17 °C Budapest

Mennyi marad a zsebedben ? - Rés az APEH pajzsán

Pénzcentrum
2007. február 2. 08:00

Ebben az évben - csakúgy mint eddig majdnem mindig - ismét változott az SZJA tábla. Nőtt az adósávok értéke, módosultak a járulékkulcsok, és némileg változtak a kedvezmények is. A most következő írásunkban összehasonlítunk néhány adózási lehetőséget arra az esetre, ha valaki munkavállalóként, egyéni vállalkozóként, evás vállalkozóként, vagy ekhózó "életművészként" keresi meg havonta a kenyérrevalót.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy táblázat segítségével áttekintjük azokat az eseteket, hogy különböző adózási módoknál kinek mennyi pénzt kell befizetni a "közös kalapba" s mennyi marad a kasszában. Minden esetben azt feltételeztük, hogy nem a szimpla minimálbér után fizetjük a járulékokat.


Mind a négy esetben 250 ezer forintos bruttó havi jövedelemmel rendelkeznek "pácienseink". Az első adóalanyunk áfafizetésre kötelezett egyéni vállalkozó. Ebben az esetben azt az "extrém" esetet feltételeztük, hogy vállalkozónk a jövedelmén kívül más költséget nem számol el. Ez azért is szélsőséges helyzet, mert ha más költséggel nem is, de az útnyilvántartással mindig megpróbálnak eltüntetni némi bevételt az élelmes vállalkozók. Tehát ha becsületesen, az utolsó fillérig befizetjük a járulékokat (minimálbér után), az adókat, akkor nem sokkal több mint 113 ezer forintunk marad. Ezzel az összeggel a legrosszabb helyezést érjük el a fent említett adózási módok között.

A második esetben az evás vállalkozónk közterheit vizsgáltuk meg. A "tiszta" evásnál főszabályként az a helyzet, hogy a havi bevétel plusz húsz százalék áfából adóznak 25 százalékot. Az adózás után így kicsivel több mint 179 ezer forint marad a vállalkozónk zsebében, amellyel a képzeltbeli dobogó második fokáig jutott.

A legjobban teljesítő adózónk az ekhót választó művészember lett. Az ekhozóknak tizenöt százalékot kell fizetniük, plusz legalább a minimálbér közterheit. Ha abból indulunk ki, hogy mindenki a törvény betűje szerint jár el, és befizeti az adót, akkor az ekho tényleg kedvezményt jelent az adózóknak.

A harmadik helyen az "egyszerű" alkalmazott végzett. Ő a bruttó 250 ezer forintos fizetéséből 143 ezer forintot kap készhez. Az adóelőleg megállapításánál nem számoltunk kedvezményekkel, valamint adójóváírással sem.

A sorrend megállapítása után, még van egy dolog amit érdemes lehet megvizsgálni: mennyi maradt tavaly a zsebünkben?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A számok magukért beszélnek.
Az evásokat és a munkaviszonyban állókat érintették legjobban a megszorítások.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy nem egyszerű dolog eldönteni (már ha egyáltalán döntési helyzetbe kényszerülünk), hogy melyik adózási formát válasszuk. Azokban az esetekben, ha az alkalmazotti munkaviszonyon kívül más lehetőségek is adódnak, és beletartozunk az ekhós szakmák valamelyikébe akkor a fenti táblázat alapján kifizetődő lehet ezt az adózási módot választani (amúgy is kötelező). Amennyiben nem tartozunk az ekhó hatálya alá és vállalkozóként szerezzük jövedelmünket akkor érdemes az evát (már ha van legalább 2 év mögöttünk) választani. Érvényes ez a megállapítás abban az esetben, ha nem tudunk bevételeinkkel szemben megfelelő költségmennyiséget elszámolni. Amennyiben, vállalkozásunk tevékenysége és forgalma lehetőséget ad a költségek és az áfa elszámolására, úgy abban az esetben kihasználhatunk egyéb lehetőségeket is. Természetesen a példában szereplő négy eseten kívül még számos lehetőség van arra, hogy adózzunk az államnak (illetve adót takarítsunk meg magunknak).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?