Sokat dolgoznak a magyarok? Csak papíron

Pénzcentrum
2007. július 25. 09:38

A kelet-közép-európai országok munkásai tűnnek a legterheltebbnek az Unión belül a törvényileg megszabott heti munkaidő tekintetében, miután az új tagokban egy munkahét átlagosan közel két órával hosszabb, mint a nyugat-európai országokba. A képet azonban árnyalja, hogy míg például hazánkban az emberek átlagosan minimálisan dolgoznak többet a megszabottnál, addig egy átlag angol egy héten három és fél órát túlórázik - derült ki az EIRO kutatóintézet tanulmányából.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A munka törvénykönyvében meghatározott heti munkaidő teljes állásban 40 óra Magyarországon, mint ahogy Csehország, Ciprus és Szlovákia kivételével minden új tagállamban is, így összességében a régió vezeti az unióban ezt a listát. A tizenkét 2004 óta csatlakozott tagállamban az átlagos munkahétre 39.6 óra van megszabva.

Ehhez képest a régi tagországokban a törvényileg meghatározott mennyiség átlagosan közel két órával alacsonyabb, a tizenöt államra 37.9 óra jön ki. A legkevesebbet a franciáknak kell dolgozniuk, náluk egy átlagos hétköznap hét munkaórával telik a törvény szava szerint.


Mint ahogy azt a tanulmány is kiemeli, a munkapiacról, illetve a leterheltségről többet árul el a munkapiaci jelentésekből nyerhető ténylegesen ledolgozott munkaórák száma. Esetünkben például ez már jóval kisebb különbséget mutat az új és a régi tagországok között. Igaz továbbra is kelet-közép-európai országok állnak a lista elején. A legtöbbet a litvánok dolgozzák, őket a románok követik, harmadikként viszont már az osztrákok találhatóak.

Ezen a listán már csak a középmezőnyben található hazánk, egy átlagos magyar dolgozó 40.5 órát dolgozik egy héten, ami teljes uniós átlagot éppen csak meghaladja. A kelet-közép-európai régióban ennél kevesebbet csak Szlovákiában (39.9), Máltán (39.8) és Lettországban (39.6) töltenek kevesebbet munkával az emberek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Összességében régiónkban átlagosan alig több mint egy órával dolgoznak többet egy héten, mint a nyugat-európai országokban. A tizenkét úja tagállamban átlagosan 40.6 óra egy munkahét, míg a tizenötöknél ez 39.3 óra.

A lecsökkent különbséget pedig az adja, hogy a nyugat-európai országokban többet túlóráznak, mint a kelet-közép-európai régióban. Nagy-Britanniában és Németországban például több mint három órával többet tölt el munkahelyén egy átlagos dolgozó, mint a minimálisan megszabott mennyiség, és ezzel összességében mindkét ország dolgozói többet dolgoznak, mint a magyarok. Hazánkban fél órával dolgoznak többet az emberek, három másik régiós országban pedig egyenesen kevesebbet foglalkoznak munkával a törvényben előírt időnél.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20