgálja, hogy mennyi egyéni figyelmet kaphat átlagosan egy tanuló tanulmányai során. Az oktatók összetétele pedig azt méri, hogy mennyi tapasztalt, magas akadémiai fokozattal rendelkező tanár oktat az adott intézményben.


A közgazdasági és üzleti karok rangsorolásában a Budapesti Corvinus Egyetem őrizte meg vezető helyét, az intézmény minden területen élen jár. A túljelentkezési listán való zuhanás ellenére küzdötte fel magát a Debreceni Egyetem a második helyre, míg a dobogó harmadik fokára a tavalyi második helyezett Pécsi Tudományegyetem került.


A jogi karoknál az ELTE-nek sikerült megőriznie vezető helyezését, s a 6 mutatóból öt esetében első helyen végzett. A fejvadászoktól egyedül ezen intézmény kapott maximális pontszámot. A listán a legnagyobb előrelépést a Pécsi Tudományegyetemnek sikerült megtennie az oktatói összetétel pozitív változásának, a foglalkoztatók és fejvadászok kedvező véleményének köszönhetően.


A szálloda-, idegenforgalmi és vendéglátó-ipari képzésben a tavalyinál szorosabb versenyben szerezte meg a vezető pozíciót a Budapesti Gazdasági Főiskola, melynek előnye idén minimálisra csökkent. A listára újonnan bekerült Nyugat-magyarországi Egyetemnek sikerült elsőre megszereznie a harmadik helyet.


A kommunikációs szakokon belül az ELTE őrizte meg vezető szerepét, kimagasló eredménnyel, míg a listára idén bekerül Debreceni Egyetem végzett a második helyen.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?