Mennyi marad a zsebedben ? - Rés az APEH pajzsán

Pénzcentrum
2007. február 2. 08:00

Ebben az évben - csakúgy mint eddig majdnem mindig - ismét változott az SZJA tábla. Nőtt az adósávok értéke, módosultak a járulékkulcsok, és némileg változtak a kedvezmények is. A most következő írásunkban összehasonlítunk néhány adózási lehetőséget arra az esetre, ha valaki munkavállalóként, egyéni vállalkozóként, evás vállalkozóként, vagy ekhózó "életművészként" keresi meg havonta a kenyérrevalót.

Egy táblázat segítségével áttekintjük azokat az eseteket, hogy különböző adózási módoknál kinek mennyi pénzt kell befizetni a "közös kalapba" s mennyi marad a kasszában. Minden esetben azt feltételeztük, hogy nem a szimpla minimálbér után fizetjük a járulékokat.


Mind a négy esetben 250 ezer forintos bruttó havi jövedelemmel rendelkeznek "pácienseink". Az első adóalanyunk áfafizetésre kötelezett egyéni vállalkozó. Ebben az esetben azt az "extrém" esetet feltételeztük, hogy vállalkozónk a jövedelmén kívül más költséget nem számol el. Ez azért is szélsőséges helyzet, mert ha más költséggel nem is, de az útnyilvántartással mindig megpróbálnak eltüntetni némi bevételt az élelmes vállalkozók. Tehát ha becsületesen, az utolsó fillérig befizetjük a járulékokat (minimálbér után), az adókat, akkor nem sokkal több mint 113 ezer forintunk marad. Ezzel az összeggel a legrosszabb helyezést érjük el a fent említett adózási módok között.

A második esetben az evás vállalkozónk közterheit vizsgáltuk meg. A "tiszta" evásnál főszabályként az a helyzet, hogy a havi bevétel plusz húsz százalék áfából adóznak 25 százalékot. Az adózás után így kicsivel több mint 179 ezer forint marad a vállalkozónk zsebében, amellyel a képzeltbeli dobogó második fokáig jutott.

A legjobban teljesítő adózónk az ekhót választó művészember lett. Az ekhozóknak tizenöt százalékot kell fizetniük, plusz legalább a minimálbér közterheit. Ha abból indulunk ki, hogy mindenki a törvény betűje szerint jár el, és befizeti az adót, akkor az ekho tényleg kedvezményt jelent az adózóknak.

A harmadik helyen az "egyszerű" alkalmazott végzett. Ő a bruttó 250 ezer forintos fizetéséből 143 ezer forintot kap készhez. Az adóelőleg megállapításánál nem számoltunk kedvezményekkel, valamint adójóváírással sem.

A sorrend megállapítása után, még van egy dolog amit érdemes lehet megvizsgálni: mennyi maradt tavaly a zsebünkben?


A számok magukért beszélnek.
Az evásokat és a munkaviszonyban állókat érintették legjobban a megszorítások.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy nem egyszerű dolog eldönteni (már ha egyáltalán döntési helyzetbe kényszerülünk), hogy melyik adózási formát válasszuk. Azokban az esetekben, ha az alkalmazotti munkaviszonyon kívül más lehetőségek is adódnak, és beletartozunk az ekhós szakmák valamelyikébe akkor a fenti táblázat alapján kifizetődő lehet ezt az adózási módot választani (amúgy is kötelező). Amennyiben nem tartozunk az ekhó hatálya alá és vállalkozóként szerezzük jövedelmünket akkor érdemes az evát (már ha van legalább 2 év mögöttünk) választani. Érvényes ez a megállapítás abban az esetben, ha nem tudunk bevételeinkkel szemben megfelelő költségmennyiséget elszámolni. Amennyiben, vállalkozásunk tevékenysége és forgalma lehetőséget ad a költségek és az áfa elszámolására, úgy abban az esetben kihasználhatunk egyéb lehetőségeket is. Természetesen a példában szereplő négy eseten kívül még számos lehetőség van arra, hogy adózzunk az államnak (illetve adót takarítsunk meg magunknak).

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?