Vagyonosodási vizsgálat: van kiút!

Pénzcentrum
2007. április 17. 11:00

Volt-e ingó vagy ingatlan vagyon értékesítéséből, tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződésből, kamatból, osztalékból, árfolyamnyereségből vagy nyereményből származó bevétele vagy jövedelme? Ha ezzel a kérdéssel találkozik, akkor Önt kiszemelte az APEH egy vagyonosodási vizsgálatra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Minden jogszabály adta lehetőséget ki kell használnia a vagyonosodási vizsgálattal érintett személynek, ami az ellenőrzés átfutási idejét meghosszabbítja, illetve az esetleges adóvégrehajtást elodázhatja - tanácsolta a Conforg konferenciáján Vadász Iván. A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke szerint a legcélravezetőbb, ha a magánszemély nem kerül közvetlen kapcsolatba az adóhivatallal, hanem szakértőt küld maga helyett, mert zavarában vagy tudatlanságában rossz nyilatkozatot tehet, ami később nem módosítható és magas adóhiányhoz vezethet. Nem érdemes tehát berohanni a hivatalba a revizorok által kézbesített megbízólevélben megjelölt időpontban: érdemes elfoglaltságra hivatkozva későbbi időpontot kérni, majd beteget jelenteni, legvégül pedig közölni a hivatallal, hogy képviselő meghatalmazására került sor - írja a Napi Gazdaság.

Az időhúzást az induláskor azért javasolják az adótanácsadók, illetve az ügyvédek, hogy az adózó először saját magának térképezhesse fel a vagyonosodását, és összegyűjthesse a szükséges iratokat. Vadász szerint a revizorok által kért nyilatkozatot, amely az elévülési időn belül megszerzett bevételekre és kiadásokra irányul a jogszabályok szerint nem kötelessége megtenni az adózónak, a hallgatás joga mindenkit megillet, de a vagyon és a kiadások adózott vagy adómentes fedezetéről érdemes számot adni. Az adóhatóságnak elvileg 60 napon belül - kapcsolódó vizsgálatok esetén akár több hónap elteltével - kell elkészítenie a vizsgálatról szóló jegyzőkönyvet, amelyre a magánszemély 15 napon belül észrevételt tehet. Ezzel a lehetőséggel mindenképpen élni kell az adótanácsadó szerint, lehetőleg az utolsó pillanatban, de a nagyobb hibákra nem érdemes felhívni a revizor figyelmét, az később a bíróságon is jól jöhet.

Ha az adóhatóság meghozta a határozatát, 60 napon belül fellebbezést nyújthat be az adózó, amit a másodfokú eljárás követ. Vadász szerint sokan nem akarnak ujjat húzni a hivatallal, nehogy később hátrányuk származzon belőle, pedig erre semmi okuk. A másodfokú határozat meghozatala után 30 napon belül lehet keresetet benyújtani az illetékes bírósághoz. Az esetek túlnyomó többségében az adóhivatal a nyertes, de még a költség mellett is érdemes pereskedni Vadász szerint, így marad idő a várható adóhiány és a bírság összegyűjtésére vagy a vagyon mentésére a végrehajtás elől.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07