7 °C Budapest

Véget vetnek a fekete munkának - a fővállalkozó sem úszhatja meg a büntetést

Pénzcentrum
2007. március 12. 11:00

A versenyhelyzet javulását várják az építőipari cégek a munkatörvénykönyvének módosításától, amely várhatóan újabb akadályokat gördít majd a feketemunkások foglalkoztatása elé - írja a Magyar Hírlap.

A törvénymódosítás szerint ugyanis a fővállalkozó is büntethető lesz abban az esetben, ha az ellenőrzéskor lebukott feketemunkásokat az alvállalkozó alkalmazza. Ezzel kivédhetővé válnak a fiktív alvállalkozói szerződések, melyek mindeddig mentesítették a fővállalkozót a büntetések alól.

Az munkaügyi tárca szerint a módosítás azért szükséges, mert a munkaügyi ellenőrzések során gyakran nyoma sincs a munkáltatóként megnevezett alvállalkozónak.

A tisztességes vállalkozások érdeke, hogy a hatóságok kiszűrjék a trükközőket - mondta el Győry Gábor, a Stroy-Invest Építőipari és Ingatlanforgalmazó Kft. ügyvezető igazgatója, aki reméli, hogy a szigorítás hozzájárul majd a versenyhelyzet javulásához. Azok a cégek, ugyanis, akik az eddigiekben fekete munkásokat alkalmaztak, könnyebben adnak alacsonyabb árajánlatokat, és jutnak értékes megbízásokhoz.

Hasonlóan látja a helyzetet a Könnyűszerkezet Építő és Szolgáltató Kft. személyzeti igazgatója, Lénárt Szabolcs is, aki szerint sokszor kerülnek hátrányba a törvényeket betartó működő társaságok.

Az építőipari vállalkozások egy része már felismerte a fekete munka kiszűrésének érdekét, és mágneskártyás rendszerrel próbálják megakadályozni az alvállalkozót annak alkalmazásában.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?