A megszorítások után támogatás?

Pénzcentrum
2007. szeptember 11. 13:15

2008. január 1-jétől vezetnek be egy új társadalombiztosítási ellátást, azzal a céllal, hogy az érintettek munkavégző képességét helyreállítsák, és elősegítsék a foglalkoztatását egy rehabilitációs eljárás keretében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Jogosultak köre

Rehabilitációs járadékra az jogosult, aki 50-79 százalékos egészségkárosodást szenvedett és ezzel összefüggésben foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas, kereső tevékenységet nem folytat, vagy a keresete legalább 30 százalékkal alacsonyabb a korábbi bér négyhavi átlagánál, rehabilitálható, az életkora szerint szükséges szolgálati időt megszerezte, és nem részesül egyéb társadalombiztosítási vagy munkanélküli ellátásban.

A járadékra jogosultnak kötelező a rehabilitáció sikeres megvalósítása érdekében az állami foglalkoztatási hivatal illetékes szervével együttműködni, és írásbeli megállapodásban kell vállalnia a rehabilitációs tervben foglaltak teljesítését. A megállapodásban rögzítik, hogy az ellátásban részesülő személynek mit kell megtennie azért, hogy ismét munkába tudjon állni, illetve, hogy ehhez milyen állami segítséget kap.

Járadék összege

A rehabilitációs járadék összege megegyezik az azonos szolgálati idő és átlagkereset alapján kiszámítható III. csoportos rokkantsági nyugdíj120 százalékával, és összege évente a nyugellátással azonos módon emelkedik.

Megállapíthatóság időpontja

2008. január 1-jét követően a járadék attól a naptól állapítható meg, amikor az összes jogosultsági feltétel teljesült, de legkorábban az igénybejelentés napjától. Ha az igénylő azon a napon terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, táppénzben, baleseti táppénzben részesül, a rehabilitációs járadékot csak az ellátás megszüntetésének napjától kaphatja.

A rehabilitációs járadékot a rehabilitációhoz szükséges időtartamra, de legfeljebb három évre lehet kapni. Ha a rehabilitáció nem volt sikeres, akkor az illető egészségi állapotától függően rokkantsági nyugdíjra vagy munkanélküli, szociális ellátásra válhat jogosulttá.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A járadék összegéből nyugdíjjárulékot kell fizetni, így a járadékfizetés ideje beletartozik a nyugdíj szempontjából a szolgálati időbe. Adózás szempontjából a rehabilitációs járadék a rokkantsági nyugdíjjal esik egy tekintet alá. Egészségügyi ellátásra a járadékban részesülők a rokkantsági nyugdíjasokhoz hasonló módon jogosultak.

Járadék megszűnése

Megszűnik a rehabilitációs járadékra való jogosultság, ha a jogosult az ellátás megszüntetését kérte, az ellátás időtartama letelt, három hónapot meghaladóan, egybefüggően külföldön tartózkodik az illető.

További feltétel a megszűnésre, hogy kereső tevékenység folytatása esetén hat egymást követő hónapra vonatkozó kereset havi átlaga meghaladja a rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset 90 százalékát, de legalább a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét. Ha az egészségi állapotban olyan romlás következik be, amely a rehabilitációt lehetetlenné teszi, vagy a rehabilitációs megállapodásban foglalt kötelezettségeit felróható módon nem teljesíti az illető, ha az elrendelt felülvizsgálaton nem vett részt, vagy nem járult hozzá a szükségesnek tartott vizsgálatok elvégzéséhez, akkor sem jogosult a továbbiakban a járadékra.

Rehabilitációs pénzellátás igénylése

Az igényt a lakóhely szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál kell benyújtani a megfelelő nyomtatványon, de az igény elektronikus úton is előterjeszthető.

Az egészségkárosodás mértékét és a rehabilitálhatóságot külön rehabilitációs szakértői szerv (bizottság) állapítja meg. Az ellátás megállapításáról a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóság határozattal intézkedik, a járadékot a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság folyósítja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20