Alkotmányellenes, ha a dolgozó nem pihen

Pénzcentrum
2007. január 11. 10:30

Alkotmányellenes ezentúl, ha a munkaadók - a cég gazdasági érdekére hivatkozva - nem a tárgyévben adják ki a dolgozók szabadságát. Az Alkotmánybíróság áprilistól hatályos rendelkezése értelmében a tavalyi szabadnapokat március végéig kötelező kiadni - írja a Magyar Hírlap.

Az Alkotmánybíróság még tavaly decemberben megsemmisítette a munka törvénykönyvének azon passzusát, amely lehetővé tette, hogy az alkalmazottak tárgyévi szabadságának kiadását a cégek - gazdasági érdekükre hivatkozva - a következő év június 30-ig húzzák el. A bírói fórum azt a passzust is alkotmányellenesnek találta, amely szerint kollektív szerződésben ennél is hosszabb időre tolják ki a szabadság kiadását.

A március 31-től hatályos döntés szerint az elmúlt hét évben alkotmányellenesen korlátozták a fizetett szabadsághoz, a pihenéshez való jogot.

A pihenéshez való jogot az alkotmány biztosítja, s annak része a fizetett szabadság. A szabadságot fő szabályként az adott évben kell kiadni a munkavállalónak, ám 1999 előtt volt arra lehetőség, hogy a ki nem vett szabadnapokat - a munkaadó "különösen fontos gazdasági érdekére" figyelve a következő év januárjában adják ki a munkavállalóknak. A munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai szerint ezt a szabályozást sok esetben megszegték a munkáltatók, ezért 1999-től olyan módosítás lépett életbe, amely meghosszabbította azt a határidőt. Az Alkotmánybíróság hét év után ezt megsemmisítette, mondván, a pihenéshez való alkotmányos jogot nem lehet korlátozni a munkaadó gazdasági érdekeire hivatkozva.

A szabadságokat pénzzel nem lehet megváltani. Tovább él azonban az rendelkezés, hogy a munkavállaló betegsége esetén a szabadságot a következő évben is ki lehet adni.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07