7 °C Budapest

"El lehet menni az országból": de mi lesz az adózással?

Pénzcentrum
2007. augusztus 13. 05:40

Költözés fortélyai Minden évben számos országban lakosok ezrei kerekednek fel, hogy máshol folytassák életüket, munkájukat. A költözést azonban érdemes alaposan megfontolni, mert ennek hatása lehet az általunk fizetett adókra, a kapott nyugdíjra, sőt a megtakarításainkra is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Először is érdemes utána nézni az új lakhelyként választott országban lévő szabályozásoknak. Több országban különböző szabályok vonatkoznak azokra az állandó lakosokra, akiknek az az anyaországa, és azokra, akik ugyan szintén állandó lakhellyel rendelkeznek az adott országban, de nem ott születtek. Attól kezdve, hogy egy ország állandó lakosává válik valaki, rá is vonatkoznak az ottani szabályozások az adókkal és nyugdíjjal kapcsolatban.

A legtöbb országban szerencsére törvényileg tiltott a kettős adóztatás, vagyis hogy egy adott jövedelem után az anyaországban és a célországban is adót kell fizetni ugyanaz után a jövedelem után. A kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények pont az ilyet hivatottak lekerülni. Vagyis külföldi munka esetén, lehetőség van egy alacsonyabb adószint fizetésére, beszámítják az anyaországban kötelezően fizetendő adó összegét a másik országban fizetendő adóba. A költözés előtt az sem árt, ha az illető utána néz annak, van-e adótartozása az illetékes hivatalok felé.

Ahhoz, hogy valaki állandó lakosává váljon egy országnak, az adott ország által meghatározott feltételeknek kell teljesülnie. Franciaországban például csak oda kell utazni, hogy valaki állandó lakossá válhasson, nincs egyéb meghatározott feltétel. Ezzel szemben Spanyolországban az számít állandó lakosnak, aki egy évben minimum 183 napot ott tartózkodik.

Helyzet az EU-n belül

Az unión belüli szabályozás értelmében lehetőség van egy egységes szociális védelmi rendszerhez történő csatlakozásra, és hogy ne sérüljenek a személyes jogok, ide érteve a nyugdíjra való jogosultságot is. Tehát nem lehet senkit hátrányosan megkülönböztetni a többi lakoshoz képest. Ez annak köszönhető, hogy a csatlakozott tagok polgárai egységesen uniós állampolgárok, vagyis mára már szinte értelmét vesztette az országok közötti határ.

EU-n belül az alapelv az, hogy abban az országban jogosult minden ember társadalombiztosításra, ahol munkát vállal, vagyis ugyanazokat az ellátásokat kell kapnia, mint az adott ország állampolgárai, de ugyanazokat a kötelezettségeket kell fizetnie is. Vagyis EU-n belül ma már bárhova lehet költözni, mert ugyanaz a bánásmód, és jogosultságok járnak minden egyes embernek. A határ menti ingázó munkavállalókra, és az ideiglenesen külföldön dolgozókra kivételes szabályok vonatkoznak.

Nyugdíj

Az viszont kérdést vet fel, hogy mi lesz azzal az összeggel, ami eddig nyugdíjjárulékként már befizetésre került. Az egészségbiztosítási járulék fizetésének az éppen aktuális helyzetre van hatása, nemfizetés esetén a kötelezett nem jogosult egészségügyi ellátásra. A nyugdíjjárulékot viszont azért kell fizetni, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után, az állam havonta bizonyos összeget juttasson, ami a megélhetéshez szükséges. Ezt az összeget az állam a befizetések tekintetében állapítja meg. Ezért kérdéses, hogy mi történik egy országok közötti esetlegesen végleges költözéskor.

Emiatt a kérdés miatt született meg számos államközi egyezmény, melynek értelmében ha az anyaországban kerül befizetésre a nyugdíjjárulék, de a befizető már nem ott rendelkezik állandó lakcímmel, akkor abban az országban kaphatja meg a nyugdíjat, ahol letelepedett. Ilyen például a Magyarország és Ukrajna közötti, vagy a Magyarország és Németország közötti megállapodás. Ezek szerint ha valaki egész életében Ukrajnában fizetette a nyugdíjjárulékot, és áttelepedik Magyarországra, akkor meghatározott összegű nyugdíjat fog kapni anélkül, hogy itt egy fillért is fizetett volna.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ingatlan

Előfordulhat, hogy valaki áttelepedése ellenére továbbra is megtartja ingatlanait, plusz bevétel szerzés, vagy befektetés céljából. Ilyenkor az a kérdés, hogy hol kell a befolyt bevétel után megfizetni az adót.
Az Európai Unión belül érvényes minden országra a kettős adóztatás tilalma. Ha egy anyaországbeli ingatlan bérleti díjából származó jövedelmet már az ottani adóhatóság megadóztatta, akkor a célországban, már nem kell leadózni ugyanazt az adott összeget.

Gépjármű

Új autó vásárlásánál attól függetlenül, hogy melyik országban vásárolták azt, az üzembe helyezés helyén kell megfizetni a forgalmi típusú adót. Ez azt jelenti, hogy egy magyar állampolgár bármely országban vásárolhat magának autót, a számlát az ottani forgalmi típusú adó nélkül fogják kiállítani, és egy magyarországi üzembe helyezés esetén a járműre itt keletkezik forgalmi adó fizetési kötelezettség.

Egy olyan döntés, hogy valaki külföldön szeretné tovább folytatni az életét, nem nagy dolog. Inkább a vele járó adminisztratív dolgok teszik azt bonyolulttá. Akár az eddig befizetett nyugdíjról, vagy a megtartott anyaországbeli ingatlan bérleti díjáról van szó, attól függően, hogy mi is a célország, különböző szabályozási kereteket kell figyelembe venni, amelyekre nagyon érdemes odafigyelni a kellemetlen meglepetések elkerülése végett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06