1 °C Budapest

Vége az adó-mizériának? Nincs ok elégedettségre...

Pénzcentrum
2007. október 1. 08:40

Mégis csak lesz változás 2008 januártól. Új adó váltja fel ugyanis a rehabilitációs és szakképzési hozzájárulást, illetve az innovációs járulékot. Egyszerűsítés viszont csak azoknak lesz, akik nem vesznek igénybe semmilyen kedvezményt, a többieknek megmarad a hatalmas kitöltendő papírtömeg - írja a Népszabadság.

Az új adónem, az erőforrás-fejlesztési hozzájárulás (efeho), a korábbi tervekkel ellentétben nem váltja ki a munkaadói és kulturális járulékot, és az adminisztráció sem biztos, hogy mindenkinek csökkenni fog.

Emellett az új adónem olyan vállalkozóknak is kötelező lesz, akik korábban egyik kis adót sem fizették, mert például egyéni vállalkozóként volt bejelentett munkahelyük, így fizették a járulékokat utánuk, és nem volt saját alkalmazottjuk. Nekik szembe kell nézniük az extra teher tényével.

Az adó bizonyos százaléka levonható, ha a cég a feltételeknek megfelelő képzéseket szervez, 20 főnél kisebb vállalkozások esetén ez 100 százalék, 20-50 fős vállalkozások esetén 86 százalék, 50 főnél nagyobb cégeknél 50 százalék. Az efeho innovációs része ráadásul a kutatás-fejlesztés költségeinek összegével csökkenthető, vagy kiváltható.

Az eredeti elképzelés szerint nem lettek volna meg ezek a mentességek, a kiskapuk bezárása érdekében, de a vállalkozói érdekképviseleteknek köszönhetően csak a tehermegoszlás változik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A kormány nem vár jelentősebb bevétel növekedést az új adónemtől, a tervek szerint 2008-ban 75,4 milliárd forintot fognak kifizetni az adózók, 14 százalékkal többet, mint a kiváltott kisadók címén idén befizetett összegek.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem