Véget vetnek a fekete munkának - a fővállalkozó sem úszhatja meg a büntetést

Pénzcentrum
2007. március 12. 11:00

A versenyhelyzet javulását várják az építőipari cégek a munkatörvénykönyvének módosításától, amely várhatóan újabb akadályokat gördít majd a feketemunkások foglalkoztatása elé - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A törvénymódosítás szerint ugyanis a fővállalkozó is büntethető lesz abban az esetben, ha az ellenőrzéskor lebukott feketemunkásokat az alvállalkozó alkalmazza. Ezzel kivédhetővé válnak a fiktív alvállalkozói szerződések, melyek mindeddig mentesítették a fővállalkozót a büntetések alól.

Az munkaügyi tárca szerint a módosítás azért szükséges, mert a munkaügyi ellenőrzések során gyakran nyoma sincs a munkáltatóként megnevezett alvállalkozónak.

A tisztességes vállalkozások érdeke, hogy a hatóságok kiszűrjék a trükközőket - mondta el Győry Gábor, a Stroy-Invest Építőipari és Ingatlanforgalmazó Kft. ügyvezető igazgatója, aki reméli, hogy a szigorítás hozzájárul majd a versenyhelyzet javulásához. Azok a cégek, ugyanis, akik az eddigiekben fekete munkásokat alkalmaztak, könnyebben adnak alacsonyabb árajánlatokat, és jutnak értékes megbízásokhoz.

Hasonlóan látja a helyzetet a Könnyűszerkezet Építő és Szolgáltató Kft. személyzeti igazgatója, Lénárt Szabolcs is, aki szerint sokszor kerülnek hátrányba a törvényeket betartó működő társaságok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az építőipari vállalkozások egy része már felismerte a fekete munka kiszűrésének érdekét, és mágneskártyás rendszerrel próbálják megakadályozni az alvállalkozót annak alkalmazásában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?