4 °C Budapest

Vagyonosodási vizsgálat: van kiút!

Pénzcentrum
2007. április 17. 11:00

Volt-e ingó vagy ingatlan vagyon értékesítéséből, tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződésből, kamatból, osztalékból, árfolyamnyereségből vagy nyereményből származó bevétele vagy jövedelme? Ha ezzel a kérdéssel találkozik, akkor Önt kiszemelte az APEH egy vagyonosodási vizsgálatra.

Minden jogszabály adta lehetőséget ki kell használnia a vagyonosodási vizsgálattal érintett személynek, ami az ellenőrzés átfutási idejét meghosszabbítja, illetve az esetleges adóvégrehajtást elodázhatja - tanácsolta a Conforg konferenciáján Vadász Iván. A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke szerint a legcélravezetőbb, ha a magánszemély nem kerül közvetlen kapcsolatba az adóhivatallal, hanem szakértőt küld maga helyett, mert zavarában vagy tudatlanságában rossz nyilatkozatot tehet, ami később nem módosítható és magas adóhiányhoz vezethet. Nem érdemes tehát berohanni a hivatalba a revizorok által kézbesített megbízólevélben megjelölt időpontban: érdemes elfoglaltságra hivatkozva későbbi időpontot kérni, majd beteget jelenteni, legvégül pedig közölni a hivatallal, hogy képviselő meghatalmazására került sor - írja a Napi Gazdaság.

Az időhúzást az induláskor azért javasolják az adótanácsadók, illetve az ügyvédek, hogy az adózó először saját magának térképezhesse fel a vagyonosodását, és összegyűjthesse a szükséges iratokat. Vadász szerint a revizorok által kért nyilatkozatot, amely az elévülési időn belül megszerzett bevételekre és kiadásokra irányul a jogszabályok szerint nem kötelessége megtenni az adózónak, a hallgatás joga mindenkit megillet, de a vagyon és a kiadások adózott vagy adómentes fedezetéről érdemes számot adni. Az adóhatóságnak elvileg 60 napon belül - kapcsolódó vizsgálatok esetén akár több hónap elteltével - kell elkészítenie a vizsgálatról szóló jegyzőkönyvet, amelyre a magánszemély 15 napon belül észrevételt tehet. Ezzel a lehetőséggel mindenképpen élni kell az adótanácsadó szerint, lehetőleg az utolsó pillanatban, de a nagyobb hibákra nem érdemes felhívni a revizor figyelmét, az később a bíróságon is jól jöhet.

Ha az adóhatóság meghozta a határozatát, 60 napon belül fellebbezést nyújthat be az adózó, amit a másodfokú eljárás követ. Vadász szerint sokan nem akarnak ujjat húzni a hivatallal, nehogy később hátrányuk származzon belőle, pedig erre semmi okuk. A másodfokú határozat meghozatala után 30 napon belül lehet keresetet benyújtani az illetékes bírósághoz. Az esetek túlnyomó többségében az adóhivatal a nyertes, de még a költség mellett is érdemes pereskedni Vadász szerint, így marad idő a várható adóhiány és a bírság összegyűjtésére vagy a vagyon mentésére a végrehajtás elől.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58