12 °C Budapest

Mennyit ér a diplomád? A rangsor

Pénzcentrum
2007. október 25. 13:00

Megjelent a Heti Válasz és a Central European Management Intelligence által összeállított Felsőoktatási Rangsor 2007, amelyben a jelentkezések alapján legnépszerűbb négy - közgazdász, jogász, szálloda-, idegenforgalmi és vendéglátó-ipari, valamint a kommunikációs - szakra készítettek listát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A rangsor felállítása során összesen hat - a szálloda-, idegenforgalmi és vendéglátó-ipari, valamint a kommunikációs szakon 5 - mutatószámot vizsgáltak. A túljelentkezést a népszerűség vizsgálatára használták. A listába beleszólt az egyes vállalatok véleménye is, az OTDK-helyezések mutatószám pedig az országos tanulmányi versenyen elért eredmények alapján rangsorolja az egyes intézményeket.

A diák/tanár mutató azt vizsgálja, hogy mennyi egyéni figyelmet kaphat átlagosan egy tanuló tanulmányai során. Az oktatók összetétele pedig azt méri, hogy mennyi tapasztalt, magas akadémiai fokozattal rendelkező tanár oktat az adott intézményben.


A közgazdasági és üzleti karok rangsorolásában a Budapesti Corvinus Egyetem őrizte meg vezető helyét, az intézmény minden területen élen jár. A túljelentkezési listán való zuhanás ellenére küzdötte fel magát a Debreceni Egyetem a második helyre, míg a dobogó harmadik fokára a tavalyi második helyezett Pécsi Tudományegyetem került.


A jogi karoknál az ELTE-nek sikerült megőriznie vezető helyezését, s a 6 mutatóból öt esetében első helyen végzett. A fejvadászoktól egyedül ezen intézmény kapott maximális pontszámot. A listán a legnagyobb előrelépést a Pécsi Tudományegyetemnek sikerült megtennie az oktatói összetétel pozitív változásának, a foglalkoztatók és fejvadászok kedvező véleményének köszönhetően.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A szálloda-, idegenforgalmi és vendéglátó-ipari képzésben a tavalyinál szorosabb versenyben szerezte meg a vezető pozíciót a Budapesti Gazdasági Főiskola, melynek előnye idén minimálisra csökkent. A listára újonnan bekerült Nyugat-magyarországi Egyetemnek sikerült elsőre megszereznie a harmadik helyet.


A kommunikációs szakokon belül az ELTE őrizte meg vezető szerepét, kimagasló eredménnyel, míg a listára idén bekerül Debreceni Egyetem végzett a második helyen.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?