Milliárdok repülnek ki a minisztériumokból

Pénzcentrum
2007. január 5. 10:00

Majdnem kétmillió forintért vett Amerikába repülőjegyet az egyik minisztérium, egy másik öt emberét három és fél millióért küldte ki egy hétre Spanyolországba. Van olyan tárca, ahol tavaly (novemberig) 137 milliót költöttek utazásra. Az óvatosabbak nem árulnak el semmit - írja a Népszabadság.

Az igazságügyi tárca sem akarja sokkolni a világhálón kíváncsiskodókat, mert a jelentéseit havi bontásban közli, összesített számokkal nem riogat. Megtesszük egy összeadással magunk: tavaly novemberben például a nyolcvan kiküldetésre 15,99 millió forint ment el. Ez alkalmanként átlagosan kétszázezer forintot jelent, s ebben van osztrák út ötezerért meg egy kétszemélyes tárgyalódelegáció líbiai kiküldetése majdnem egymillióért. Az európai büntetőjogi együttműködésről szóló oroszországi konferencia két magyar résztvevővel 750 ezerbe került. Ehhez képest olcsón megúszták a schengeni munkacsoport ülését: a két nap nem egészen háromszázezerből kijött. A tárcától a legtöbben Brüsszelbe tartanak, s az éves költség jóval százmillió felett lehet.

Nagy aktivitást mutat a környezetvédelmi tárca is: szeptember végéig több mint hatszáz tételben csaknem százmillió forintot költöttek el. Ezt az összeget csak a PM-nek sikerült felülmúlnia, mert ott novemberig 137 milliót tett ki a számla - ötszázszor utazott delegáció. Egy út itt átlagosan százezerrel többe került, mint a környezetvédőknél, ahol például a IV. vízilágfórumra Mexikóba utazó ötfős delegáció költségeit kihozták 2,3 millióból.

A PM ugyancsak öt embert - és szintén egy hétre - 3,3 millióért küldött ki Spanyolországba. Hogy mi volt a kissé drágának tűnő út célja, arról nincs információ. De arra sincs magyarázat, hogy az egynapos brüsszeli látogatások költségeit hogyan lehet 300-350 ezer forintig feltornázni.

Szűkszavú a külföldi kiküldetések célját illetően a GKM, de legalább takarékosan bánik az adófizetők forintjaival. A gazdasági tárca munkatársai szeptember végéig mindössze kétszáz alkalommal látogattak külföldre, és alig 37 milliót - átlagosan 180 ezret - költöttek. Többnyire egy, legfeljebb két napot töltöttek odakint, s a leggyakoribb brüsszeli látogatásokat általában kétszázezer alatt kihozták. E tárcánál egy amerikai út is kijött 550 ezerből, egy tíznapos szingapúri továbbképzés meg valamivel még kevesebből.
Az egészségügyi tárca honlapja részletesebb adatokkal szolgál, mert külön tüntetik föl a napidíjat, az utazási költségeket és a szállodaszámlát. Itt sem utaznak túl sokat, hiszen októberig 140 ember járt külföldön, ám a ceruza jóval vastagabban fogott. A költségek meghaladták a 45 millió forintot, ami fejenként már több mint háromszázezer forint. Igaz, ha egy beosztott nyolcszázezer forintos jeggyel repül az Egyesült Államokba, könnyen megy a pénz. A kelet-közép-európai egészségügyi modernizációs programról szóló ötnapos konferencia egyetlen magyar résztvevőjének számlája több mint egymillió forintot tett ki. Máskor ennél ügyesebbek voltak, mert 447 ezerért két embert is elutaztattak Amerikába. Az meg példás takarékosságra vall, hogy az akupunktúrás oktatás nemzetközi világkongresszusát 213 ezer forintos jeggyel járta meg valaki, és a tíz napot a szállodaszámlával és a napidíjjal együtt 551 ezerből úszták meg.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Meglepő, de a külügyesek még kevesebbet jártak külföldön: 140 kiküldetést teljesítettek november végéig. Igaz, hogy erre 48 milliót költöttek, tehát fajlagosan a legdrágábban építették kapcsolataikat. Bár a honlapjuk alapján elég nehéz bármilyen következtetést levonni, mert nehezen képzelhető el, hogy a miniszter számára valóban 1,8 millióért vásároltak repülőjegyet Washingtonba, miközben félmillióért jutott el New Yorkba. Más alkalommal viszont egymillióért vettek jegyet New Yorkba, 560 ezerért Strasbourgba. Szeretnénk hinni, hogy ennyi pénzért nem egyfős delegációt küldtek, ám ez a honlapról nem derül ki. Példásan spórolnak viszont a szállásdíjjal, mert 38 ezer forintért két miniszteri éjszaka Amerikában szinte ingyen van, de a brüsszeli 35 ezres szállodaszámla sem túl drága.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium nem terheli az olvasót új információkkal, az utazásokról szóló adatokat másfél éve frissítették utoljára. Az agrártárca ennél is jobban óvja az érdeklődők nyugalmát: a kiküldetésekre vonatkozó adatokat nem sikerült megtalálni. Az oktatási, illetve a munkaügyi minisztériumnál is így jártunk, a honvédelmi tárcát pedig kormányrendelet mentesíti a közzétételi kötelezettség alól.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?