4 °C Budapest

A megszorítások után támogatás?

Pénzcentrum
2007. szeptember 11. 13:15

2008. január 1-jétől vezetnek be egy új társadalombiztosítási ellátást, azzal a céllal, hogy az érintettek munkavégző képességét helyreállítsák, és elősegítsék a foglalkoztatását egy rehabilitációs eljárás keretében.

Jogosultak köre

Rehabilitációs járadékra az jogosult, aki 50-79 százalékos egészségkárosodást szenvedett és ezzel összefüggésben foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas, kereső tevékenységet nem folytat, vagy a keresete legalább 30 százalékkal alacsonyabb a korábbi bér négyhavi átlagánál, rehabilitálható, az életkora szerint szükséges szolgálati időt megszerezte, és nem részesül egyéb társadalombiztosítási vagy munkanélküli ellátásban.

A járadékra jogosultnak kötelező a rehabilitáció sikeres megvalósítása érdekében az állami foglalkoztatási hivatal illetékes szervével együttműködni, és írásbeli megállapodásban kell vállalnia a rehabilitációs tervben foglaltak teljesítését. A megállapodásban rögzítik, hogy az ellátásban részesülő személynek mit kell megtennie azért, hogy ismét munkába tudjon állni, illetve, hogy ehhez milyen állami segítséget kap.

Járadék összege

A rehabilitációs járadék összege megegyezik az azonos szolgálati idő és átlagkereset alapján kiszámítható III. csoportos rokkantsági nyugdíj120 százalékával, és összege évente a nyugellátással azonos módon emelkedik.

Megállapíthatóság időpontja

2008. január 1-jét követően a járadék attól a naptól állapítható meg, amikor az összes jogosultsági feltétel teljesült, de legkorábban az igénybejelentés napjától. Ha az igénylő azon a napon terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, táppénzben, baleseti táppénzben részesül, a rehabilitációs járadékot csak az ellátás megszüntetésének napjától kaphatja.

A rehabilitációs járadékot a rehabilitációhoz szükséges időtartamra, de legfeljebb három évre lehet kapni. Ha a rehabilitáció nem volt sikeres, akkor az illető egészségi állapotától függően rokkantsági nyugdíjra vagy munkanélküli, szociális ellátásra válhat jogosulttá.

A járadék összegéből nyugdíjjárulékot kell fizetni, így a járadékfizetés ideje beletartozik a nyugdíj szempontjából a szolgálati időbe. Adózás szempontjából a rehabilitációs járadék a rokkantsági nyugdíjjal esik egy tekintet alá. Egészségügyi ellátásra a járadékban részesülők a rokkantsági nyugdíjasokhoz hasonló módon jogosultak.

Járadék megszűnése

Megszűnik a rehabilitációs járadékra való jogosultság, ha a jogosult az ellátás megszüntetését kérte, az ellátás időtartama letelt, három hónapot meghaladóan, egybefüggően külföldön tartózkodik az illető.

További feltétel a megszűnésre, hogy kereső tevékenység folytatása esetén hat egymást követő hónapra vonatkozó kereset havi átlaga meghaladja a rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset 90 százalékát, de legalább a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét. Ha az egészségi állapotban olyan romlás következik be, amely a rehabilitációt lehetetlenné teszi, vagy a rehabilitációs megállapodásban foglalt kötelezettségeit felróható módon nem teljesíti az illető, ha az elrendelt felülvizsgálaton nem vett részt, vagy nem járult hozzá a szükségesnek tartott vizsgálatok elvégzéséhez, akkor sem jogosult a továbbiakban a járadékra.

Rehabilitációs pénzellátás igénylése

Az igényt a lakóhely szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál kell benyújtani a megfelelő nyomtatványon, de az igény elektronikus úton is előterjeszthető.

Az egészségkárosodás mértékét és a rehabilitálhatóságot külön rehabilitációs szakértői szerv (bizottság) állapítja meg. Az ellátás megállapításáról a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóság határozattal intézkedik, a járadékot a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság folyósítja.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.12.09 17:22
A munkahelyi visszajelzés fontossága vitathatatlan, ám időnként szemben találjuk magunkat azzal, hog...
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?