2 °C Budapest

Kiemelt figyelem irányul a kkv-kra

Pénzcentrum
2007. április 23. 11:00

Az APEH kiemelt ellenőrzési célja idén is a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) beruházásaihoz kapcsolódó adóalap-csökkentés, adókedvezmények igénybe vételének vizsgálata - írja a Világgazdaság.

Az APEH már számos szabálytalanságot tárt fel ezen a területen, azonban ezek többsége nem szándékos adóelkerülés, hanem az összetett törvényi szabályozásra vezethető vissza.

A társaságiadó törvény az adózás előtti eredményt csökkenti az adóév utolsó napján a kkv-nál a korábban még használatba nem vett ingatlan, tenyészállat, műszaki berendezés, gép, jármű közé sorolandó tárgyi eszköz üzembe helyezése érdekében elszámolt adóévi beruházások értéke. Ezzel csak azok a cégek élhetnek, amelyek kizárólag magánszemélyek tulajdonában vannak, s nyereségesek. Az adóalap-kedvezmény összege nem lehet nagyobb az adózás előtti eredménynél, valamint 2001-ben 10 millió, 2002-től 30 millió forintnál.

A kedvezményt bizonyos esetekben vissza kell fizetni, az igénybe vett összeg kétszeresével kell megnövelni az adóalapot, ha a tárgyi eszközt az érvényesítést követő negyedik adóév végéig nem helyezték üzembe, vagy az egyéb berendezések, felszerelések, járművek között aktiválták, üzemkörön kívüli ingatlanként hasznosítják, vagy elidegenítik. Nem jár kedvezmény a használt, illetve az importált használt gép után sem.

A kkv-k 2000. december 31-ét követően megkötött hitelszerződés alapján tárgyi eszköz beszerzéséhez, előállításához pénzügyi intézménytől igénybe vett hitel (pénzügyi lízing) kamata után adókedvezményt lehet igénybe venni. A feltételrendszer egészen eltér a beruházási adóalap-kedvezménytől, ugyanis bármilyen tárgyi eszköz után igénybe vehető, használt eszköz is lehet, s a vállalkozás tagjai nem csupán magánszemélyek lehetnek.

Az adókedvezmény mértéke a ténylegesen megfizetett kamat 40 százaléka, de adóévenként 2004 előtt megkötött szerződéseknél maximum 5 millió forint, utána pedig 6 millió forint. Az adókedvezményként igénybe vett összeg nem haladhatja meg a számított társasági adó 70 százalékát.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?