13 °C Budapest

Megduplázott büntetés: mégse kapunk számlát

Pénzcentrum
2007. október 3. 09:45

Hiába a megduplázott bírság, továbbra sem ad számlát a szerelők, a mesterek, a fodrászok egy része, de sok esetben még a családi orvosok sem - olvasható a Népszabadságban. Az illegális munkavállalásra irányuló fokozott figyelem és a kormány törekvései ellenére továbbra is virágzik a feketegazdaság.

Az illegális foglalkoztatás felszámolásáért folytatott küzdelem jegyében szaporodtak az ellenőrzések és a munkaügyi felügyelők és bekerültek azok közé, akik az eredményesebb munka érdekében célprémiumot kapnak. Vélhetően ez is szerepet játszott abban, hogy ez év szeptemberéig 51 ezer feketemunkást értek tetten a felügyelet emberei, ez duplája az előző évben jellemző értéknek.

Ma már szinte természetes jelenség, hogy a tetten ért feketemunkások többsége az építőiparból származik: 16,5 ezer munkavállaló esetében tapasztaltak szabálytalanságot. Az építőipart a feldolgozó ipar, a biztonsági tevékenységet végző cégek és a vendéglátóipar követte, összesen újabb 6 ezer illegális munkást felvonultatva.

Megtörni látszik az a feltételezés is, hogy a multinacionális vállalatok esetében nincs ok az aggodalomra, a dunaújvárosi Hankook-gyár esetében ugyanis a komplex munkaügyi ellenőrzés végül 25 millió forintos bírság kiszabásával zárult. Ebből 17 millió forintot a 32, kutatás-fejlesztés területen dolgozó, felsőfokú végzetséggel rendelkező korai munkavállaló elhallgatásáért kapott a cég.

Az egyetlen pozitívumot mutató szektor a szexipar, itt ugyanis a Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Testülete, a pályázaton nyert 15 millió forintot arra fordította, hogy biztosítsa tagjai számára az egyéni vállalkozás megindításának lehetőségét.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?