Mivel trükköznek az EVA-sok?

Pénzcentrum
2006. december 29. 10:00

Az APEH ebben az évben is kiemelt figyelmet fordított az evás vállalkozások, illetve az általuk kibocsátott számlát befogadó cégek ellenőrzésére - írja a Napi Gazdaság.

A revizorok minden esetben megvizsgálják azokat a cégeket, amelyek evaalanyisága számla- vagy nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt szűnt meg, és ellenőrzik azokat a vállalkozásokat is, amelyek a jogszabályi kritériumok szerint nem választhatták volna az evát, de megtették. Az érintett - kettős könyvvezetésű - cégek sok esetben nem rendelkeznek költségbizonylatokkal, ezért náluk általában többlet-adófizetési kötelezettséget állapítanak meg.

Az APEH idén is szúrópróbaszerűen ellenőrzött olyan cégeket, amelyek árbevétele az előző évekhez képest jelentősen emelkedett, és megközelítette a törvényben előírt 25 millió forintos határt, vagy tulajdonosai egy érdekeltségi körbe tartoznak. Feltártak egy olyan esetet is, amelynél milliós nagyságrendű adókülönbözetet állapítottak meg egy evás egyéni vállalkozónál, aki a vele kapcsolt vállalkozási viszonyban lévő cégtől befogadott számla összegével nem növelte meg az evaalapját.

Az adózók esetenként kapcsolt vállalkozások alapításával használták ki az októberig 15 százalékos adóterhet viselő végső értékesítés lehetőségét úgy, hogy a befogadott számlák áfatartalmát az érdekeltségi körükbe tartozó másik cégükben helyezték levonásba. Ez az adómegtakarítási lehetőség az evakulcs 10 százalékpontos emelésével megszűnt - az áfakulcs ugyanis alacsonyabb, 20 százalék.

Visszaélésre ad lehetőséget, hogy az evás cégek jó része csak bevételi nyilvántartást vezet, ezért a tényleges költségeiről nem rendelkezik számlával és nyilvántartásokkal. Gyakori, hogy egy cég evás bt.-től vagy egyéni vállalkozótól fogad be fiktív szolgáltatásokról számlát, ilyenkor a revizorok ellenőrzik a gazdasági események valóságtartalmát.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem