Politikusi juttatások - Jobban élnek mint egy év múlva?

Pénzcentrum
2007. január 18. 11:00

A legtöbbet az a képviselő keresheti a költségtérítéssel, aki elég meszsze lakik a fővárostól, és nincs budapesti ingatlan a nevén. Bár az se jár rosszul, aki a fővárosban lakik: benzinpénzből példának okáért 2002 és 2005 között 13 millió forint könnyedén összejöhetett - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Lázár János hódmezővásárhelyi fideszes képviselőnek jövedelmezett a legjobban a honatyáknak járó költségtérítés az elmúlt ciklusban. A polgármesterként is tevékenykedő képviselő 2005ben több mint négymillió forintot vett fel utazásaira és további 1,2 milliót fővárosi lakásbérletére. Pedig havi 734 ezer forintos országgyűlési és 495 ezer forintos polgármesteri javadalmazása mellé még a Gorzsai Mezőgazdasági Rt.ben igazgatósági tagként is kapott 75 ezer forintot. Lázár János négy év alatt 18,214 millió forintot vitt haza a T. Házból benzinre és albérletre, ezzel vezeti a 2002-2005ös időszak költségtérítési listáját - majdnem minden évben neki sikerült felvennie a lehető legnagyobb összeget. Az Országgyűlés honlapján elérhető összesítésben az szerepel, hogy a honatyák mennyi pénzt vettek fel az utazással és a szállásköltségekkel kapcsolatban. A kettőre együtt közel ötmilliárd forintot költöttünk négy év alatt, nagyobb részét a kvázi benzinpénzre.

Költségtérítés címén tízmillió forintnál többet kétszáz képviselő vett fel a ciklusban. Persze - kimutatás szerint - minden képviselő élt a költségtérítés valamely lehetőségével, szállásköltségre háromnegyedük kért pénzt.

Az önmegtartóztatáson kívül más aligha gátolja a képviselőket abban, hogy az adófizetők pénzét könnyedén a zsebükbe tegyék - ellenőrzés ugyanis alig van. Például lakhatási támogatás nem jár akkor, ha a képviselőnek van budapesti lakása (akkor viszont már igen, ha csak a felesége nevén van). Ám ha a képviselőnek van budapesti lakása, akkor is jó eséllyel megszerezheti a támogatást. Azt ugyanis ma senki sem ellenőrzi, hogy jogosan igényli-e, még a vagyonnyilatkozatokkal se vetik össze a kérelmekhez fűzött nyilatkozatokat. Ezt állítólag az Állami Számvevőszék tehetné meg, ám erre eddig nem került sor. A szállásköltségekhez havi 110 ezer forinttal járul hozzá az Országgyűlés Hivatala.

A szinte minden honatya által igénybe vett utazási költségtérítés havi 155 ezertől 353 ezer forintig terjed. Meghatározásánál azt veszik alapul, hogy nyilatkozata alapján hol lakik a képviselő - vagyis honnan jár munkába -, s az innen számított legrövidebb útvonalat. A fővárosi honatyák így havi 155 ezer forintot kapnak benzinre Ebből a 95ös benzin mostani átlagos kútárával számolva, kijön havonta 625 liter benzin, vagyis egy átlagos családi autót tízszer lehet belőle teletankolni. Azok pedig, akik az országhatárhoz közel laknak, ennek több mint dupláját kapják.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A képviselőkre jutó összes személyi kiadás egyébként nem nő érdemben az idén a tavalyihoz képest: 3,5 milliárd forint lesz.Vagyis ebben az évben egy képviselő parlamenti munkájára átlagosan 9,1 millió forint jut, illetve havonta 755 ezer forintot költünk. S hogy nem többet, az annak köszönhető, hogy takarékosak a honatyák: még a nyáron szavaztak arról, az új kormányzati ciklusban nem emelik önmaguk számára az alapdíjat, s némileg átalakítják az utazási költségtérítés rendszerét. Ugyanakkor a pótdíjaknál a bizottsági elnökök, alelnökök és tagok juttatását sikerült kicsit feljebb tornázni.

Járulékalapot viszont csak az alap és a pótdíjak képeznek, vagyis nyugdíjat majd csak ezek után kapnak, a költségtérítés után nem.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06