16 °C Budapest

Nem kell tandíj! - több ezer diák hallatta hangját a Dísz téren...

Pénzcentrum
2006. október 20. 06:50

Több ezer diák és szülő gyűlt ma össze a budai várban lévő Dísz térre, hogy kifejezze egyet nem értését a kormány azon döntésével kapcsolatban, hogy a februárban ígértekkel ellentétben mégis bevezet egyfajta tandíjat, amelyet fejlesztési részhozzájárulásnak nevezett.

Több ezer diák és szülő gyűlt tegnap össze a budai várban lévő Dísz térre, hogy kifejezze egyet nem értését a kormány azon döntésével kapcsolatban, hogy a februárban ígértekkel ellentétben mégis bevezet egyfajta tandíjat, amelyet fejlesztési részhozzájárulásnak nevezett el.

A fél öttől hat óráig tartó rendezvényen beszédet mondott a Liga Szakszervezet, az ESIB (Európai Hallgatói Önkormányzatok Szövetségének) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke is. Emellett különböző frappáns rövidfilmekkel és klipekkel töltötték ki a beszédek közötti időt, ezek színesítették a repertoárt. 
 

Az ESIB elnöke hangsúlyozta az európai hallgatói önkormányzatok együtt éreznek a magyar diákokkal, megértik felháborodásukat. Mind a magyar kormánynak, mind az Európai Parlamentnek és mindazoknak, akik azt hiszik a tudás privilégium azt üzente magyarul: "nem kell tandíj" osztatlan sikert aratva nyelvtudásával a tüntetők sorai között. 


Eckler Gergely beszédében főként azt sérelmezte, hogy a tandíj bevezetését több hónapon keresztül tagadó kormány félrevezette a hallgatói önkormányzatot, amelyet még arra sem méltattak, hogy a parlamenti szavazásra bocsátása előtt megmutassák neki a törvénytervezetet. Elhamarkodott, félresikerült intézkedésnek nevezte a hallgatói hozzájárulás bevezetését, amely ellen mindaddig tiltakozást fognak szervezni minden szemeszter elején, míg a kormány át nem gondolja a majd fél milliós hallgatói tömeggel való viszonyát. Emellett azonban azt is hangsúlyozta: a HÖOK semmilyen párt érdekeit vagy véleményét nem teszi magáévá, szerinte míg nemet mondani nem jelent ellenzékiséget, addig igennel felelni sem jelent kormánypártiságot, és a hallgatói rétegnek pontosan egy pártatlan kommunikációra épülő társadalmat kellene létrehoznia hazánkban.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?