18 °C Budapest

Milliárdok repülnek ki a minisztériumokból

Pénzcentrum
2007. január 5. 10:00

Majdnem kétmillió forintért vett Amerikába repülőjegyet az egyik minisztérium, egy másik öt emberét három és fél millióért küldte ki egy hétre Spanyolországba. Van olyan tárca, ahol tavaly (novemberig) 137 milliót költöttek utazásra. Az óvatosabbak nem árulnak el semmit - írja a Népszabadság.

Az igazságügyi tárca sem akarja sokkolni a világhálón kíváncsiskodókat, mert a jelentéseit havi bontásban közli, összesített számokkal nem riogat. Megtesszük egy összeadással magunk: tavaly novemberben például a nyolcvan kiküldetésre 15,99 millió forint ment el. Ez alkalmanként átlagosan kétszázezer forintot jelent, s ebben van osztrák út ötezerért meg egy kétszemélyes tárgyalódelegáció líbiai kiküldetése majdnem egymillióért. Az európai büntetőjogi együttműködésről szóló oroszországi konferencia két magyar résztvevővel 750 ezerbe került. Ehhez képest olcsón megúszták a schengeni munkacsoport ülését: a két nap nem egészen háromszázezerből kijött. A tárcától a legtöbben Brüsszelbe tartanak, s az éves költség jóval százmillió felett lehet.

Nagy aktivitást mutat a környezetvédelmi tárca is: szeptember végéig több mint hatszáz tételben csaknem százmillió forintot költöttek el. Ezt az összeget csak a PM-nek sikerült felülmúlnia, mert ott novemberig 137 milliót tett ki a számla - ötszázszor utazott delegáció. Egy út itt átlagosan százezerrel többe került, mint a környezetvédőknél, ahol például a IV. vízilágfórumra Mexikóba utazó ötfős delegáció költségeit kihozták 2,3 millióból.

A PM ugyancsak öt embert - és szintén egy hétre - 3,3 millióért küldött ki Spanyolországba. Hogy mi volt a kissé drágának tűnő út célja, arról nincs információ. De arra sincs magyarázat, hogy az egynapos brüsszeli látogatások költségeit hogyan lehet 300-350 ezer forintig feltornázni.

Szűkszavú a külföldi kiküldetések célját illetően a GKM, de legalább takarékosan bánik az adófizetők forintjaival. A gazdasági tárca munkatársai szeptember végéig mindössze kétszáz alkalommal látogattak külföldre, és alig 37 milliót - átlagosan 180 ezret - költöttek. Többnyire egy, legfeljebb két napot töltöttek odakint, s a leggyakoribb brüsszeli látogatásokat általában kétszázezer alatt kihozták. E tárcánál egy amerikai út is kijött 550 ezerből, egy tíznapos szingapúri továbbképzés meg valamivel még kevesebből.
Az egészségügyi tárca honlapja részletesebb adatokkal szolgál, mert külön tüntetik föl a napidíjat, az utazási költségeket és a szállodaszámlát. Itt sem utaznak túl sokat, hiszen októberig 140 ember járt külföldön, ám a ceruza jóval vastagabban fogott. A költségek meghaladták a 45 millió forintot, ami fejenként már több mint háromszázezer forint. Igaz, ha egy beosztott nyolcszázezer forintos jeggyel repül az Egyesült Államokba, könnyen megy a pénz. A kelet-közép-európai egészségügyi modernizációs programról szóló ötnapos konferencia egyetlen magyar résztvevőjének számlája több mint egymillió forintot tett ki. Máskor ennél ügyesebbek voltak, mert 447 ezerért két embert is elutaztattak Amerikába. Az meg példás takarékosságra vall, hogy az akupunktúrás oktatás nemzetközi világkongresszusát 213 ezer forintos jeggyel járta meg valaki, és a tíz napot a szállodaszámlával és a napidíjjal együtt 551 ezerből úszták meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Meglepő, de a külügyesek még kevesebbet jártak külföldön: 140 kiküldetést teljesítettek november végéig. Igaz, hogy erre 48 milliót költöttek, tehát fajlagosan a legdrágábban építették kapcsolataikat. Bár a honlapjuk alapján elég nehéz bármilyen következtetést levonni, mert nehezen képzelhető el, hogy a miniszter számára valóban 1,8 millióért vásároltak repülőjegyet Washingtonba, miközben félmillióért jutott el New Yorkba. Más alkalommal viszont egymillióért vettek jegyet New Yorkba, 560 ezerért Strasbourgba. Szeretnénk hinni, hogy ennyi pénzért nem egyfős delegációt küldtek, ám ez a honlapról nem derül ki. Példásan spórolnak viszont a szállásdíjjal, mert 38 ezer forintért két miniszteri éjszaka Amerikában szinte ingyen van, de a brüsszeli 35 ezres szállodaszámla sem túl drága.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium nem terheli az olvasót új információkkal, az utazásokról szóló adatokat másfél éve frissítették utoljára. Az agrártárca ennél is jobban óvja az érdeklődők nyugalmát: a kiküldetésekre vonatkozó adatokat nem sikerült megtalálni. Az oktatási, illetve a munkaügyi minisztériumnál is így jártunk, a honvédelmi tárcát pedig kormányrendelet mentesíti a közzétételi kötelezettség alól.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18