9 °C Budapest

Változik az ÁFA-törvény - retteghetnek a lakásvásárlók?

Pénzcentrum
2007. szeptember 24. 05:40

A Pénzügyminisztérium honlapján megjelent az új ÁFA törvény tervezete. Ugyan a PM kihangsúlyozza, hogy ez a kormány álláspontját nem tükrözi, de azért előrevetíti, hogy mire lehet számítani a 2008-as változtatások után.

A korábban szárnyra kapott hírekkel ellentétben úgy tűnik, hogy nem lesz áfa köteles a magánszemélyek általi lakóingatlan értékesítés, és megszüntetné a tervezet a lakó és egyéb ingatlanok különböző módon való kezelését a törvényben. Az ingatlan értékesítések olyan ügyletek lesznek, amelyeket nem terhel adófizetési kötelezettség. Viszont az ezek kapcsán felmerülő beszerzések áfáját nem lehet majd levonni.

Az értékesítők viszont választhatják azt az esetet is, hogy megfizetik az áfát, viszont ebben az esetben a beszerzésekhez is kapcsolódni fog a levonási jog. Így ezek után az ingatlanok után vagy az eladó, vagy a vevő köteles megfizetni az áfát.

Amennyiben egy nem adóalany sorozat jelleggel értékesít (2 éven belül 4 vagy több lakást és az azt követő 3 évben további lakást) épületet, telket, vagy más ingatlant, akkor áfa alannyá válik, vagyis forgalmi adót kell fizetnie abban az esetben, ha a használatba vételi engedélyt még nem kapta meg a tulajdonos, vagy annak kiadása és az értékesítés között még nem telt el két év. Így a két évnél idősebb lakások áfa mentesek.

Ennek következtében akár adóköteles egy ingatlan akár nem, valószínűleg emelkedni fog az ára, ugyanis ha áfa köteles akkor azt ki kell fizetni, ha pedig nem az, akkor az beszerzésekhez kötődő áfa összegét bele fogja építeni az árba az eladó.

Az ingatlanok bérbeadása az értékesítéshez hasonlóan szintén áfamentes lesz, viszont a bérbeadáshoz kapcsolódó beszerzések áfája itt sem lesz levonható, de hasonlóan az ingatlan értékesítéshez választható az áfa fizetése, és akkor levonási jog is kötődik hozzá. Ebben az esetben viszont kivételek is vannak, amikor nem áll fenn adómentesség. Ilyen például a kereskedelmi szálláshely nyújtása, parkolásra szolgáló ingatlanok, vagy a széfek bérbeadása. Ezek után meg kell fizetni az áfát.

Az alanyi adómentesség értékhatárát 5 millió forintra emelné a tervezet.

Készpénzes értékesítésnél ha vevő nem kér számlát, az áfaalany mentesül a számlaadási kötelezettség alól. Ilyenkor viszont nyugtát vagy külön jogszabályban meghatározott körben gépi nyugtát kell adni, vagy egyszerűsített számlát. Ha az adóhivatalnak bejelenti az adóalany, akkor mentesül a külön jogszabályban meghatározott gépi nyugta adási kötelezettség alól.

A számla kibocsátásának határideje is meg van határozva az új törvényben, azt a teljesítés időpontjában, de maximum 8 napon belül ki kell bocsátani. Gyűjtőszámla adására is lehetőség nyílik az azonos adó-megállapítási időszakba eső vevő és eladó esetén. Ilyenkor az adó-megállapítási időszak végétől számított 8 napon belül kell kiadni a számlát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Láncértékesítés vagy közvetített szolgáltatások esetén megjelenik az egyetemleges adófizetési kötelezettség, vagyis ha valamelyik alany nem fizeti be az áfát az adóhatóság a lánc bármelyik tagján behajthatja az adót.

A levonások tekintetében enyhítésre lehet számítani. Elvileg levonhatóvá válik a személyautót terhelő előzetesen felszámított áfa, ha az minimum 90 százalékban az áfaalany bérbeadási tevékenységét szolgálja. Ehhez viszont igazoló dokumentumok is szükségesek.

A visszaigénylés módja egyszerűsödni fog. Akkor lehet visszaigényelni az áfát, ha az adóalany azt a bevallással együtt kérelmezi, és a visszaigénylendő adó összege eléri vagy meghaladja a havi bevallásra kötelezettek esetén az 1 000 ezer forintot, negyedéves bevallásra kötelezettek esetén a 250 ezer forintot, és éves bevallásra kötelezettek esetén az 50 ezer forintot. Várhatóan megszűnik az árbevétel korlát a visszaigényléseknél.

További lehetőség is van a visszaigénylésre. Abban az esetben, ha az adóalanynak a tárgyévben és az előző évben is negatív adókülönbözete volt, de külön-külön nem érte el a megszabott határokat, de a kettő összege együtt már meghaladja azt, akkor visszaigényelheti az áfát.

A tervezet lehetővé teszi a csoportos adóalanyiságot (amikor több - egymáshoz kapcsolódó - cég együtt fizeti meg az áfát). Ennek az eljárásjogi keretei az adózás rendjéről szóló törvényben lesznek lefektetve.

Látható, hogy az adóreformok keretein belül nemcsak nehezítésre lehet számítani, bár az tény, hogy a kormány egyelőre még nem erősítette meg a Pénzügyminisztérium honlapjára felkerült tervezet, így nem lehet tudni, hogy mire is számíthatunk...

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm