12 °C Budapest

Bizonytalan változások

Pénzcentrum
2007. július 11. 09:30

Az új koalíciós megállapodásban elfogadott intézkedések közül nem biztos, hogy mindegyik megszületik, mivel több változtatásnak egyelőre csupán a lehetőségét vizsgálják - olvasható a Népszabadságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ilyen például a behajthatatlan követelések áfáját érintő módosítás, amely szerint az a vállalkozás amely az általa kiállított számla alapján utalta az áfát, azonban a partner nem fizette ki a szolgáltatás, termék ellenértékét, visszakérhetné a már befizetett adót.

Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke szerint korábban épp azért szüntették meg ezt a lehetőséget, mert könnyű visszaélni vele. Ezzel szemben Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers adópartnere úgy gondolja, a megfelelő garanciális szabályok alkalmazása esetén nem lehet gond, ahogy több uniós tagállamban sincs.

Szinte biztos, hogy kiterjesztenék az áfában a csoportos adózás lehetőségét, vagyis a kapcsolt vállalkozásoknak így az egymás közötti ügyletekre nem kellene áfát felszámolni, illetve utóbb kellene azt levonni.

Az áfacsalások megelőzésére egy másik változtatás a fordított adózás bevezetése volna, ugyanis ekkor nem a számla kibocsátója számítaná fel és fizetné be az áfát, hanem a nem magánszemély vevő, aki egyből le is vonná azt. A hulladékkereskedelemben már élnek a módszerrel, most a számítástechnikai termékek forgalmazásánál, illetve az ingatlanügyleteknél vezetnék be.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Mindemellett az adóhatóság felvértezése is tervben van, igaz ezt nem tudni, pontosan mit takar. A tervek szerint emelik majd a mulasztási bírság szintjét, s többletkapacitást is kap majd az APEH.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?