24 °C Budapest

Hogyan fizessünk kevesebb adót? - Megoldódott a kérdés!

Pénzcentrum
2007. február 1. 10:30

Csak az utolsó pillanatban tisztázott a kormányzat egy - több tízezres vagy akár százezres vállalati kört érzékenyen érintő - adókérdést. A cégek február 5-ig üríthetik ki a normál 25, illetve 35 százalék helyett 10 százalékos kedvezményes adókulcs mellett az esetenként mesterségesen - adóelkerülés céljából - felduzzasztott házipénztárat.

A tegnapi napig fennállt bizonytalanságot az okozta, hogy nem volt teljesen egyértelmű, előbb a 25, illetve 35 százalékos osztalékadóval sújtott osztalékhoz kell hozzájutniuk a vállalatok tulajdonosainak, s csak ezt követően kaphatják meg a 10 százalékos sarccal terhelt, az eredménytartalék terhére megállapított osztalékrészt, vagy pedig az előbbitől eltekinthetnek a lehetőség kiaknázásához. Ennek magyarázata pedig az, hogy az "akciós" osztalékadóról rendelkező, tavaly elfogadott adó-salátatörvény rendelkezését a számviteli törvényt figyelembe véve lehetett így is és úgy is érteni.

A kormányzat előbb a cégtulajdonosok számára kedvezőtlenebb véleményt képviselte. Tegnap aztán az első vélekedéstől eltérő sajtóközleményt tett közzé az APEH, ennek lényege: nincs olyan előírás, hogy az egyszeri kedvező osztalékadózási szabályok alkalmazhatóságának feltétele lenne a 2006. évi adózott eredménye terhére jóváhagyott 25, illetve a 35 százalékos mértékű adófizetési kötelezettség alá eső osztalék kifizetése. Elegendő tehát, hogy a tulajdonosok fogadják el a múlt évről szóló mérleget, és bólintsanak rá a mérleg szerinti eredmény, valamint az eredménytartalék terhére megállapított osztalékra, és utóbbit az érintettek február 5-ig megkapják. A mérleg szerinti eredmény terhére megállapított - normál kulcs melletti - osztalékot így nem kell kifizetni, akár el is lehet engedni.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?