3 °C Budapest

Kiemelkedő arányú a feketefoglalkoztatás a szórólapozás területén

Pénzcentrum
2007. szeptember 26. 10:18

Az utcai szórólapozási tevékenységre vonatkozóan az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) Közép-magyarországi Munkaügyi Felügyelősége 2007. július 19-20-án tartott ellenőrzést. A vizsgálat eredménye szerint a szórólapozási tevékenységet végző munkavállalók esetében a szabálytalanságok nagyobb arányban fordulnak elő, mint egyéb foglalkoztatási módoknál. Mivel az ellenőrzéssel érintett munkavállalók 70%-át érintette a feketefoglalkoztatás, ezért indokolt volt újra megvizsgálni e tevékenységet ellátók foglalkoztatási gyakorlatát, de ezúttal az ország több nagyvárosában is - olvasható az OMMF honlapján.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ellenőrzési tapasztalatok

Az esős idő miatt elsősorban az aluljárókban és bevásárlóközpontokban folytatott akcióellenőrzés eredményei igazolták azt a feltevést, miszerint a szórólapozókat foglalkoztatók körében kiemelkedő a feketefoglalkoztatás aránya. Az ellenőrzött 36 munkáltató közül 24 vállalkozásnál (67%) volt megállapítható a munkaszerződés, illetve bejelentés nélküli foglalkoztatás. Az akcióvizsgálatba bevont 82 munkavállalóból 41 főt (50%) érintett a szabálytalan foglalkoztatás. Ez az eredmény azt mutatja, hogy emunkáltatói körre változatlan arányban jellemző a jogsértő foglalkoztatói gyakorlat.

A munkaszerződés és bejelentés nélküli, illetve jogsértő AM könyves foglalkoztatást elkövető munkáltatók 2/3-át a fővárosban leplezték le. A szabálytalan módon foglalkoztatott munkavállalók 73%-a ugyancsak Budapesten dolgozott. A jogsértéssel foglalkoztatott 18 év alattiak közül minden második (5 fő) szintén a fővárosban osztogatta a szórólapokat. Egy esettől eltekintve minden 15-16 év közötti foglalkoztatott esetében tudtak a szülők a munkavégzésről, a munkáltatók az ezt tanúsító írásbeli hozzájárulást is be tudták mutatni. Az
alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás szabályainak kijátszása ennél a foglalkoztatási formánál is sorozatosan előforduló probléma: a munkáltatók nem gondoskodnak az AM könyvek munkavégzés helyszínén tartásáról.

A fővárosi tapasztalatok szerint pozitív változások érzékelhetők a korábbi, ezt a területet érintő vizsgálat eredményeként. Kedvező változás, hogy a munkáltatók biztosítják a munkavállalók számára a jólláthatósági mellényt, a pihenőidőt, a védőitalt, illetve a munkavégzés előtt munkavédelmi oktatást tartanak. A tanúként meghallgatott munkavállalók nyilatkozatai is alátámasztották, hogy a foglalkoztatói magatartás javulása a korábbi vizsgálatok, illetve ezek sajtónyilvánosságának eredménye. A vizsgálat során tehát bebizonyosodott, hogy a munkaadók a korábbi ellenőrzések során elsajátítottakat alkalmazzák a gyakorlatban. Ezzel együtt tekintettel kell lenni arra is, hogy az esős idő miatt a munkavállalók közül többen az aluljárókban és nem a forgalomban dolgoztak.


A jelentések tanúsága szerint a szórólapozási tevékenység - legalábbis ebben az időszakban - a Budapesten kívüli nagyvárosokban nem volt számottevő. Az összességében feltárt feketemunka aránya arra utal, hogy elsősorban a nyári időszakban célszerű e tevékenységgel kapcsolatos munkajogi gyakorlatot akcióellenőrzések keretében visszatérően vizsgálni, mivel volt olyan munkáltató, aki a korábbi fővárosi ellenőrzés hatására kezdte érvényesíteni a foglalkoztatási előírásokat.

Példák

1. Egy autósiskola három munkavállalóját két helyszínen (Árpád hídi metróállomás, Határ úti metróállomás) ellenőrizték. Mindannyian arról nyilatkoztak, hogy AM könyvvel végzik a munkájukat, de az AM könyv nem volt a helyszínen, mert azt a főnökasszonyuk magánál tartja az irodában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2. Egy pécsi Kft. egy fitness terem megnyitása előtt szóróanyagok terjesztésével reklámozta a szolgáltatást. Két - 16. életévét be nem töltött munkavállaló - szülők írásos engedélye és támogatása mellett - vállalkozott a munka elvégzésére. A fiatalok két óra időtartamban az utcán terjesztették a reklám kiadványokat, cserébe a
fitness centrum szolgáltatását kapták (1400 Ft értékben, amely két aerobic foglalkozáson való térítésmentes részvételt jelent). A fiatalok egyéb anyagi juttatásban nem részesültek, írásba foglalt munkaszerződéssel, APEH bejelentéssel nem rendelkeztek. A munkáltató képviselője elmondása szerint a két tanuló két barátnője gyermeke, és a szülők tudta, támogatása és beleegyezése mellett kérte fel őket a két órás munkára.

3. Egy tanácsadó és szolgáltató kft. két munkavállalót foglalkoztatott, akiknek feladata a TESCO áruháznál T-Mobile szórólapok terjesztése volt. Az egyik munkavállaló 17 éves volt, a munkavégzésről szóban állapodott meg. A másik munkavállaló 18. életévét betöltötte, szerződést - állítása szerint - egy diákszövetkezettel kötött,
azonban munkáltatóként a Kft-t nevezte meg. Bejelentve a Kft-nél nem volt.


Pozitív példa

Egy kft. három munkavállalót foglalkoztatott alkalmi munkavállalói könyvvel, azokat a helyszínen bemutatták. Az AM könyvek szabályosan ki voltak töltve és a közteherjegyek is be voltak ragasztva. A tanúk elmondása alapján a munkáltató komolyan vette a sajtóban megjelent híreket a korábbi szórólapos munkaügyi
ellenőrzésről és a Kft. biztosította számukra a védőitalt, az óránkénti 10 perces pihenőidőt és a jólláthatósági mellényt. A tanúk tájékoztatták a felügyelőket arról is, hogy a munkáltató részesítette őket munkavédelmi oktatásban is.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?