3 °C Budapest

Visszaesett a magyar tőkevonzó képesség

Pénzcentrum
2007. július 25. 15:57

Kevesebb külföldi tőkebefektetés több új munkahelyet teremtett Magyarországon 2006-ban, mint egy évvel korábban - derül ki az Ernst&Young tanácsadó cég széleskörű felméréséből. Tavaly 6.5 százalékkal kevesebb projekt született, ám ez 9.7 százalékkal több munkahelyet teremtett. Előbbi mutató tekintetében a nyolcadikról a 11. pozícióba esett vissza hazánk az európai rangsorban, utóbbi esetben megőrizte a 7. helyét. A felmérést készítők mégis látnak előrelépést, a gazdasági minisztérium pedig egyenesen hiperoptimista.

Régiós összevetésben szembeötlő, hogy az egy projektre jutó munkahelyteremtésben nem igazán teljesítünk jól, hiába nőtt ez a mutató nálunk is a múlt évben. A csehek (154), a lengyelek (205) és a szlovákok (294) is jelentősen több foglalkoztatottra tettek szert egy-egy projekttel, mint mi (101).


Ebben talán az a tényező is közrejátszhatott, amit Havas István, az Ernst&Young vezérigazgatója említ a tőkevonzó képesség visszaesésének egy potenciális tényezőjeként - nevezetesen a dráguló munkaerőköltség. Havas ugyan óv attól, hogy egy év visszaeséséből messzemenő következtetéseket vonjunk le, ám az kétségtelen: e tekintetben a nemzetközi tendencia nem nekünk kedvez. Az alacsony munkaerőköltség a kelet-közép-európai régióban jelentős szerepet játszik a befektetői motivációk között, így Kína és India "felfedezése" még akkor is rosszul érintene minket, ha a bérjellegű kifizetések nem emelkednének gyorsan.

Kína és India térnyerése egyébként igen látványos. Az Ernst&Young felmérése szerint a világ legnépesebb országa attraktivitás tekintetében az idén letaszította a trónról az Egyesült Államokat, India pedig Németországot lökte le a dobogóról. Figyelemre méltó, hogy a top 10 tagja a régióból Lengyelország és a hozzánk hasonló méretű Csehország is

A probléma természetes megoldása a tőkeszerkezet átalakulása lehetne, ami azt jelenti, hogy a szolgáltatás és tudásközpontú befektetéseknek kellene előtérbe kerülni, ahol a munkaerő nagyobb hozzáadott értéket tud előállítani - mutat rá Havas István. Hogy ez az átalakulási folyamat jelenleg mennyire intenzív, arról csak kevés adat áll rendelkezésre. Kétségtelen, hogy az utóbbi időben a befektetések között találhatunk szép számmal ilyen típusú projekteket is. Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium gazdaságfejlesztési szakállamtitkára az országban található 43 szolgáltató központra hívja fel a figyelmet. Havas - hangsúlyozva, hogy általánosításra csak korlátozottan alkalmazható a megfigyelés - beszámol arról is, hogy az a munkaerőpiacon hasonló kereslettel fellépő Ernst&Young tapasztalja a központok növekvő elszívó erejét.

Ugyanakkor a folyamatnak remélhetően még csak az elején járunk, hiszen a statisztika még alig mutat ebből valamit. Miközben Európában a projektek fele a szoftveriparban valósult meg, Magyarországon ennek nyoma sincs. Nálunk - csakúgy mint általában a régióban - még az autóipar a sláger, igaz, az üzleti szolgáltatások területén már tapasztalható az élénkülés

Ebből azonban a tevékenység megoszlása alapján gyakorlatilag még semmi sem látszik. Az ipar hatalmas dominanciája mellett csak igen kis súlyt képviselnek a logisztika, a k+f, vagy éppen a szolgáltató központok is.

Mindezek ellenére az Ernst&Young felmérése mutat néhány olyan eredményt, ami alapján bizakodhatunk. Európa a visszaesés ellenére még mindig a külföldi tőkebefektetések legnépszerűbb terepe, őrzi globális vezető pozícióját. A vállalatvezetők többsége szerint Európa a jövőben is a befektetők kedvelt terepe marad, csupán 12 százalékuk számít pozícióromlásra

Ráadásul az öreg kontinens kilátásait illetően Közép-Európával kapcsolatosan a legoptimistábbak a cégvezetők. A következő három évben a befektetők több mint kétharmada számít valamilyen mértékű javulásra a régióban.

Ennél is fontosabb, hogy Magyarországot sem felejtették el a befektetők. Arra a kérdésre, hogy az új beruházásoknak és bővítési projekteknek milyen célországai lehetnek a jövőben, Magyarországot gyakran említették. A negyedik hely ezen a listán bizakodóvá teszi Egyed Gézát is, akit a kormányzati körökben megszokott "kötelező optimizmus" jellemez, amikor felhívja a figyelmet arra is, hogy az IMD versenyképességi ranglistáján 2007-ben megállt a lecsúszásunk, a leggyengébb pontnak számító makrogazdasági stabilitás javulásával pedig előbbre léphetünk.

Egyed szerint Magyarország azért is lehet, maradhat kedvelt befektetési célpont, mert több fontos kérdésben is jól állunk, illetve javulunk. Igaz, amikor a makrogazdasági stabilitást említi, meglepődünk, hiszen 2008 végén még csaknem másfélszer akkora lesz a költségvetési hiányunk, mint a második legrosszabbul álló EU-tagország - a következő évek hiánycsökkentésével kapcsolatban pedig erősek a kételyek.

De Egyed bízik a kedvező földrajzi fekvésben (a híd szerep és négy páneurópai folyosó), valamint a motivált és képzett munkaerőben is. Utóbbi kapcsán az alap- és középfokú oktatás minőségének elkeserítő eredményei, valamint a dobogós inaktivitási szint ugranak be nekünk, de a szakállamtitkár az oktatás az adózás és az üzleti környezet reformértékű javításában a versenyképesség további növelésének zálogát látja.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?