10 °C Budapest

Az első UV díjmentes - limitált díjak a felsőoktatásban

Pénzcentrum
2006. december 5. 09:30

A március 1-jén életbe lépett új felsőoktatási törvény meghatározza, hogy mely szolgáltatásokért lehet pénzt kérni. Megszűnik annak a lehetősége, hogy különféle jogcímeken akár több tízezer forintot szedjenek be az intézmények az államilag finanszírozott hallgatóktól is (mint például a tavaly kirobbant Havas-iskola botrány) - írja a Népszabadság.

Az oktatási minisztérium illetékesei szerint a 2007-es felvételi tájékoztatóban nem szerepel majd az a táblázat, amely az államilag támogatott hallgatók által fizetendő különböző díjakat részletezi, mivel ezek díjak nagy része a jövőben nem lesz beszedhető.

A tavasz óta érvényben lévő új szabályozás szerint már az idei vizsgaidőszakban is csak a második utóvizsgáért kell fizetniük a hallgatóknak. Államilag finanszírozott képzésben részt vevőktől nem szedhető beiratkozási díj, és az ingyenes képzéssel kapcsolatos okiratok (például leckekönyv, diploma) egyszeri kiadása is.

Ugyanakkor nem lesz minden ingyenes, továbbra is fizetni kell az ugyanabból a tárgyból tett harmadik és további vizsgáért, a kötelezettségek elmulasztásáért, vagy késedelmes teljesítéséért. Azonban ezeknek a díja sem haladhatja meg az éves hallgatói normatíva (116 500 forint) 5 százalékát, azaz 5 825 forintot.

Pénzt lehet kérni továbbá a könyvtár, a laboratóriumi, a számítástechnikai illetve a sporteszközök használatáért is "az szolgáltatáson kívüli körben". Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa szerint a helyzet egyértelmű, ha a hallgató a képzés keretében használja például a számítógéptermet, azért nem, de ha például este beül internetezni, azért lehet díjat kérni. Ennek pontos részleteit a térítési és juttatási, illetve tanulmányi és vizsgaszabályzatban kell rögzíteni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem