Két hét múlva indul a roham

Pénzcentrum
2006. december 6. 06:50

Két hét múlva indul a 2007-es felvételi időszak. A jelentkezés határideje február 15-e lesz, de ezúttal a mester- és kiegészítő képzéseken március 15-ig is lehet jelentkezni. A felvételi eljárás július 25-én a felvételi pontok meghatározásával ér majd véget.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A 2007-re meghirdetett képzések teljes listájáról az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) kiadványaiból - valamint a www.okm.gov.hu és a www.felvi.hu honlapon - lehet tájékozódni. A doktori - PhD/DLA - képzések teljes listáját idén először kizárólag az interneten, az OFIK honlapján (www.felvi.hu) teszik közzé. A korábbi évekhez hasonlóan a szakirányú továbbképzések sem a tájékoztatóban, hanem külön kötetben jelennek meg, szintén december 15-én

A felvételi jelentkezés határideje 2007. február 15. Kivételt képeznek ez alól a 2007 februárjában induló (keresztféléves) képzések, melyek jelentkezési határideje január 15. Újdonság, hogy amennyiben a felvételiző csak mester- és/vagy kiegészítő képzésekre jelentkezik, akkor azokra a jelentkezését március 15-ig is benyújthatja.

Jelentkezni elektronikus úton, a www.felvi.hu oldalon keresztül, valamint normál, postai úton lehet. A postai jelentkezés lényegesen változik: itt mindössze egy darab központi jelentkezési lapot kell használni, s ezen kell feltüntetni a szükséges információkat. A laphoz csatolni kell a meglévő dokumentumok másolatait, de ezt legkésőbb július 11-ig pótolni lehet.

Változik a jelentkezés díja is. Idén a jelentkezés alapdíja 9000 forint lesz, mely összeg fejében három helyre - ha ugyanazon szak államilag támogatott és költségtérítéses képzésére is jelentkezik valaki, az egynek számít - lehet jelentkezni. Minden további jelentkezés 2000 forintba kerül.

A keresztféléves képzések jelentkezési szabályai eltérőek. Esetükben a jelentkezőknek "keresztféléves" felülnyomással megjelenő "A" és "B" lapot kell kitölteniük és beküldeniük, mely lapokat a keresztféléves szakokat indító felsőoktatási intézményektől lehet beszerezni. Az eljárási díj, a korábbiakhoz hasonlóan laponként 3000 forint.A felvételi időszak július 25-én ér véget, ekkor történik ugyanis a felvételi ponthatárok meghatározása, amikor eldől, hogy kit melyik intézménybe vettek fel.

A felvételi pontszámítás 2007-ben még nem változik, marad az eddig is használt rendszer. A felvételi során 120+24 pontot lehet elérni. A pontokat két módon lehet majd számolni: vagy a középiskolában szerzett tanulmányi és érettségi pontokat (maximum 60-60 pont) összesítik és egészítik ki a többletpontokkal (max. 24 pont) vagy az érettségi pontok kétszeresét számítják a többletpontokkal bővítve. A kétféle számítási mód közül automatikusan azt veszik figyelembe, amelyik a jelentkező számára kedvezőbb.

A többletpontok számításánál mindössze annyi változás történt, hogy megjelent az úgynevezett előnyben részesítési kötelezettség, melyeket a hátrányos helyzetű jelentkezők, a gyesen, gyeden stb. lévők illetve a fogyatékossággal élők kaphatnak.

Az idei felvételizőknek figyelembe kell venniük azt is, hogy ha 2007 szeptemberében kezdődő államilag támogatott alap- vagy mesterképzésre veszik fel őket, akkor a második évfolyamtól - tehát 2008 szeptemberétől - képzési hozzájárulást kell fizetniük. (A költségtérítéses képzéseken nincs képzési hozzájárulás.) A hozzájárulás összege alapképzésben évi mintegy 105 ezer, mesterképzésben évi mintegy 150 ezer forint, amelytől az intézmények - az egyes szakokon - plusz-mínusz 50 százalékban térhetnek el. A szociálisan rászoruló hallgatók ugyanakkor nem kötelezettek a képzési hozzájárulás megfizetésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
hrbonbon  |  2021.12.02 23:32
A HATÁSGYAKORLÁS TÖRVÉNYE kimondja, hogy a vezetés lényegét a másokra gyakorolt befolyás jelenti. Ha...
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?