Most jó bankárnak lenni

Pénzcentrum
2006. december 18. 09:00

A munkavállalóknak kedvezhetnének a cégek a bónuszok és jutalékok kifizetésének előrehozásával. Ha a juttatást még az idén kifizetik, 6 százalékkal alacsonyabb járulék terheli, ráadásul a magas keresetű alkalmazott összevont éves jövedelme jövőre kisebb eséllyel haladja meg a 6,7 millió forintos határt, ami után 4 százalékos szolidaritási adót kell fizetni - írja a Napi Gazdaság.

Az adóteher növekedése, illetve az újként megjelenő szolidaritási adó szabályozása miatt több pénzintézet úgy döntött, hogy szakít eddigi gyakorlatával és még a tárgyévben kifizeti a jutalmakat. Így tesz az idén Raiffeisen Bank is.

A Raiffesen alkalmazottai eldöntheti, hogy mikor kérik a bónuszt. A magas keresetűeknek megéri most, mert az idén még nem kell szolidaritási adót fizetni, az alacsony jövedelműeknek viszont jobb jövőre, mert elképzelhető, hogy pont a jutalom miatt lépné át az éves jövedelmük a magasabb szja-sávhatárt, amely 2007-ben 1,55 millióról 1,7 millió forintra emelkedik

Más bankok is általában az új évben fizették eddig a prémiumokat. Szabó Anita, az Erste Bank Hungary Nyrt. emberi erőforrás igazgatója ezt azzal indokolta, hogy a kifizetésről a bank vezetése a lezárt év üzleti eredményeinek ismeretében döntött.

Rolek Ferenc, a Budapest Bank HR-igazgatója szerint mivel a bónusz az évi teljesítménytől függ, szükséges hozzá ismerni az eredményeket. Ez többnyire decemberben már megítélhető, bizonyos munkakörökben azonban csak januárban tudják megállapítani. A bank az idén úgy döntött, hogy már 2006-ban lesz a kifizetés, amit az igazgató szerint az is indokol, hogy jó évet tudhatnak maguk mögött. Ahol a teljesítmény csak januárban lesz megállapítható, ott előleget fizetnek az idén, amit januárban kiegészítenek. Az Erste általánosságban nem változtat; a bank vezetése ugyanakkor vélhetően él azzal a lehetőséggel, hogy előleget fizet, ám ezt nemcsak az adókímélés, hanem az eredmények előzetes elismerése is indokolja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugyancsak újévi fizetés volt a K&H gyakorlata is, bár előfordult, hogy decemberben osztottak jutalmat. Bóna Katalin, a K&H kompenzáció és HR-tervezés vezetője szerint az idén ők is jutalomelőleget fizetnek majd. Kivételt képeznek azok a munkavállalók, akik erre nem tartanak igényt

A gyakorlatban a bérfejlesztési terveket elsősorban az MNB inflációs prognózishoz igazítják, így 6-7 százalékos bruttó béremelésen gondolkoznak 2007-re, vagyis a cél a bérek reálértékének megőrzése lesz. A kompenzációra készülő cégek többsége sem a fizetést növelné, hanem a cafeteria vagy egyes adómentes juttatások értékének emelését. A Mercer felmérése szerint az étkezési jegyek és az adómentes üdülési csekk mellett a cafeteria legnépszerűbb eleme az otthoni internethasználat, valamint az önkéntes egészség- és nyugdíjpénztári hozzájárulás.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 19. 21:09
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm