12 °C Budapest

Kiemelt figyelem irányul a kkv-kra

Pénzcentrum
2007. április 23. 11:00

Az APEH kiemelt ellenőrzési célja idén is a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) beruházásaihoz kapcsolódó adóalap-csökkentés, adókedvezmények igénybe vételének vizsgálata - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az APEH már számos szabálytalanságot tárt fel ezen a területen, azonban ezek többsége nem szándékos adóelkerülés, hanem az összetett törvényi szabályozásra vezethető vissza.

A társaságiadó törvény az adózás előtti eredményt csökkenti az adóév utolsó napján a kkv-nál a korábban még használatba nem vett ingatlan, tenyészállat, műszaki berendezés, gép, jármű közé sorolandó tárgyi eszköz üzembe helyezése érdekében elszámolt adóévi beruházások értéke. Ezzel csak azok a cégek élhetnek, amelyek kizárólag magánszemélyek tulajdonában vannak, s nyereségesek. Az adóalap-kedvezmény összege nem lehet nagyobb az adózás előtti eredménynél, valamint 2001-ben 10 millió, 2002-től 30 millió forintnál.

A kedvezményt bizonyos esetekben vissza kell fizetni, az igénybe vett összeg kétszeresével kell megnövelni az adóalapot, ha a tárgyi eszközt az érvényesítést követő negyedik adóév végéig nem helyezték üzembe, vagy az egyéb berendezések, felszerelések, járművek között aktiválták, üzemkörön kívüli ingatlanként hasznosítják, vagy elidegenítik. Nem jár kedvezmény a használt, illetve az importált használt gép után sem.

A kkv-k 2000. december 31-ét követően megkötött hitelszerződés alapján tárgyi eszköz beszerzéséhez, előállításához pénzügyi intézménytől igénybe vett hitel (pénzügyi lízing) kamata után adókedvezményt lehet igénybe venni. A feltételrendszer egészen eltér a beruházási adóalap-kedvezménytől, ugyanis bármilyen tárgyi eszköz után igénybe vehető, használt eszköz is lehet, s a vállalkozás tagjai nem csupán magánszemélyek lehetnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az adókedvezmény mértéke a ténylegesen megfizetett kamat 40 százaléka, de adóévenként 2004 előtt megkötött szerződéseknél maximum 5 millió forint, utána pedig 6 millió forint. Az adókedvezményként igénybe vett összeg nem haladhatja meg a számított társasági adó 70 százalékát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00