18 °C Budapest

Mivel trükköznek az EVA-sok?

Pénzcentrum
2006. december 29. 10:00

Az APEH ebben az évben is kiemelt figyelmet fordított az evás vállalkozások, illetve az általuk kibocsátott számlát befogadó cégek ellenőrzésére - írja a Napi Gazdaság.

A revizorok minden esetben megvizsgálják azokat a cégeket, amelyek evaalanyisága számla- vagy nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt szűnt meg, és ellenőrzik azokat a vállalkozásokat is, amelyek a jogszabályi kritériumok szerint nem választhatták volna az evát, de megtették. Az érintett - kettős könyvvezetésű - cégek sok esetben nem rendelkeznek költségbizonylatokkal, ezért náluk általában többlet-adófizetési kötelezettséget állapítanak meg.

Az APEH idén is szúrópróbaszerűen ellenőrzött olyan cégeket, amelyek árbevétele az előző évekhez képest jelentősen emelkedett, és megközelítette a törvényben előírt 25 millió forintos határt, vagy tulajdonosai egy érdekeltségi körbe tartoznak. Feltártak egy olyan esetet is, amelynél milliós nagyságrendű adókülönbözetet állapítottak meg egy evás egyéni vállalkozónál, aki a vele kapcsolt vállalkozási viszonyban lévő cégtől befogadott számla összegével nem növelte meg az evaalapját.

Az adózók esetenként kapcsolt vállalkozások alapításával használták ki az októberig 15 százalékos adóterhet viselő végső értékesítés lehetőségét úgy, hogy a befogadott számlák áfatartalmát az érdekeltségi körükbe tartozó másik cégükben helyezték levonásba. Ez az adómegtakarítási lehetőség az evakulcs 10 százalékpontos emelésével megszűnt - az áfakulcs ugyanis alacsonyabb, 20 százalék.

Visszaélésre ad lehetőséget, hogy az evás cégek jó része csak bevételi nyilvántartást vezet, ezért a tényleges költségeiről nem rendelkezik számlával és nyilvántartásokkal. Gyakori, hogy egy cég evás bt.-től vagy egyéni vállalkozótól fogad be fiktív szolgáltatásokról számlát, ilyenkor a revizorok ellenőrzik a gazdasági események valóságtartalmát.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?