13 °C Budapest

Kiemelt figyelem irányul a kkv-kra

Pénzcentrum
2007. április 23. 11:00

Az APEH kiemelt ellenőrzési célja idén is a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) beruházásaihoz kapcsolódó adóalap-csökkentés, adókedvezmények igénybe vételének vizsgálata - írja a Világgazdaság.

Az APEH már számos szabálytalanságot tárt fel ezen a területen, azonban ezek többsége nem szándékos adóelkerülés, hanem az összetett törvényi szabályozásra vezethető vissza.

A társaságiadó törvény az adózás előtti eredményt csökkenti az adóév utolsó napján a kkv-nál a korábban még használatba nem vett ingatlan, tenyészállat, műszaki berendezés, gép, jármű közé sorolandó tárgyi eszköz üzembe helyezése érdekében elszámolt adóévi beruházások értéke. Ezzel csak azok a cégek élhetnek, amelyek kizárólag magánszemélyek tulajdonában vannak, s nyereségesek. Az adóalap-kedvezmény összege nem lehet nagyobb az adózás előtti eredménynél, valamint 2001-ben 10 millió, 2002-től 30 millió forintnál.

A kedvezményt bizonyos esetekben vissza kell fizetni, az igénybe vett összeg kétszeresével kell megnövelni az adóalapot, ha a tárgyi eszközt az érvényesítést követő negyedik adóév végéig nem helyezték üzembe, vagy az egyéb berendezések, felszerelések, járművek között aktiválták, üzemkörön kívüli ingatlanként hasznosítják, vagy elidegenítik. Nem jár kedvezmény a használt, illetve az importált használt gép után sem.

A kkv-k 2000. december 31-ét követően megkötött hitelszerződés alapján tárgyi eszköz beszerzéséhez, előállításához pénzügyi intézménytől igénybe vett hitel (pénzügyi lízing) kamata után adókedvezményt lehet igénybe venni. A feltételrendszer egészen eltér a beruházási adóalap-kedvezménytől, ugyanis bármilyen tárgyi eszköz után igénybe vehető, használt eszköz is lehet, s a vállalkozás tagjai nem csupán magánszemélyek lehetnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az adókedvezmény mértéke a ténylegesen megfizetett kamat 40 százaléka, de adóévenként 2004 előtt megkötött szerződéseknél maximum 5 millió forint, utána pedig 6 millió forint. Az adókedvezményként igénybe vett összeg nem haladhatja meg a számított társasági adó 70 százalékát.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem