22 °C Budapest

Növekvő az öngondoskodási hajlam az idősebb generációk körében

Pénzcentrum
2007. augusztus 9. 13:32

Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár kasszájába az adóvisszatérítések összegének több mint fele érkezik az 50 felettiektől.

Az öngondoskodás különböző formáival élők a törvényi módosítások révén az önkéntes pénztári befizetések után járó adókedvezményt idén első ízben nem kézhez kapták, hanem az összeget az általuk megjelölt pénztári számlára utalta az adóhatóság. A kedvezmény tehát nem tűnt el, csak adótámogatássá alakult át, szorgalmazva az érintettek tudatos öngondoskodását. Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárhoz (OTP ÖNYP) visszaérkező adóvisszatérítérítési igazolások érdekes tendenciákra mutatnak rá.

Az OTP ÖNYP a kiküldött adóigazolások adatai alapján megállapította, hogy darabszámukat tekintve azok 43%-át az APEH az önkéntes nyugdíjpénztárba utalta vissza, amely viszont a teljes összeg 61%-ának felel meg. Azaz még akkor is, ha a tagok kevesebb mint fele kéri az adóvisszatérítés összegét az önkéntes nyugdíjpénztári számlájára, befizetéseik mértéke lényegesen meghaladja az átlagot, tehát fontos számukra az időskori megtakarításuk gyarapítása. Legnagyobb arányban (72%) az 51 és 60 közöttiek kérték az önkéntes nyugdíjpénztárba pénzük átcsoportosítását, és a befizetett összegek nagyságában is vezetnek. Őket a 41-50 év közöttiek követik, de befizetés nagyságában már a közvetlenül nyugdíjazás előtt álló, 60 feletti korosztály foglalja el a második helyet.

A 60 év feletti korcsoportba ugyan csak a pénztári tagok 2,4%-a tartozik, ők nem csak az adóvisszatérítések összegének 67%-át irányították önkéntes nyugdíjpénztári számlájukra, de az éves befizetések szintjén is az élen járnak. Mind az egyéni, mind a munkáltatókon keresztül érkező tagdíjak terén ők juttatják az átlagban legmagasabb összegeket az önkéntes pénzárhoz. Míg a 16-30 év közötti korosztály éves átlagos befizetése 220 725 Ft, addig a 60 év feletti korosztálynál ez 485 503 Ft, azaz több mint a duplája. "Ez arra enged következtetni, hogy megváltozott a tendencia: korábban az volt a jellemző, hogy a közvetlenül a nyugdíj előtt álló korosztály öngondoskodási hajlama elenyésző, és tagjaik általában az államtól várják a gondoskodást, a 2006-os év önkéntes nyugdíjpénztári befizetései és adóvisszatérítései fordított irányzatról árulkodnak. A nyugdíj célú megtakarítások egyre népszerűbbek az idősebb generációk körében is" - mondta Várnagy Anikó, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

Az is kiderült, hogy az idősebb korosztály szívesebben költ a nyugdíjas évek megtakarításaira, mint a közvetlenül felhasználható egészségpénztári szolgáltatásokra. Utóbbiakra továbbra is a fiatalabb generációk választása esik, hiszen az egészségpénztárba befizetett összeget akár azonnal el is költhetik. Általában a 16-30 éves korosztály az adóvisszatérítések nagyobb hányadát egészségére, sportolásra vagy üdülésre fordítja, szemben az 51-60 éves, illetve a 60 feletti korosztály önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítási preferenciájával.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az önkéntes nyugdíj-, illetve egészségpénztárba, valamint önsegélyező pénztárba befizetett összeg harminc százalékát, de legfeljebb 100 ezer forintot (többes jogviszony esetén 120 ezer forintot, 2020 előtt a nyugdíjkorhatárt betöltők esetében pedig 130/150 ezer forintot) egy az érintett által megjelölt pénztári számlára utalja az adóhatóság.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 07:01
Archívumunkból (2018) Spin-off A vállalati tranzakciók különös világot képviselnek. A tanácsadók és...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24