18 °C Budapest

Adózás a halál után...

Pénzcentrum
2007. augusztus 2. 13:00

Az adók behajtásáért felelős brit hatóság nem kímél senkit ha az adók beszedéséről van szó, ez alól még az sem kivétel, ha valaki távozik az élők sorából...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nagy Britanniában előfordulhat, hogy az adók beszedéséért felelős HMRC (HM Revenue & Custom) egyszer csak kopogtat az ajtón, és be nem fizetett adót követel az után a családtagunk után, aki nemrég hunyt el. A HMRC nyomást gyakorol az ottani bankokra, hogy megkapják azon ügyfelek adatait, akik külföldi bankszámlával rendelkeznek, még azokét is, akik már elhunytak.

Nem az a probléma, hogy külföldi bankszámlával rendelkezik valaki, hanem az, hogy a külföldön kapott kamatot le kell adózni, amit sokszor elfelejtenek a tulajdonosok. Akit rajtakap a hatóság, hogy elfelejtette befizetni az adót, könnyen egy fizetési felszólítással, vagy büntetéssel találja szemben magát, ami alól még az sem kivétel, ha a tulajdonos már elhunyt. Ilyenkor a családtagokra hárul az hátralékok kifizetésének a terhe, ami elérheti a hátralék 100 százalékát is.

A hatóságnak lehetősége van arra, hogy az elhalálozott tulajdonosok adatait 3 évre visszamenőleg begyűjtse, és ha hátralék van, benyújtsa a számlát a megdöbbent családtagoknak, akik sokszor nem biztos, hogy tudják, a rokonuknak volt külföldi számlája. Abban az esetben, ha a családtagok szabályosan befizetik az örökösödési adót, kérhetik az általuk kifizetett büntetés visszatérítését.

Magyarországon az itthon nyitott számlák kamatai után fizetendő adókat közvetlenül levonják a számláról, így nálunk nem jelenthet problémát az esetleges adóhátralék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Európai Unión belül több országgal is van a hazai hatóságnak megállapodása, mely értelmében, ha valaki külföldön nyit számlát, akkor azt a külföldi bank jelenti az illetékes adóhatóságnak, így a tulajdonos jobban teszi, ha bevallja és befizeti a számított adót a külföldön kamatozó pénze után.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 20. 07:00