16 °C Budapest

Változik az építményadó: választás vagy kényszer?

Pénzcentrum
2007. szeptember 12. 08:45

A legújabb hírek szerint 2009-től nem vethetnék ki az építmény- és telekadót a hasznos alapterület után az önkormányzatok. Az új adóalap csak az ingatlan számított értéke lehet, és kiszámításának módja a luxusadóéhoz fog hasonlítani - írja a Napi Gazdaság.

A kormánydöntés még nem született meg, de várhatóan a fent említett adókat csak az érték alapján vethetik majd ki az önkormányzatok. E mellett továbbra is marad a magánszemélyek kommunális adója, és az idegenforgalmi adó is.

A korábbi hasznos alapterület alapján meghatározott építmény- és telekadót kevés önkormányzat alkalmazta eddig, építményadóból 2006-ban 48 milliárd, telekadóból pedig 5,7 milliárd forint bevételük volt. Ezt a bevételt kellene pótolni, ha nem hajlandóak alkalmazni az új számítási rendszert.

A kizárólag értékalapú adóztatással a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) nem ért egyet, és szeretnék fenntartani a négyzetméter alapú rendszert. A kormány ezzel szemben a luxusadónál bevezetett módszert favorizálja, és ennek megfelelően értékövezeteket alakíthatnának ki. A TÖOSZ szerint az értékövezeteknek csak a nagyvárosokban, és a Balaton környékén lenne értelme, a kisebb településeken nem.

A lakóingatlanokra és az azokhoz tartozó telkekre maximum 0,5 százalékos adót vethetnének ki az önkormányzatok, az egyén ingatlanok esetén pedig 1,5 százalékot. A pénzügyi tárca szerint az értékelés folyamata, a forgalmi érték, és az értékövezetek törvényben és jogszabályban lennének szabályozva, ami kérdésessé teszi az önkormányzatok szabad döntését...

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?