0 °C Budapest

Két hét múlva indul a roham

Pénzcentrum
2006. december 6. 06:50

Két hét múlva indul a 2007-es felvételi időszak. A jelentkezés határideje február 15-e lesz, de ezúttal a mester- és kiegészítő képzéseken március 15-ig is lehet jelentkezni. A felvételi eljárás július 25-én a felvételi pontok meghatározásával ér majd véget.

A 2007-re meghirdetett képzések teljes listájáról az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) kiadványaiból - valamint a www.okm.gov.hu és a www.felvi.hu honlapon - lehet tájékozódni. A doktori - PhD/DLA - képzések teljes listáját idén először kizárólag az interneten, az OFIK honlapján (www.felvi.hu) teszik közzé. A korábbi évekhez hasonlóan a szakirányú továbbképzések sem a tájékoztatóban, hanem külön kötetben jelennek meg, szintén december 15-én

A felvételi jelentkezés határideje 2007. február 15. Kivételt képeznek ez alól a 2007 februárjában induló (keresztféléves) képzések, melyek jelentkezési határideje január 15. Újdonság, hogy amennyiben a felvételiző csak mester- és/vagy kiegészítő képzésekre jelentkezik, akkor azokra a jelentkezését március 15-ig is benyújthatja.

Jelentkezni elektronikus úton, a www.felvi.hu oldalon keresztül, valamint normál, postai úton lehet. A postai jelentkezés lényegesen változik: itt mindössze egy darab központi jelentkezési lapot kell használni, s ezen kell feltüntetni a szükséges információkat. A laphoz csatolni kell a meglévő dokumentumok másolatait, de ezt legkésőbb július 11-ig pótolni lehet.

Változik a jelentkezés díja is. Idén a jelentkezés alapdíja 9000 forint lesz, mely összeg fejében három helyre - ha ugyanazon szak államilag támogatott és költségtérítéses képzésére is jelentkezik valaki, az egynek számít - lehet jelentkezni. Minden további jelentkezés 2000 forintba kerül.

A keresztféléves képzések jelentkezési szabályai eltérőek. Esetükben a jelentkezőknek "keresztféléves" felülnyomással megjelenő "A" és "B" lapot kell kitölteniük és beküldeniük, mely lapokat a keresztféléves szakokat indító felsőoktatási intézményektől lehet beszerezni. Az eljárási díj, a korábbiakhoz hasonlóan laponként 3000 forint.A felvételi időszak július 25-én ér véget, ekkor történik ugyanis a felvételi ponthatárok meghatározása, amikor eldől, hogy kit melyik intézménybe vettek fel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A felvételi pontszámítás 2007-ben még nem változik, marad az eddig is használt rendszer. A felvételi során 120+24 pontot lehet elérni. A pontokat két módon lehet majd számolni: vagy a középiskolában szerzett tanulmányi és érettségi pontokat (maximum 60-60 pont) összesítik és egészítik ki a többletpontokkal (max. 24 pont) vagy az érettségi pontok kétszeresét számítják a többletpontokkal bővítve. A kétféle számítási mód közül automatikusan azt veszik figyelembe, amelyik a jelentkező számára kedvezőbb.

A többletpontok számításánál mindössze annyi változás történt, hogy megjelent az úgynevezett előnyben részesítési kötelezettség, melyeket a hátrányos helyzetű jelentkezők, a gyesen, gyeden stb. lévők illetve a fogyatékossággal élők kaphatnak.

Az idei felvételizőknek figyelembe kell venniük azt is, hogy ha 2007 szeptemberében kezdődő államilag támogatott alap- vagy mesterképzésre veszik fel őket, akkor a második évfolyamtól - tehát 2008 szeptemberétől - képzési hozzájárulást kell fizetniük. (A költségtérítéses képzéseken nincs képzési hozzájárulás.) A hozzájárulás összege alapképzésben évi mintegy 105 ezer, mesterképzésben évi mintegy 150 ezer forint, amelytől az intézmények - az egyes szakokon - plusz-mínusz 50 százalékban térhetnek el. A szociálisan rászoruló hallgatók ugyanakkor nem kötelezettek a képzési hozzájárulás megfizetésére.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.08 14:11
A cikksorozat második részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentésre köte...
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?