7 °C Budapest

Visszaesett a magyar tőkevonzó képesség

Pénzcentrum
2007. július 25. 15:57

Kevesebb külföldi tőkebefektetés több új munkahelyet teremtett Magyarországon 2006-ban, mint egy évvel korábban - derül ki az Ernst&Young tanácsadó cég széleskörű felméréséből. Tavaly 6.5 százalékkal kevesebb projekt született, ám ez 9.7 százalékkal több munkahelyet teremtett. Előbbi mutató tekintetében a nyolcadikról a 11. pozícióba esett vissza hazánk az európai rangsorban, utóbbi esetben megőrizte a 7. helyét. A felmérést készítők mégis látnak előrelépést, a gazdasági minisztérium pedig egyenesen hiperoptimista.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Régiós összevetésben szembeötlő, hogy az egy projektre jutó munkahelyteremtésben nem igazán teljesítünk jól, hiába nőtt ez a mutató nálunk is a múlt évben. A csehek (154), a lengyelek (205) és a szlovákok (294) is jelentősen több foglalkoztatottra tettek szert egy-egy projekttel, mint mi (101).


Ebben talán az a tényező is közrejátszhatott, amit Havas István, az Ernst&Young vezérigazgatója említ a tőkevonzó képesség visszaesésének egy potenciális tényezőjeként - nevezetesen a dráguló munkaerőköltség. Havas ugyan óv attól, hogy egy év visszaeséséből messzemenő következtetéseket vonjunk le, ám az kétségtelen: e tekintetben a nemzetközi tendencia nem nekünk kedvez. Az alacsony munkaerőköltség a kelet-közép-európai régióban jelentős szerepet játszik a befektetői motivációk között, így Kína és India "felfedezése" még akkor is rosszul érintene minket, ha a bérjellegű kifizetések nem emelkednének gyorsan.

Kína és India térnyerése egyébként igen látványos. Az Ernst&Young felmérése szerint a világ legnépesebb országa attraktivitás tekintetében az idén letaszította a trónról az Egyesült Államokat, India pedig Németországot lökte le a dobogóról. Figyelemre méltó, hogy a top 10 tagja a régióból Lengyelország és a hozzánk hasonló méretű Csehország is

A probléma természetes megoldása a tőkeszerkezet átalakulása lehetne, ami azt jelenti, hogy a szolgáltatás és tudásközpontú befektetéseknek kellene előtérbe kerülni, ahol a munkaerő nagyobb hozzáadott értéket tud előállítani - mutat rá Havas István. Hogy ez az átalakulási folyamat jelenleg mennyire intenzív, arról csak kevés adat áll rendelkezésre. Kétségtelen, hogy az utóbbi időben a befektetések között találhatunk szép számmal ilyen típusú projekteket is. Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium gazdaságfejlesztési szakállamtitkára az országban található 43 szolgáltató központra hívja fel a figyelmet. Havas - hangsúlyozva, hogy általánosításra csak korlátozottan alkalmazható a megfigyelés - beszámol arról is, hogy az a munkaerőpiacon hasonló kereslettel fellépő Ernst&Young tapasztalja a központok növekvő elszívó erejét.

Ugyanakkor a folyamatnak remélhetően még csak az elején járunk, hiszen a statisztika még alig mutat ebből valamit. Miközben Európában a projektek fele a szoftveriparban valósult meg, Magyarországon ennek nyoma sincs. Nálunk - csakúgy mint általában a régióban - még az autóipar a sláger, igaz, az üzleti szolgáltatások területén már tapasztalható az élénkülés

Ebből azonban a tevékenység megoszlása alapján gyakorlatilag még semmi sem látszik. Az ipar hatalmas dominanciája mellett csak igen kis súlyt képviselnek a logisztika, a k+f, vagy éppen a szolgáltató központok is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindezek ellenére az Ernst&Young felmérése mutat néhány olyan eredményt, ami alapján bizakodhatunk. Európa a visszaesés ellenére még mindig a külföldi tőkebefektetések legnépszerűbb terepe, őrzi globális vezető pozícióját. A vállalatvezetők többsége szerint Európa a jövőben is a befektetők kedvelt terepe marad, csupán 12 százalékuk számít pozícióromlásra

Ráadásul az öreg kontinens kilátásait illetően Közép-Európával kapcsolatosan a legoptimistábbak a cégvezetők. A következő három évben a befektetők több mint kétharmada számít valamilyen mértékű javulásra a régióban.

Ennél is fontosabb, hogy Magyarországot sem felejtették el a befektetők. Arra a kérdésre, hogy az új beruházásoknak és bővítési projekteknek milyen célországai lehetnek a jövőben, Magyarországot gyakran említették. A negyedik hely ezen a listán bizakodóvá teszi Egyed Gézát is, akit a kormányzati körökben megszokott "kötelező optimizmus" jellemez, amikor felhívja a figyelmet arra is, hogy az IMD versenyképességi ranglistáján 2007-ben megállt a lecsúszásunk, a leggyengébb pontnak számító makrogazdasági stabilitás javulásával pedig előbbre léphetünk.

Egyed szerint Magyarország azért is lehet, maradhat kedvelt befektetési célpont, mert több fontos kérdésben is jól állunk, illetve javulunk. Igaz, amikor a makrogazdasági stabilitást említi, meglepődünk, hiszen 2008 végén még csaknem másfélszer akkora lesz a költségvetési hiányunk, mint a második legrosszabbul álló EU-tagország - a következő évek hiánycsökkentésével kapcsolatban pedig erősek a kételyek.

De Egyed bízik a kedvező földrajzi fekvésben (a híd szerep és négy páneurópai folyosó), valamint a motivált és képzett munkaerőben is. Utóbbi kapcsán az alap- és középfokú oktatás minőségének elkeserítő eredményei, valamint a dobogós inaktivitási szint ugranak be nekünk, de a szakállamtitkár az oktatás az adózás és az üzleti környezet reformértékű javításában a versenyképesség további növelésének zálogát látja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06