4 °C Budapest

Sokat dolgoznak a magyarok? Csak papíron

Pénzcentrum
2007. július 25. 09:38

A kelet-közép-európai országok munkásai tűnnek a legterheltebbnek az Unión belül a törvényileg megszabott heti munkaidő tekintetében, miután az új tagokban egy munkahét átlagosan közel két órával hosszabb, mint a nyugat-európai országokba. A képet azonban árnyalja, hogy míg például hazánkban az emberek átlagosan minimálisan dolgoznak többet a megszabottnál, addig egy átlag angol egy héten három és fél órát túlórázik - derült ki az EIRO kutatóintézet tanulmányából.

A munka törvénykönyvében meghatározott heti munkaidő teljes állásban 40 óra Magyarországon, mint ahogy Csehország, Ciprus és Szlovákia kivételével minden új tagállamban is, így összességében a régió vezeti az unióban ezt a listát. A tizenkét 2004 óta csatlakozott tagállamban az átlagos munkahétre 39.6 óra van megszabva.

Ehhez képest a régi tagországokban a törvényileg meghatározott mennyiség átlagosan közel két órával alacsonyabb, a tizenöt államra 37.9 óra jön ki. A legkevesebbet a franciáknak kell dolgozniuk, náluk egy átlagos hétköznap hét munkaórával telik a törvény szava szerint.


Mint ahogy azt a tanulmány is kiemeli, a munkapiacról, illetve a leterheltségről többet árul el a munkapiaci jelentésekből nyerhető ténylegesen ledolgozott munkaórák száma. Esetünkben például ez már jóval kisebb különbséget mutat az új és a régi tagországok között. Igaz továbbra is kelet-közép-európai országok állnak a lista elején. A legtöbbet a litvánok dolgozzák, őket a románok követik, harmadikként viszont már az osztrákok találhatóak.

Ezen a listán már csak a középmezőnyben található hazánk, egy átlagos magyar dolgozó 40.5 órát dolgozik egy héten, ami teljes uniós átlagot éppen csak meghaladja. A kelet-közép-európai régióban ennél kevesebbet csak Szlovákiában (39.9), Máltán (39.8) és Lettországban (39.6) töltenek kevesebbet munkával az emberek.


Összességében régiónkban átlagosan alig több mint egy órával dolgoznak többet egy héten, mint a nyugat-európai országokban. A tizenkét úja tagállamban átlagosan 40.6 óra egy munkahét, míg a tizenötöknél ez 39.3 óra.

A lecsökkent különbséget pedig az adja, hogy a nyugat-európai országokban többet túlóráznak, mint a kelet-közép-európai régióban. Nagy-Britanniában és Németországban például több mint három órával többet tölt el munkahelyén egy átlagos dolgozó, mint a minimálisan megszabott mennyiség, és ezzel összességében mindkét ország dolgozói többet dolgoznak, mint a magyarok. Hazánkban fél órával dolgoznak többet az emberek, három másik régiós országban pedig egyenesen kevesebbet foglalkoznak munkával a törvényben előírt időnél.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.12.09 17:22
A munkahelyi visszajelzés fontossága vitathatatlan, ám időnként szemben találjuk magunkat azzal, hog...
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?