Kiemelkedő arányú a feketefoglalkoztatás a szórólapozás területén

Pénzcentrum
2007. szeptember 26. 10:18

Az utcai szórólapozási tevékenységre vonatkozóan az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) Közép-magyarországi Munkaügyi Felügyelősége 2007. július 19-20-án tartott ellenőrzést. A vizsgálat eredménye szerint a szórólapozási tevékenységet végző munkavállalók esetében a szabálytalanságok nagyobb arányban fordulnak elő, mint egyéb foglalkoztatási módoknál. Mivel az ellenőrzéssel érintett munkavállalók 70%-át érintette a feketefoglalkoztatás, ezért indokolt volt újra megvizsgálni e tevékenységet ellátók foglalkoztatási gyakorlatát, de ezúttal az ország több nagyvárosában is - olvasható az OMMF honlapján.

Ellenőrzési tapasztalatok

Az esős idő miatt elsősorban az aluljárókban és bevásárlóközpontokban folytatott akcióellenőrzés eredményei igazolták azt a feltevést, miszerint a szórólapozókat foglalkoztatók körében kiemelkedő a feketefoglalkoztatás aránya. Az ellenőrzött 36 munkáltató közül 24 vállalkozásnál (67%) volt megállapítható a munkaszerződés, illetve bejelentés nélküli foglalkoztatás. Az akcióvizsgálatba bevont 82 munkavállalóból 41 főt (50%) érintett a szabálytalan foglalkoztatás. Ez az eredmény azt mutatja, hogy emunkáltatói körre változatlan arányban jellemző a jogsértő foglalkoztatói gyakorlat.

A munkaszerződés és bejelentés nélküli, illetve jogsértő AM könyves foglalkoztatást elkövető munkáltatók 2/3-át a fővárosban leplezték le. A szabálytalan módon foglalkoztatott munkavállalók 73%-a ugyancsak Budapesten dolgozott. A jogsértéssel foglalkoztatott 18 év alattiak közül minden második (5 fő) szintén a fővárosban osztogatta a szórólapokat. Egy esettől eltekintve minden 15-16 év közötti foglalkoztatott esetében tudtak a szülők a munkavégzésről, a munkáltatók az ezt tanúsító írásbeli hozzájárulást is be tudták mutatni. Az
alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás szabályainak kijátszása ennél a foglalkoztatási formánál is sorozatosan előforduló probléma: a munkáltatók nem gondoskodnak az AM könyvek munkavégzés helyszínén tartásáról.

A fővárosi tapasztalatok szerint pozitív változások érzékelhetők a korábbi, ezt a területet érintő vizsgálat eredményeként. Kedvező változás, hogy a munkáltatók biztosítják a munkavállalók számára a jólláthatósági mellényt, a pihenőidőt, a védőitalt, illetve a munkavégzés előtt munkavédelmi oktatást tartanak. A tanúként meghallgatott munkavállalók nyilatkozatai is alátámasztották, hogy a foglalkoztatói magatartás javulása a korábbi vizsgálatok, illetve ezek sajtónyilvánosságának eredménye. A vizsgálat során tehát bebizonyosodott, hogy a munkaadók a korábbi ellenőrzések során elsajátítottakat alkalmazzák a gyakorlatban. Ezzel együtt tekintettel kell lenni arra is, hogy az esős idő miatt a munkavállalók közül többen az aluljárókban és nem a forgalomban dolgoztak.


A jelentések tanúsága szerint a szórólapozási tevékenység - legalábbis ebben az időszakban - a Budapesten kívüli nagyvárosokban nem volt számottevő. Az összességében feltárt feketemunka aránya arra utal, hogy elsősorban a nyári időszakban célszerű e tevékenységgel kapcsolatos munkajogi gyakorlatot akcióellenőrzések keretében visszatérően vizsgálni, mivel volt olyan munkáltató, aki a korábbi fővárosi ellenőrzés hatására kezdte érvényesíteni a foglalkoztatási előírásokat.

Példák

1. Egy autósiskola három munkavállalóját két helyszínen (Árpád hídi metróállomás, Határ úti metróállomás) ellenőrizték. Mindannyian arról nyilatkoztak, hogy AM könyvvel végzik a munkájukat, de az AM könyv nem volt a helyszínen, mert azt a főnökasszonyuk magánál tartja az irodában.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2. Egy pécsi Kft. egy fitness terem megnyitása előtt szóróanyagok terjesztésével reklámozta a szolgáltatást. Két - 16. életévét be nem töltött munkavállaló - szülők írásos engedélye és támogatása mellett - vállalkozott a munka elvégzésére. A fiatalok két óra időtartamban az utcán terjesztették a reklám kiadványokat, cserébe a
fitness centrum szolgáltatását kapták (1400 Ft értékben, amely két aerobic foglalkozáson való térítésmentes részvételt jelent). A fiatalok egyéb anyagi juttatásban nem részesültek, írásba foglalt munkaszerződéssel, APEH bejelentéssel nem rendelkeztek. A munkáltató képviselője elmondása szerint a két tanuló két barátnője gyermeke, és a szülők tudta, támogatása és beleegyezése mellett kérte fel őket a két órás munkára.

3. Egy tanácsadó és szolgáltató kft. két munkavállalót foglalkoztatott, akiknek feladata a TESCO áruháznál T-Mobile szórólapok terjesztése volt. Az egyik munkavállaló 17 éves volt, a munkavégzésről szóban állapodott meg. A másik munkavállaló 18. életévét betöltötte, szerződést - állítása szerint - egy diákszövetkezettel kötött,
azonban munkáltatóként a Kft-t nevezte meg. Bejelentve a Kft-nél nem volt.


Pozitív példa

Egy kft. három munkavállalót foglalkoztatott alkalmi munkavállalói könyvvel, azokat a helyszínen bemutatták. Az AM könyvek szabályosan ki voltak töltve és a közteherjegyek is be voltak ragasztva. A tanúk elmondása alapján a munkáltató komolyan vette a sajtóban megjelent híreket a korábbi szórólapos munkaügyi
ellenőrzésről és a Kft. biztosította számukra a védőitalt, az óránkénti 10 perces pihenőidőt és a jólláthatósági mellényt. A tanúk tájékoztatták a felügyelőket arról is, hogy a munkáltató részesítette őket munkavédelmi oktatásban is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem