8 °C Budapest

Emelkedik a jövedéki adó, mozgolódnak a csempészek

Pénzcentrum
2007. augusztus 28. 09:30

Szeptember elsejétől nő a cigaretta után fizetendő jövedéki adó mértéke. Jelenleg a legkedveltebb árkategóriájú - 400 forint körüli (19 szál/doboz) - márka esetén ezerszálanként 7240 forint plusz a kiskereskedelmi ár 27,75 százaléka az adó, ez körülbelül 260 forintot jelent dobozonként. Szombattól ez az összeg durván 265 forintra emelkedik, átlagosan pedig 2,7 százalékkal lesz magasabb a kivetett jövedéki adó - írja a Világgazdaság.

Ez előrevetíti, hogy előbb-utóbb a fogyasztói ár is emelkedik. Néhány hétig azonban még biztosan nem drágulnak a termékek, a kereskedők ugyanis bizonyára felhalmoztak készleteket az olcsóbb áruból. Az adóelkerülés durvább formájával is számol a vám- és pénzügyőrség, vagyis azzal, hogy felerősödik a határ menti cigarettacsempészet. Ehhez hozzájárul az is, hogy még nagyobbra nő a különbség a hazai és a román árak között. Románia ugyanis 2009. december 31-ig kapott halasztást az uniós adószint elérésére (mi 2008 végéig), így az azonos márkájú vagy hasonló román termékek kiskereskedelmi ára lényegesen alacsonyabb lehet a hazaiakénál. Ezért az eddiginél is szigorúbb ellenőrzések várhatók a határátkelőhelyeken és a határövezeti térségekben.

Az elmúlt két évben bevezetett speciális intézkedések hatása egyébként jól érzékelhető; a veszélyeztetett térségekben jelentősen nőtt a legális cigarettaforgalom, egyúttal visszaszorult a feketekereskedelem. A statisztikai adatok tanúsága szerint a 2005-ös mélypont után - amikor 14,3 milliárd szál cigarettát adtak el az üzletekben - már ismét felfelé indult a forgalom, tavaly 15,9 milliárd, az idén pedig várhatóan 16,7 milliárd szál lesz a legálisan eladott mennyiség.

A román határszakaszon a szomszédos ország uniós csatlakozása, azaz 2007. január 1-je óta csaknem 21 ezer esetben indult eljárás cigarettacsempészés miatt. A lefoglalt áru mennyisége meghaladja a 33,5 millió szálat (1675 ezer doboz), ezek értéke megközelíti a 737,5 millió forintot. Különösen érzékenyen érintheti a csempészeket, hogy sokan közülük a gépkocsijuknak is búcsút inthettek: 2257 esetben foglaltak le a pénzügyőrök járművet, amelyek értéke meghaladja a 3 milliárd forintot. Az autót csak a jövedéki bírság megfizetését követően kaphatják viszsza a tulajdonosok, eddig 1834 esetben éltek a lehetőséggel.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm