Megjelent a tájékoztató, lehet készülni

Pénzcentrum
2006. december 15. 11:00

Megjelent a 2007-es felvételi tájékoztató, amely már nem tartalmazza, hogy az egyes képzésekre hány támogatott és hány fizetős hallgató kerülhet be. Ez csak a felvételi eljárás után derül ki - írja a Népszabadság.

A jövő évi felvételi eljárás során ugyanis attól függően töltik föl az egyetemek és főiskolák helyeit államilag támogatott és költségtérítéses hallgatókkal, hogy milyen teljesítménnyel és milyen arányban jelentkeztek oda első helyen a diákok. Minél több jó teljesítményű hallgató jelentkezik egy képzésre, annál több lesz ott az államilag támogatott helyek száma. Jövőre kevesebben juthatnak majd be államilag támogatott képzésekre. Az idei 62 ezer helyett csak 56 ezer diák vehető föl ilyen oktatási formára. A csökkentés elsősorban a bölcsész-, a jogi, az agrár-, a gazdasági és a pedagógusképzésekre pályázókat érinti, a műszaki és a természettudományos szakokon viszont valamivel többen tanulhatnak majd állami támogatással.

A jövőre felvételiző diákoknak már képzési hozzájárulást kell fizetniük: az alapképzésre járóknak csak a harmadik szemesztertől, a mesterképzésre fölvetteknek viszont már az első félévtől. Az előbbi képzési formában a hozzájárulás összege átlagosan évi 105 ezer forint lesz, utóbbinál pedig évi 150 ezer. A pontos összeget azonban egyelőre nem tudni - ezt nem tartalmazza a felvételi tájékozató sem -, az intézmények ugyanis az átlagos összegtől ötven százalékkal fölfelé is, lefelé is eltérhetnek.

A pontos összeget az egyetemek és a főiskolák - várhatóan a honlapjukon - február 15-ig teszik közzé. E napig kell postára adniuk jelentkezési lapjaikat a felsőfokú alapképzésre jelentkezőknek, a mester- vagy a kiegészítő képzésre jelentkezők ráérnek ezzel március 15-ig. Változás az is, hogy a korábbi A és B jelű lapok helyett elég csupán egyetlen jelentkezési lapot kitölteni. A jelentkezés alapdíja is változik: kilencezer forint lesz, ennek fejében viszont három helyre is lehet jelentkezni, és mindhárom szakot meg lehet jelölni költségtérítéses és államilag finanszírozott formában is. Minden további jelentkezés újabb kétezer forintba kerül. A www.felvi.hu weboldalon keresztül 2007-ben is lehet majd elektronikus úton jelentkezni.

A pontszámítás változatlan marad: a felvételi során 120, plusz 24 pontot lehet elérni. A pontokat kétféle módon számolhatják ki: a középiskolában szerzett tanulmányi és érettségi pontokat (maximum 60-60) összesítik és egészítik ki a maximum 24 többletponttal, vagy az érettségi pontok kétszeresét (legfeljebb 120 pont) számítják, a többletpontokkal bővítve.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04