7 °C Budapest

Visszaesett a magyar tőkevonzó képesség

Pénzcentrum
2007. július 25. 15:57

Kevesebb külföldi tőkebefektetés több új munkahelyet teremtett Magyarországon 2006-ban, mint egy évvel korábban - derül ki az Ernst&Young tanácsadó cég széleskörű felméréséből. Tavaly 6.5 százalékkal kevesebb projekt született, ám ez 9.7 százalékkal több munkahelyet teremtett. Előbbi mutató tekintetében a nyolcadikról a 11. pozícióba esett vissza hazánk az európai rangsorban, utóbbi esetben megőrizte a 7. helyét. A felmérést készítők mégis látnak előrelépést, a gazdasági minisztérium pedig egyenesen hiperoptimista.

Régiós összevetésben szembeötlő, hogy az egy projektre jutó munkahelyteremtésben nem igazán teljesítünk jól, hiába nőtt ez a mutató nálunk is a múlt évben. A csehek (154), a lengyelek (205) és a szlovákok (294) is jelentősen több foglalkoztatottra tettek szert egy-egy projekttel, mint mi (101).


Ebben talán az a tényező is közrejátszhatott, amit Havas István, az Ernst&Young vezérigazgatója említ a tőkevonzó képesség visszaesésének egy potenciális tényezőjeként - nevezetesen a dráguló munkaerőköltség. Havas ugyan óv attól, hogy egy év visszaeséséből messzemenő következtetéseket vonjunk le, ám az kétségtelen: e tekintetben a nemzetközi tendencia nem nekünk kedvez. Az alacsony munkaerőköltség a kelet-közép-európai régióban jelentős szerepet játszik a befektetői motivációk között, így Kína és India "felfedezése" még akkor is rosszul érintene minket, ha a bérjellegű kifizetések nem emelkednének gyorsan.

Kína és India térnyerése egyébként igen látványos. Az Ernst&Young felmérése szerint a világ legnépesebb országa attraktivitás tekintetében az idén letaszította a trónról az Egyesült Államokat, India pedig Németországot lökte le a dobogóról. Figyelemre méltó, hogy a top 10 tagja a régióból Lengyelország és a hozzánk hasonló méretű Csehország is

A probléma természetes megoldása a tőkeszerkezet átalakulása lehetne, ami azt jelenti, hogy a szolgáltatás és tudásközpontú befektetéseknek kellene előtérbe kerülni, ahol a munkaerő nagyobb hozzáadott értéket tud előállítani - mutat rá Havas István. Hogy ez az átalakulási folyamat jelenleg mennyire intenzív, arról csak kevés adat áll rendelkezésre. Kétségtelen, hogy az utóbbi időben a befektetések között találhatunk szép számmal ilyen típusú projekteket is. Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium gazdaságfejlesztési szakállamtitkára az országban található 43 szolgáltató központra hívja fel a figyelmet. Havas - hangsúlyozva, hogy általánosításra csak korlátozottan alkalmazható a megfigyelés - beszámol arról is, hogy az a munkaerőpiacon hasonló kereslettel fellépő Ernst&Young tapasztalja a központok növekvő elszívó erejét.

Ugyanakkor a folyamatnak remélhetően még csak az elején járunk, hiszen a statisztika még alig mutat ebből valamit. Miközben Európában a projektek fele a szoftveriparban valósult meg, Magyarországon ennek nyoma sincs. Nálunk - csakúgy mint általában a régióban - még az autóipar a sláger, igaz, az üzleti szolgáltatások területén már tapasztalható az élénkülés

Ebből azonban a tevékenység megoszlása alapján gyakorlatilag még semmi sem látszik. Az ipar hatalmas dominanciája mellett csak igen kis súlyt képviselnek a logisztika, a k+f, vagy éppen a szolgáltató központok is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindezek ellenére az Ernst&Young felmérése mutat néhány olyan eredményt, ami alapján bizakodhatunk. Európa a visszaesés ellenére még mindig a külföldi tőkebefektetések legnépszerűbb terepe, őrzi globális vezető pozícióját. A vállalatvezetők többsége szerint Európa a jövőben is a befektetők kedvelt terepe marad, csupán 12 százalékuk számít pozícióromlásra

Ráadásul az öreg kontinens kilátásait illetően Közép-Európával kapcsolatosan a legoptimistábbak a cégvezetők. A következő három évben a befektetők több mint kétharmada számít valamilyen mértékű javulásra a régióban.

Ennél is fontosabb, hogy Magyarországot sem felejtették el a befektetők. Arra a kérdésre, hogy az új beruházásoknak és bővítési projekteknek milyen célországai lehetnek a jövőben, Magyarországot gyakran említették. A negyedik hely ezen a listán bizakodóvá teszi Egyed Gézát is, akit a kormányzati körökben megszokott "kötelező optimizmus" jellemez, amikor felhívja a figyelmet arra is, hogy az IMD versenyképességi ranglistáján 2007-ben megállt a lecsúszásunk, a leggyengébb pontnak számító makrogazdasági stabilitás javulásával pedig előbbre léphetünk.

Egyed szerint Magyarország azért is lehet, maradhat kedvelt befektetési célpont, mert több fontos kérdésben is jól állunk, illetve javulunk. Igaz, amikor a makrogazdasági stabilitást említi, meglepődünk, hiszen 2008 végén még csaknem másfélszer akkora lesz a költségvetési hiányunk, mint a második legrosszabbul álló EU-tagország - a következő évek hiánycsökkentésével kapcsolatban pedig erősek a kételyek.

De Egyed bízik a kedvező földrajzi fekvésben (a híd szerep és négy páneurópai folyosó), valamint a motivált és képzett munkaerőben is. Utóbbi kapcsán az alap- és középfokú oktatás minőségének elkeserítő eredményei, valamint a dobogós inaktivitási szint ugranak be nekünk, de a szakállamtitkár az oktatás az adózás és az üzleti környezet reformértékű javításában a versenyképesség további növelésének zálogát látja.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem