Hogyan fizessünk kevesebb adót? - Megoldódott a kérdés!

Pénzcentrum
2007. február 1. 10:30

Csak az utolsó pillanatban tisztázott a kormányzat egy - több tízezres vagy akár százezres vállalati kört érzékenyen érintő - adókérdést. A cégek február 5-ig üríthetik ki a normál 25, illetve 35 százalék helyett 10 százalékos kedvezményes adókulcs mellett az esetenként mesterségesen - adóelkerülés céljából - felduzzasztott házipénztárat.

A tegnapi napig fennállt bizonytalanságot az okozta, hogy nem volt teljesen egyértelmű, előbb a 25, illetve 35 százalékos osztalékadóval sújtott osztalékhoz kell hozzájutniuk a vállalatok tulajdonosainak, s csak ezt követően kaphatják meg a 10 százalékos sarccal terhelt, az eredménytartalék terhére megállapított osztalékrészt, vagy pedig az előbbitől eltekinthetnek a lehetőség kiaknázásához. Ennek magyarázata pedig az, hogy az "akciós" osztalékadóról rendelkező, tavaly elfogadott adó-salátatörvény rendelkezését a számviteli törvényt figyelembe véve lehetett így is és úgy is érteni.

A kormányzat előbb a cégtulajdonosok számára kedvezőtlenebb véleményt képviselte. Tegnap aztán az első vélekedéstől eltérő sajtóközleményt tett közzé az APEH, ennek lényege: nincs olyan előírás, hogy az egyszeri kedvező osztalékadózási szabályok alkalmazhatóságának feltétele lenne a 2006. évi adózott eredménye terhére jóváhagyott 25, illetve a 35 százalékos mértékű adófizetési kötelezettség alá eső osztalék kifizetése. Elegendő tehát, hogy a tulajdonosok fogadják el a múlt évről szóló mérleget, és bólintsanak rá a mérleg szerinti eredmény, valamint az eredménytartalék terhére megállapított osztalékra, és utóbbit az érintettek február 5-ig megkapják. A mérleg szerinti eredmény terhére megállapított - normál kulcs melletti - osztalékot így nem kell kifizetni, akár el is lehet engedni.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?