24 °C Budapest

Most jó bankárnak lenni

Pénzcentrum
2006. december 18. 09:00

A munkavállalóknak kedvezhetnének a cégek a bónuszok és jutalékok kifizetésének előrehozásával. Ha a juttatást még az idén kifizetik, 6 százalékkal alacsonyabb járulék terheli, ráadásul a magas keresetű alkalmazott összevont éves jövedelme jövőre kisebb eséllyel haladja meg a 6,7 millió forintos határt, ami után 4 százalékos szolidaritási adót kell fizetni - írja a Napi Gazdaság.

Az adóteher növekedése, illetve az újként megjelenő szolidaritási adó szabályozása miatt több pénzintézet úgy döntött, hogy szakít eddigi gyakorlatával és még a tárgyévben kifizeti a jutalmakat. Így tesz az idén Raiffeisen Bank is.

A Raiffesen alkalmazottai eldöntheti, hogy mikor kérik a bónuszt. A magas keresetűeknek megéri most, mert az idén még nem kell szolidaritási adót fizetni, az alacsony jövedelműeknek viszont jobb jövőre, mert elképzelhető, hogy pont a jutalom miatt lépné át az éves jövedelmük a magasabb szja-sávhatárt, amely 2007-ben 1,55 millióról 1,7 millió forintra emelkedik

Más bankok is általában az új évben fizették eddig a prémiumokat. Szabó Anita, az Erste Bank Hungary Nyrt. emberi erőforrás igazgatója ezt azzal indokolta, hogy a kifizetésről a bank vezetése a lezárt év üzleti eredményeinek ismeretében döntött.

Rolek Ferenc, a Budapest Bank HR-igazgatója szerint mivel a bónusz az évi teljesítménytől függ, szükséges hozzá ismerni az eredményeket. Ez többnyire decemberben már megítélhető, bizonyos munkakörökben azonban csak januárban tudják megállapítani. A bank az idén úgy döntött, hogy már 2006-ban lesz a kifizetés, amit az igazgató szerint az is indokol, hogy jó évet tudhatnak maguk mögött. Ahol a teljesítmény csak januárban lesz megállapítható, ott előleget fizetnek az idén, amit januárban kiegészítenek. Az Erste általánosságban nem változtat; a bank vezetése ugyanakkor vélhetően él azzal a lehetőséggel, hogy előleget fizet, ám ezt nemcsak az adókímélés, hanem az eredmények előzetes elismerése is indokolja.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ugyancsak újévi fizetés volt a K&H gyakorlata is, bár előfordult, hogy decemberben osztottak jutalmat. Bóna Katalin, a K&H kompenzáció és HR-tervezés vezetője szerint az idén ők is jutalomelőleget fizetnek majd. Kivételt képeznek azok a munkavállalók, akik erre nem tartanak igényt

A gyakorlatban a bérfejlesztési terveket elsősorban az MNB inflációs prognózishoz igazítják, így 6-7 százalékos bruttó béremelésen gondolkoznak 2007-re, vagyis a cél a bérek reálértékének megőrzése lesz. A kompenzációra készülő cégek többsége sem a fizetést növelné, hanem a cafeteria vagy egyes adómentes juttatások értékének emelését. A Mercer felmérése szerint az étkezési jegyek és az adómentes üdülési csekk mellett a cafeteria legnépszerűbb eleme az otthoni internethasználat, valamint az önkéntes egészség- és nyugdíjpénztári hozzájárulás.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?