Alkotmányos-e a szolidaritási adó? - Őszre csúszhat a döntés

Pénzcentrum
2007. május 15. 08:50

Míg korábban május elejére tervezték a társaságokat és a magánszemélyeket tavaly szeptember óta terhelő 4%-os különadóról szóló alkotmánybírósági (AB) döntés meghozatalát, addig most elképzelhető, hogy ez őszre tolódik. A Napi Gazdaság a taláros testület sajtófőnökét idézve jelzi: július 9. és augusztus 20. között nyári szünetet tart az AB. Az ügyben még januárban érkezett beadvány a testülethez, amelyben a készítők azt kifogásolták, hogy a szolidaritási adóval kapcsolatos jogszabály felrúgta a társasági adótörvényben garantált, nyereséghez kötődő adómentességet, ami egyben a kiszámíthatóság és a jogbiztonság elvének sérülését is jelentette és az alkotmányellenesség kimondását várják. A lap úgy tudja, hogy az ügyet - a minimum járulékalappal kapcsolatos beadvánnyal együtt - már kiszignálták a témagazdáknak, de még nem tárgyaltak róluk.

Amennyiben helyt ad az AB az alkotmányellenességnek a szolidaritási adó esetében, akkor az az idei évi államháztartási egyenleget közel 170 milliárd forinttal (a GDP kb. 0.6%-ával) is ronthatja, azaz jóval nagyobb horderejű az ügy, mint az AB által még tavaly ősszel alkotmányellenesnek titulált házipénztáradó, illetve az idén februárban megsemmisített elvárt adó (60 mrd Ft). Ráadásul a tavalyi évben befizetett 40 milliárd forint körüli adóbevételt kamatokkal együtt kellene visszafizetni a büdzsének és a további évek államháztartási egyenlegével kapcsolatos tervek is sérülhetnek.

A portfolio.hu kérdésére Veres János a tavasz során bizakodásának adott hangot az ügyben (nem meszeli el az AB a szolidaritási adót), holott lapértesülések szerint maga a pénzügyi kormányzat is a tavaly nyáron elfogadott adócsomag egyik legkritikusabb pontjának tartotta ezt az adónemet. A szakértők véleménye megoszlik abban, hogy kiállja-e az alkotmányossági próbát a jelenlegi formájában a szolidaritási adó. Akik szerint nem, ők azt emlegetik fel, hogy a testület a '90-es évek közepén megsemmisítette a 36-ról 18%-ra csökkenő társasági adóval párhuzamosan megjelent 23%-os kiegészítő adóval kapcsolatos törvényt, mert az felülírta a társasági adó által biztosított adómentességet.

A társasági adó egyik passzusa értelmében a legalább 10 milliárd (bizonyos megkötéssel legalább 3 milliárd) forint beruházást megvalósító adóalany a társasági adó mértékéig beruházási adókedvezményt vehet igénybe akár tíz éven át (ez a mentesség az évtized végén kifut). Ez pedig jogszabály szerinti teljes adómentességet jelentett, aminek segítségével számos multinacionális nagyvállalatot sikerült a '90-es évek közepétől hazánkba csalogatni, illetve beruházásokra ösztönözni.

Az egyik ilyen vállalkozás az Audi Hungária Motor Kft. volt, amely a leginkább hallatta a hangját a 4%-os szolidaritási adó ügyében. Ennek nyomán sikerült elérni, hogy minden vállalkozás levonhatja a szolidaritási adó alapjából a kutatás-fejlesztési kiadásokat. (A 4%-os szolidaritási adó vetítési alapja az adózatlan nyereség mínusz a kapott támogatások, korrigálva a kapott és fizetett osztalékok egyenlegével, és ebből vonhatók le a K+F-kiadások.)

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19