20 °C Budapest

Nem kell tandíj! - több ezer diák hallatta hangját a Dísz téren...

Pénzcentrum
2006. október 20. 06:50

Több ezer diák és szülő gyűlt ma össze a budai várban lévő Dísz térre, hogy kifejezze egyet nem értését a kormány azon döntésével kapcsolatban, hogy a februárban ígértekkel ellentétben mégis bevezet egyfajta tandíjat, amelyet fejlesztési részhozzájárulásnak nevezett.

Több ezer diák és szülő gyűlt tegnap össze a budai várban lévő Dísz térre, hogy kifejezze egyet nem értését a kormány azon döntésével kapcsolatban, hogy a februárban ígértekkel ellentétben mégis bevezet egyfajta tandíjat, amelyet fejlesztési részhozzájárulásnak nevezett el.

A fél öttől hat óráig tartó rendezvényen beszédet mondott a Liga Szakszervezet, az ESIB (Európai Hallgatói Önkormányzatok Szövetségének) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke is. Emellett különböző frappáns rövidfilmekkel és klipekkel töltötték ki a beszédek közötti időt, ezek színesítették a repertoárt. 
 

Az ESIB elnöke hangsúlyozta az európai hallgatói önkormányzatok együtt éreznek a magyar diákokkal, megértik felháborodásukat. Mind a magyar kormánynak, mind az Európai Parlamentnek és mindazoknak, akik azt hiszik a tudás privilégium azt üzente magyarul: "nem kell tandíj" osztatlan sikert aratva nyelvtudásával a tüntetők sorai között. 


Eckler Gergely beszédében főként azt sérelmezte, hogy a tandíj bevezetését több hónapon keresztül tagadó kormány félrevezette a hallgatói önkormányzatot, amelyet még arra sem méltattak, hogy a parlamenti szavazásra bocsátása előtt megmutassák neki a törvénytervezetet. Elhamarkodott, félresikerült intézkedésnek nevezte a hallgatói hozzájárulás bevezetését, amely ellen mindaddig tiltakozást fognak szervezni minden szemeszter elején, míg a kormány át nem gondolja a majd fél milliós hallgatói tömeggel való viszonyát. Emellett azonban azt is hangsúlyozta: a HÖOK semmilyen párt érdekeit vagy véleményét nem teszi magáévá, szerinte míg nemet mondani nem jelent ellenzékiséget, addig igennel felelni sem jelent kormánypártiságot, és a hallgatói rétegnek pontosan egy pártatlan kommunikációra épülő társadalmat kellene létrehoznia hazánkban.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29