2 °C Budapest

Hogyan fizessünk kevesebb adót? - Megoldódott a kérdés!

Pénzcentrum
2007. február 1. 10:30

Csak az utolsó pillanatban tisztázott a kormányzat egy - több tízezres vagy akár százezres vállalati kört érzékenyen érintő - adókérdést. A cégek február 5-ig üríthetik ki a normál 25, illetve 35 százalék helyett 10 százalékos kedvezményes adókulcs mellett az esetenként mesterségesen - adóelkerülés céljából - felduzzasztott házipénztárat.

A tegnapi napig fennállt bizonytalanságot az okozta, hogy nem volt teljesen egyértelmű, előbb a 25, illetve 35 százalékos osztalékadóval sújtott osztalékhoz kell hozzájutniuk a vállalatok tulajdonosainak, s csak ezt követően kaphatják meg a 10 százalékos sarccal terhelt, az eredménytartalék terhére megállapított osztalékrészt, vagy pedig az előbbitől eltekinthetnek a lehetőség kiaknázásához. Ennek magyarázata pedig az, hogy az "akciós" osztalékadóról rendelkező, tavaly elfogadott adó-salátatörvény rendelkezését a számviteli törvényt figyelembe véve lehetett így is és úgy is érteni.

A kormányzat előbb a cégtulajdonosok számára kedvezőtlenebb véleményt képviselte. Tegnap aztán az első vélekedéstől eltérő sajtóközleményt tett közzé az APEH, ennek lényege: nincs olyan előírás, hogy az egyszeri kedvező osztalékadózási szabályok alkalmazhatóságának feltétele lenne a 2006. évi adózott eredménye terhére jóváhagyott 25, illetve a 35 százalékos mértékű adófizetési kötelezettség alá eső osztalék kifizetése. Elegendő tehát, hogy a tulajdonosok fogadják el a múlt évről szóló mérleget, és bólintsanak rá a mérleg szerinti eredmény, valamint az eredménytartalék terhére megállapított osztalékra, és utóbbit az érintettek február 5-ig megkapják. A mérleg szerinti eredmény terhére megállapított - normál kulcs melletti - osztalékot így nem kell kifizetni, akár el is lehet engedni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem