15 °C Budapest

Politikusi juttatások - Jobban élnek mint egy év múlva?

Pénzcentrum
2007. január 18. 11:00

A legtöbbet az a képviselő keresheti a költségtérítéssel, aki elég meszsze lakik a fővárostól, és nincs budapesti ingatlan a nevén. Bár az se jár rosszul, aki a fővárosban lakik: benzinpénzből példának okáért 2002 és 2005 között 13 millió forint könnyedén összejöhetett - írja a Népszabadság.

Lázár János hódmezővásárhelyi fideszes képviselőnek jövedelmezett a legjobban a honatyáknak járó költségtérítés az elmúlt ciklusban. A polgármesterként is tevékenykedő képviselő 2005ben több mint négymillió forintot vett fel utazásaira és további 1,2 milliót fővárosi lakásbérletére. Pedig havi 734 ezer forintos országgyűlési és 495 ezer forintos polgármesteri javadalmazása mellé még a Gorzsai Mezőgazdasági Rt.ben igazgatósági tagként is kapott 75 ezer forintot. Lázár János négy év alatt 18,214 millió forintot vitt haza a T. Házból benzinre és albérletre, ezzel vezeti a 2002-2005ös időszak költségtérítési listáját - majdnem minden évben neki sikerült felvennie a lehető legnagyobb összeget. Az Országgyűlés honlapján elérhető összesítésben az szerepel, hogy a honatyák mennyi pénzt vettek fel az utazással és a szállásköltségekkel kapcsolatban. A kettőre együtt közel ötmilliárd forintot költöttünk négy év alatt, nagyobb részét a kvázi benzinpénzre.

Költségtérítés címén tízmillió forintnál többet kétszáz képviselő vett fel a ciklusban. Persze - kimutatás szerint - minden képviselő élt a költségtérítés valamely lehetőségével, szállásköltségre háromnegyedük kért pénzt.

Az önmegtartóztatáson kívül más aligha gátolja a képviselőket abban, hogy az adófizetők pénzét könnyedén a zsebükbe tegyék - ellenőrzés ugyanis alig van. Például lakhatási támogatás nem jár akkor, ha a képviselőnek van budapesti lakása (akkor viszont már igen, ha csak a felesége nevén van). Ám ha a képviselőnek van budapesti lakása, akkor is jó eséllyel megszerezheti a támogatást. Azt ugyanis ma senki sem ellenőrzi, hogy jogosan igényli-e, még a vagyonnyilatkozatokkal se vetik össze a kérelmekhez fűzött nyilatkozatokat. Ezt állítólag az Állami Számvevőszék tehetné meg, ám erre eddig nem került sor. A szállásköltségekhez havi 110 ezer forinttal járul hozzá az Országgyűlés Hivatala.

A szinte minden honatya által igénybe vett utazási költségtérítés havi 155 ezertől 353 ezer forintig terjed. Meghatározásánál azt veszik alapul, hogy nyilatkozata alapján hol lakik a képviselő - vagyis honnan jár munkába -, s az innen számított legrövidebb útvonalat. A fővárosi honatyák így havi 155 ezer forintot kapnak benzinre Ebből a 95ös benzin mostani átlagos kútárával számolva, kijön havonta 625 liter benzin, vagyis egy átlagos családi autót tízszer lehet belőle teletankolni. Azok pedig, akik az országhatárhoz közel laknak, ennek több mint dupláját kapják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A képviselőkre jutó összes személyi kiadás egyébként nem nő érdemben az idén a tavalyihoz képest: 3,5 milliárd forint lesz.Vagyis ebben az évben egy képviselő parlamenti munkájára átlagosan 9,1 millió forint jut, illetve havonta 755 ezer forintot költünk. S hogy nem többet, az annak köszönhető, hogy takarékosak a honatyák: még a nyáron szavaztak arról, az új kormányzati ciklusban nem emelik önmaguk számára az alapdíjat, s némileg átalakítják az utazási költségtérítés rendszerét. Ugyanakkor a pótdíjaknál a bizottsági elnökök, alelnökök és tagok juttatását sikerült kicsit feljebb tornázni.

Járulékalapot viszont csak az alap és a pótdíjak képeznek, vagyis nyugdíjat majd csak ezek után kapnak, a költségtérítés után nem.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm