17 °C Budapest

Alkotmányellenes, ha a dolgozó nem pihen

Pénzcentrum
2007. január 11. 10:30

Alkotmányellenes ezentúl, ha a munkaadók - a cég gazdasági érdekére hivatkozva - nem a tárgyévben adják ki a dolgozók szabadságát. Az Alkotmánybíróság áprilistól hatályos rendelkezése értelmében a tavalyi szabadnapokat március végéig kötelező kiadni - írja a Magyar Hírlap.

Az Alkotmánybíróság még tavaly decemberben megsemmisítette a munka törvénykönyvének azon passzusát, amely lehetővé tette, hogy az alkalmazottak tárgyévi szabadságának kiadását a cégek - gazdasági érdekükre hivatkozva - a következő év június 30-ig húzzák el. A bírói fórum azt a passzust is alkotmányellenesnek találta, amely szerint kollektív szerződésben ennél is hosszabb időre tolják ki a szabadság kiadását.

A március 31-től hatályos döntés szerint az elmúlt hét évben alkotmányellenesen korlátozták a fizetett szabadsághoz, a pihenéshez való jogot.

A pihenéshez való jogot az alkotmány biztosítja, s annak része a fizetett szabadság. A szabadságot fő szabályként az adott évben kell kiadni a munkavállalónak, ám 1999 előtt volt arra lehetőség, hogy a ki nem vett szabadnapokat - a munkaadó "különösen fontos gazdasági érdekére" figyelve a következő év januárjában adják ki a munkavállalóknak. A munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai szerint ezt a szabályozást sok esetben megszegték a munkáltatók, ezért 1999-től olyan módosítás lépett életbe, amely meghosszabbította azt a határidőt. Az Alkotmánybíróság hét év után ezt megsemmisítette, mondván, a pihenéshez való alkotmányos jogot nem lehet korlátozni a munkaadó gazdasági érdekeire hivatkozva.

A szabadságokat pénzzel nem lehet megváltani. Tovább él azonban az rendelkezés, hogy a munkavállaló betegsége esetén a szabadságot a következő évben is ki lehet adni.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?