24 °C Budapest

Nem csak az APEH-ot, a dolgozókat is átverik a cégek?

Pénzcentrum
2007. szeptember 19. 08:45

Folyamatosan nő azoknak az eseteknek a száma, amikor a látszólag legálisan működő vállalat nem fizeti be a munkavállaló után a járulékokat. Emiatt kevesebb lehet a táppénz, és a nyugdíj, és az egészségügyi szolgáltatások igénybevételénél is probléma lehet - írja a Magyar Hírlap.

A foglalkoztatott már ellenőrizheti a munkaadója járulékfizetését, amióta egy dolgozó felvételét az APEH-nál kell bejelenteni. Az adatok elektronikusan is elérhetőek a Magyarország.hu honlapon, ide viszont okmányirodai regisztráció szükséges.

Az egészségügyben is elkezdték vizsgálni, hogy kinek nem rendezett a munkaviszonya a járulékokkal kapcsolatban, viszont még nem tökéletes az informatikai rendszer, így az idei év végéig nem jár komoly szankciókkal ha valaki úgy megy kórházba, hogy előtte nem fizették utána a járulékokat.

Az utóbbi időben számos esetben fordult elő, hogy nem teljes béren jelentette be a cég a dolgozókat, vagy nem fizette a járulékokat az alkalmazott tudta nélkül. Ha rossz gazdasági helyzetben van a cég, akkor nagyvállalatoknál is előfordul a mulasztás, de gyakoribb a kisvállalatok esetében.

Az sem garancia a rendezett helyzetre, ha valaki rendszeresen bizonylatot kap a befizetésekről, és sokszor csak akkor derül ki a probléma, amikor a dolgozó eléri a nyugdíjkorhatárt, és a kapott összeg lényegesen kevesebb a vártnál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legrosszabb mégis az, hogy ezekről nem mindig tudnak a munkavállalók, és úgy kerülnek ilyen helyzetbe, hogy egész életükben abban a tudatban éltek, hogy legálisan foglalkoztatták őket.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm