3 °C Budapest

Egyre jobbak a kínai és indiai egyetemek - mi lesz veled "vén Európa"?

Pénzcentrum
2007. május 22. 11:00

10 év sem kell hozzá és India egyetemei kínai társaikkal karöltve lekörözik az európai felsőoktatási intézményeket, amennyiben az európai egyetemek nem kapnak több anyagi támogatást, s így nem tudják végrehajtani a szükséges modernizációt, jelentette ki tegnap a Timesnak adott interjújában Ján Figel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Európai Bizottság oktatási biztosa szerint India magas fokú technológiai fejlettsége és Kína nagyra törő tervei, miszerint 2015-ig több topegyetemet hoz létre, intő jelként kell szolgáljon Európa számára - írja a Világgazdaság.

A pekingi kormányzat, hogy elhatározásának szilárdságát bizonyítsa, a következő években a jelenlegi 0,5-ről a GPD négy százalékára emeli majd a felsőoktatásra fordított összegeket. A nagyszabású tervek valóban veszélyeztetik az európai és amerikai egyetemek hegemóniáját, hiszen a jelen állás szerint Európa a GPD 1,1, az Egyesült Államok pedig a GDP 2,7 százalékát költik ilyen célra.

A brit egyetemek attól tartanak, ha nem jut elegendő pénz fejlesztésükre, a tehetséges diákok a külföldi képzést választják majd, a szakképzett munkaerő pedig magával vonzza a befektetőket is. Már most is problémát jelent a mérnökök elvándorlása a szigetországból és egész Európából: jelenleg több mint 400 ezer európai mérnök dolgozik az Egyesült Államokban, amely hosszú távon komoly lemaradást jelenthet az innováció terén.

Jelenleg azonban még teljes az európai és amerikai egyeduralom, már ami a felsőoktatási intézményeket illeti, a Times Higher felméréséből kiderül, hogy a legjobb egyetem továbbra is az amerikai Harvard, az európai felsőoktatási intézmények között pedig a Cambridge viheti haza az első helyet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?