31 °C Budapest

Nem csak az APEH-ot, a dolgozókat is átverik a cégek?

Pénzcentrum
2007. szeptember 19. 08:45

Folyamatosan nő azoknak az eseteknek a száma, amikor a látszólag legálisan működő vállalat nem fizeti be a munkavállaló után a járulékokat. Emiatt kevesebb lehet a táppénz, és a nyugdíj, és az egészségügyi szolgáltatások igénybevételénél is probléma lehet - írja a Magyar Hírlap.

A foglalkoztatott már ellenőrizheti a munkaadója járulékfizetését, amióta egy dolgozó felvételét az APEH-nál kell bejelenteni. Az adatok elektronikusan is elérhetőek a Magyarország.hu honlapon, ide viszont okmányirodai regisztráció szükséges.

Az egészségügyben is elkezdték vizsgálni, hogy kinek nem rendezett a munkaviszonya a járulékokkal kapcsolatban, viszont még nem tökéletes az informatikai rendszer, így az idei év végéig nem jár komoly szankciókkal ha valaki úgy megy kórházba, hogy előtte nem fizették utána a járulékokat.

Az utóbbi időben számos esetben fordult elő, hogy nem teljes béren jelentette be a cég a dolgozókat, vagy nem fizette a járulékokat az alkalmazott tudta nélkül. Ha rossz gazdasági helyzetben van a cég, akkor nagyvállalatoknál is előfordul a mulasztás, de gyakoribb a kisvállalatok esetében.

Az sem garancia a rendezett helyzetre, ha valaki rendszeresen bizonylatot kap a befizetésekről, és sokszor csak akkor derül ki a probléma, amikor a dolgozó eléri a nyugdíjkorhatárt, és a kapott összeg lényegesen kevesebb a vártnál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legrosszabb mégis az, hogy ezekről nem mindig tudnak a munkavállalók, és úgy kerülnek ilyen helyzetbe, hogy egész életükben abban a tudatban éltek, hogy legálisan foglalkoztatták őket.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?