6 °C Budapest

Alkotmányos-e a szolidaritási adó? - Őszre csúszhat a döntés

Pénzcentrum
2007. május 15. 08:50

Míg korábban május elejére tervezték a társaságokat és a magánszemélyeket tavaly szeptember óta terhelő 4%-os különadóról szóló alkotmánybírósági (AB) döntés meghozatalát, addig most elképzelhető, hogy ez őszre tolódik. A Napi Gazdaság a taláros testület sajtófőnökét idézve jelzi: július 9. és augusztus 20. között nyári szünetet tart az AB. Az ügyben még januárban érkezett beadvány a testülethez, amelyben a készítők azt kifogásolták, hogy a szolidaritási adóval kapcsolatos jogszabály felrúgta a társasági adótörvényben garantált, nyereséghez kötődő adómentességet, ami egyben a kiszámíthatóság és a jogbiztonság elvének sérülését is jelentette és az alkotmányellenesség kimondását várják. A lap úgy tudja, hogy az ügyet - a minimum járulékalappal kapcsolatos beadvánnyal együtt - már kiszignálták a témagazdáknak, de még nem tárgyaltak róluk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Amennyiben helyt ad az AB az alkotmányellenességnek a szolidaritási adó esetében, akkor az az idei évi államháztartási egyenleget közel 170 milliárd forinttal (a GDP kb. 0.6%-ával) is ronthatja, azaz jóval nagyobb horderejű az ügy, mint az AB által még tavaly ősszel alkotmányellenesnek titulált házipénztáradó, illetve az idén februárban megsemmisített elvárt adó (60 mrd Ft). Ráadásul a tavalyi évben befizetett 40 milliárd forint körüli adóbevételt kamatokkal együtt kellene visszafizetni a büdzsének és a további évek államháztartási egyenlegével kapcsolatos tervek is sérülhetnek.

A portfolio.hu kérdésére Veres János a tavasz során bizakodásának adott hangot az ügyben (nem meszeli el az AB a szolidaritási adót), holott lapértesülések szerint maga a pénzügyi kormányzat is a tavaly nyáron elfogadott adócsomag egyik legkritikusabb pontjának tartotta ezt az adónemet. A szakértők véleménye megoszlik abban, hogy kiállja-e az alkotmányossági próbát a jelenlegi formájában a szolidaritási adó. Akik szerint nem, ők azt emlegetik fel, hogy a testület a '90-es évek közepén megsemmisítette a 36-ról 18%-ra csökkenő társasági adóval párhuzamosan megjelent 23%-os kiegészítő adóval kapcsolatos törvényt, mert az felülírta a társasági adó által biztosított adómentességet.

A társasági adó egyik passzusa értelmében a legalább 10 milliárd (bizonyos megkötéssel legalább 3 milliárd) forint beruházást megvalósító adóalany a társasági adó mértékéig beruházási adókedvezményt vehet igénybe akár tíz éven át (ez a mentesség az évtized végén kifut). Ez pedig jogszabály szerinti teljes adómentességet jelentett, aminek segítségével számos multinacionális nagyvállalatot sikerült a '90-es évek közepétől hazánkba csalogatni, illetve beruházásokra ösztönözni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyik ilyen vállalkozás az Audi Hungária Motor Kft. volt, amely a leginkább hallatta a hangját a 4%-os szolidaritási adó ügyében. Ennek nyomán sikerült elérni, hogy minden vállalkozás levonhatja a szolidaritási adó alapjából a kutatás-fejlesztési kiadásokat. (A 4%-os szolidaritási adó vetítési alapja az adózatlan nyereség mínusz a kapott támogatások, korrigálva a kapott és fizetett osztalékok egyenlegével, és ebből vonhatók le a K+F-kiadások.)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06